Dubbele chocoladetaart met karamel en chocomousse

Het lijkt wel alsof ik laatste dagen alleen maar gebak maak. En eigenlijk dat is ook zo. Voor de verjaardag van mijn jongste hadden mijn lief en ik het voornemen eens goed uit te pakken. Dus naast cheesecake en monchoutaart volgde ook de dikke dubbele chocoladetaart uit “Jamie Magazine“. Ik heb niets aan dit te gekke recept verandert behalve de volgorde voor bereidingswijze en de baktijd. Want damn wat is deze taart lekker mensen. Een dubbele laag chocolade taart die aan de bovenkant bestreken is met een laagje chocolade en karamel en chocolademousse in het midden! Voor mij de ultieme chocoladetaart. Deze komt zeker nog eens terug bij een goed excuus om een taart te maken.

Ik vond deze taart erg leuk om te maken. Ten eerste omdat ik nog nooit karamel had gemaakt en ten tweede omdat het vele vrolijke gezichten opleverde. En dat is voor mij de ultieme beloning. Mooie is dat je de karamel twee dagen van tevoren al kan maken zodat je bij het bakken van de taart al een taak minder hebt. Niet met kinderen maken trouwens die karamel. Hete karamel geeft verschrikkelijke brandwonden en is vanwege het plakkende karakter erg lastig af te wassen. Dus als je niet het risico wilt lopen je bakdag te verpesten door een bezoek aan de doktorspost of erger het brandwondencentrum, maak het dan alleen. Blijven je kinderen ook gewoon mooi. Dubbele voordelen dus.

Voordeel van de karamel is dat je niet alles voor de taart nodig hebt en dus zeker over gaat houden. En als je karamel dan nog een klein beetje lauw is, is het heerlijk een beetje over een kom ijs te schenken (met wellicht wat cookie dough?). En hee, je hebt net karamel gemaakt. Dus een kleine beloning is dan wel verdiend. En een echte kok test zijn recepten en moet proeven en…Tsjah, hoeveel redenen heb je eigenlijk nodig om jezelf te verwennen? Ik maakte mijn karamel zelf al op een vrijdagavond en plofte daarna tevreden met een kom ijs en een goede film op de bank. Geen slechte start van het weekend.

En alsof dat al niet belonend genoeg was, mocht ik twee dagen daarna de chocoladetaart serveren en proeven. Een tip van mij is om wel met vrienden of familie te genieten van deze taart. Want met 546 kcal per punt is het een echte dikmaker, of een goede motivator om extra te sporten. Ok vooruit tijd om naar de chocohemel te gaan.
Recept afkomstig uit Jamie Magazine.

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 12 tot 16 personen:
250 gr boter in blokjes op kamertemperatuur en wat extra voor het invetten
250 gr pure chocolade (70%)
150 ml espresso
225 gr zelfrijzend bakmeel
250 gr fijne kristalsuiker
250 gr lichte basterdsuiker (bruine, niet donkere)
2 el cacao
100 ml karnemelk
4 eieren (liefst biologisch) geklutst
Geschaafde witte chocolade ter decoratie
2 taartblikken van 24 cm

karamel
200 gr suiker
75 ml slagroom
50 gr boter in blokjes
1/2 tl zeezout

chocoladeganache en mousse
50 gram pure chocolade
50 ml slagroom

De how to:
Voor de karamel: (deze kan je dus twee dagen van tevoren al maken. Bewaar hem dan wel afgedekt in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen). Verhit de suiker met 50 ml water in een grote steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan (niet op zijn kop natuurlijk maar zwenken) maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een donkere gouden tint.

Haal de pan van het vuur met een ovenhandschoen en klop snel de room en boter door de karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Klop dan het zout erdoor en laat afkoelen. Bewaar de karamel gekoeld.

Voor de taarten:
Vet twee bakvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 150 graden. Als je een heteluchtoven hebt op 140. Klop de boter en twee suikers tot een licht en romig mengsel. Doe de chocolade in een steelpan met het suiker/boter mengsel, de espresso en een snuf zout. Laat zachtjes smelten tot je een gelijkmatig mengsel hebt.

Meng meel en cacao in een kommetje goed door elkaar. Klop dan apart de eieren vlug door elkaar met een mixer.

Giet het chocolade/boter mengsel, als deze goed gemengd is, in een schone mengkom. Klop met een mixer direct de karnemelk er doorheen en vervolgens de geklopte eieren. Mix daarna het meel en cacaomengsel er goed door tot je een mooi egaal beslag hebt.

Verdeel het beslag in tweeën en verdeel de helft in de ene en de andere helft in de andere taartvorm. Bak de taarten zo’n 60 minuten in de oven of totdat hij gaar is. Wil je weten of hij gaar is? Prik in het midden van je taart met een satéprikker. Als deze er schoon uit komt zijn je taarten gaar.

Laat de taarten eerst tien minuten afkoelen in de vorm en haal ze dan uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster. Als je de taarten niet nu wilt serveren bewaar je deze afgedekt met vershoudfolie in de koelkast.
DPP_10412

Als je de taarten gereed wil maken om te serveren maak je nu de ganache en laat je daarnaast de karamel op kamertemperatuur komen.

Voor de ganache:
Schenk 50ml slagroom in een pan en verwarm op laag vuur. Neem vlak voor de room gaat bubbelen de pan van het vuur en giet de room over de 50 gram chocolade (niet andersom). Wacht een minuutje en roer door tot de chocolade geheel is gesmolten. Als de ganache nog een beetje warm is gebruik je 1/3 deel om de bovenkant van een van de taarten te besmeren en laat je deze en de overgebleven ganache afkoelen. De bovenkant van de andere taart besmeer je met de karamel. De overgebleven ganache klop je met een mixer, als deze is afgekoeld, in 3-5 minuten licht en luchtig. Smeer dit op de met karamel besmeerde taart. Leg de taart die je eerder aan de bovenkant met warme ganache had besmeerd er bovenop en rasp er wat witte chocolade op. Het raspen gaat makkelijker als je de chocoladereep van tevoren in de koelkast koud laat worden.

Nu de vervelende taak om schaamteloos te genieten.
DPP_10421

Share

6 thoughts on “Dubbele chocoladetaart met karamel en chocomousse

    • heerlijk ik ben hem nou aan het maken
      ik heb gister de karamel al gemaakt moet ik die nu weer opwarmen om straks over de taart te gieten want hij is nou best hard en kan hem ook niet gieten zit weinig beweging in hij staat al 2 uur buiten de koelkast

  1. Pingback: Chocoladetaart met chocopops en gezouten karamel | De man die koken kan

  2. Hoi,
    Kan je de espresso vervangen door bijvoorbeeld water? Of proef je de espresso niet heel erg. Ik hou namelijk niet zo van koffie…
    Dankjewel alvast!
    Groetjes,
    Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *