Death by chocolate de ultieme chocoladetaart

Death by chocolate de ultieme chocoladetaart

Ken je dat? Dat je iets leuk vindt maar het soms ook een last is? Af en toe heb ik dat met bloggen. Mijn dagbaan slurpt sinds de zomer zoveel energie dat ik weinig inspiratie en energie overhoud om te bloggen. Je merkt dat er weer volle bak een eindsprint wordt gedaan naar het einde van het jaar. En hoewel ik nog nooit zoveel plezier heb gehad in een baan als nu, ben ik af en toe verbaasd hoe snel de tijd gaat. Het vloeit als water door mijn vingers. So much to do, so little time.

Het is, al schrijvende, 19 uur in de avond en de werkdag is weer in zo’n belachelijk tempo verstreken dat ik tijdens het koken nog aan het nadenken was of ik niet nog wat dingen ben vergeten. En die ben ik vast vergeten.

Van de week was ik zelfs zo lui dat ik niet van de bank naar onze tv-kamer wilde lopen omdat ik dan moest verplaatsen. Ik zag zelfs luiaards denken: “Nou nou.” Om 21:30 viel ik als een blok in slaap. Stiekem enorm lekker hoor maar zo blijft er weinig tijd over voor guitige blogs. Na mijn werk gaat de energie naar 3x sporten in de week, de bende en de heldin, de hond en twee cavia’s. En geregeld nog een uurtje tv. Dan voel ik inmiddels dat de dementors alle energie wel hebben opgebruikt en vind ik mijn toevlucht graag onder mijn warme dekens. Ik droom dwaze en bijzondere dromen de laatste tijd. Het is niet erg . Op mijn vrije vrijdag en weekenden kom ik echt prima tot rust en ik weet dat dit niet eeuwig zo doorgaat. Zo rond de kerst zal het wel weer afnemen.

Vandaag is het moment toch weer gekomen dat ik weer mij even tot het toetsenbord wend. En ik heb er zin in mensen. Waarom? Omdat ik vorig weekend met heel veel plezier deze death by chocolate de ultieme chocoladetaart maakte. Een taart die waarschijnlijk rechtstreeks op uw dijen plakt. Of billen, onderarmen of alle andere ongewenste plekken op uw lichaam. Want met nul (!) gram bloem en 700 gram chocolade is dit een taart die intraveneus meteen uw lichaam in gaat. En naast dat hij bij mij de chocoladehemel-snaar (4x woordwaarde) raakte, valt hij enorm zwaar en is hij schandalig ongezond.

Dus geeft u mij niet de schuld als uw weegschaal vraagt om met één persoon tegelijk op de weegschaal te gaan staan, u uit uw broek en jas scheurt zoals de Hulk dat doet, of als uw partner u aankijkt en hoofdschuddend zegt: “Ach, rond is ook een vorm.” Ik wilde deze taart gewoonweg al tijden maken. Omdat deze in een bak warm water opstijft in de oven. Dat is een techniek die ik nog niet eerder gebruikte. En omdat ik benieuwd was hoe een belachelijke hoeveelheid chocolade nu eigenlijk op een vorkje paste.

Om de taart te versieren had ik eerst blauwe bessen bedacht maar aangezien vitamines op deze taart totaal ongepast zijn besloot ik er gewoon nog cacao, vlokken en chocolade zeevruchten op te doen. Want wat is beter dan veel chocolade? Heel veel meer chocolade natuurlijk. Ik maakte deze taart met mijn oudste dochter. Niet als ingrediënt wel als hulpchef. En met twee personen is het echt een stuk makkelijker en sneller. Een paar extra handen kan gezellig en handig zijn in dit recept maar alleen mag het ook hoor.

Drink bij deze taart een lekkere kop espresso, serveer met een bolletje ijs, of ongezoete slagroom. Bewaar hem na het bakken wel afgedekt buiten de koelkast. Dat moet hij zeker een dag na het bakken nog prima volhouden. Maar ik vermoed dat hij daarna wel al op is. Chocoladehemel op een vorkje. Beter kan ik het niet omschrijven. En als ik dan als kokende man in het harnas moet sterven, dan maar door deze taart. Kookon mensen.

Wat heb je nodig:
450 g boter en wat extra om in te vetten
10 eieren
575 g kristalsuiker
675 g 70% cacao chocolade
1 a 2 theelepels oploskoffie
Snuf zout
Snuf kaneel
1 theelepel vanille-extract
Poedersuiker
Cacao
Witte vlokken
Zeevruchten chocolade

Nog meer nodig:
Diepe bakplaat
Theedoek
Gesloten bakvorm van 30 cm OF een aluminium ovenschaal van 30 cm groot
Bakpapier
Mixer

De how to:
Verhit de oven voor op 130 graden (120 hetelucht). Pak een diepe bakplaat waar de ovenschaal of bakvorm in kan staan en die je circa tot een hoogte van de helft van de bakvorm met water kan vullen. Leg er een dubbelgevouwen theedoek in. Vet de bakvorm of ovenschaal in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Bij een ovenschaal heb ik een heel vel bakpapier erin gelegd en de zijkanten ook bekleed en vastgeplakt met boter.

Klop de eieren en 192 gram van de suiker met een mixer 10 minuten tot deze luchtig is en circa 4x de hoeveelheid in volume is gegroeid. Zet daarna even opzij.

Zet ondertussen een pannetje water op het vuur en zet er een hittebestendige kom op. Doe hier de chocolade in stukjes in, 1 a 2 theelepels oploskoffie, een snuf zout, een flinke snuf kaneel en het vanille-extract. Doe er tenslotte de boter in blokjes bij en laat dit au bain marie onder af en toe roeren smelten.

Zet nog een diepe pan op het vuur en voeg hier de overige suiker (383 gram) en 250 ml water aan toe. Breng dit onder af en toe roeren aan de kook en laat dit circa 5-7 minuten doorkoken terwijl je de pan af en toe zwenkt. Je gaat nu suikersiroop maken en geen caramel (!). Wat je wil is dat het suikerwater zover inkookt dat het wat stroperig wordt. Denk aan de vloeibaarheid van honing of pannenkoekenstroop en dan nog iets dunner. Ik weet het klinkt lastig maar geef het even de tijd en je herkent dat het van super vloeibaar over gaat naar wat dikker.

Giet dit al roerende bij de chocolade en meng met een lepel even goed door. Haal de kom met chocolade van de pan. Eigenlijk heb je hier een extra paar handen nodig.

Giet het chocolademengsel in scheuten bij de eieren en klop dit op de laagste (!) stand door de eieren. Blijf gieten en kloppen tot de chocolade op is en het mengsel één geheel is. Zet de bakvorm/ovenschaal op de theedoek in de diepe bakplaat en giet het beslag erin.

Giet nu zoveel heet water in de diepe bakplaat (DUS NIET IN DE VORM/OVENSCHAAL) tot de bakvorm/ovenschaal ongeveer voor de helft in het water staat of de diepe bakplaat niet verder gevuld kan worden.

Zet de bakplaat voorzichtig in de hete oven en laat deze circa 80 tot 100 minuten bakken of tot hij is opgestijfd. Haal de bakvorm/ovenschaal uit de bakplaat en laat de taart afkoelen in de vorm. Zet deze niet in de koelkast tijdens het afkoelen.

Haal daarna de taart voorzichtig uit de vorm. Doe een eetlepel cacao en poedersuiker in een fijn zeefje en bestrooi de taart hiermee. Versier daarna met witte vlokken en eventueel wat chocolaatjes of zeevruchten chocolade.

Death by chocolate de ultieme chocoladetaart

Death by chocolate de ultieme chocoladetaart

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *