De seven week challenge: Over de finish maar wat is het resultaat?

Alles wat start kent een einde. Zo ook de Seven week challenge. Klinkt dramatisch he? Maar dat is het niet. Naast de challenge eindigt nu ook het leed dat afslank(blogs) heet. Dus vind je het interessant want ik heb bereikt, lees dan door, niet interessant, sla het dan lekker over. Ik heb natuurlijk afgelopen weken al een hoop geschreven hierover en twijfel dan ook een beetje wat ik nu nog moet schrijven. Ga ik alles nog eens over doen? Beweegredenen, hoe ik het heb ervaren? Of alleen een eindresultaat? Ik gooi het ergens in het midden.

De afgelopen 49 dagen heeft het voedingspatroon mijn kookleven en eigenlijk ook de rest van mijn leven wel aardig beheerst. Mijn hoofddoel was, om na jaren aanmodderen, proberen, vallen en weer opstaan en bovenal geen vrede hebbende met mijzelf nu eindelijk eens een echte fysieke verandering te behalen. Niets is zo frustrerend wanneer je veel traint maar dat de spieren onder hetzelfde laagje vet blijven zitten. Dat laagje vet werd het doel. Niet het gewicht. Het eeuwige randje om mijn buik dat mijn met pijn en moeite gekweekte buispieren het daglicht maar niet gunde. Daar wilde ik iets mee.

Dit werd mijn ultieme poging. Als het mislukte zou ik na deze poging gewoonweg vrede gaan hebben met hoe het nu is. Een feit dat dit postuur hoorde bij mijn ouder wordende lichaam. “Je bent immers nu al in de dertig he, dus dan wordt je zwaarder.” Dit is serieus een veelgehoorde uitspraak de afgelopen weken. Dat je dus eigenlijk niet eens moet beginnen want het zij zo.

Als het wel zou slagen zou ik vooral aan mezelf bewijzen dat ik er toch echt een stuk fitter uit kan zien. Jullie mochten meegenieten. Als stok achter de deur omdat ik anders publiekelijk mijn voortijdige stoppen moest gaan mededelen. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden. Zo ben ik dan ook begonnen 7 weken geleden.
sevenweekchallenge

En zo begon het. Zes maaltijden per dag, elke drie uur eten en twee maaltijden daarvan ook nog warm. Dat vroeg behoorlijk wat voorbereiding. Na twee dagen was ik al helemaal gestrest van het afwegen, inplannen en de klok in de gaten houden. Ik hoor me nog hardop zeggen: “Hoe gaan we dit doen met de kinderen en onszelf en al die boodschappen steeds.”

Na één week werd dit gelukkig toch al snel routine. Niet te verwarren met leuk, maar routine. Net zoals het eten. Niet lekker maar routine. Puur bedoelt om de trek te stillen en het lijf te voeden. Om niet teveel in de keuken te staan kookten we telkens twee dagen vooruit. Voor de kinderen kookte ik elke dag apart. En ik geloof dat mijn heldin en ik de gehele broccoli sector eigenhandig toch wel even overeind hebben gehouden de afgelopen weken. Met bijna 2 ,5 kg broccoli in de week die er doorheen ging.

Naast het eetpatroon veranderde mijn sportregime. Tweemaal fitness in de week, aansluitend cardio en één keer in de week een extra rondje hardlopen werd de regel. Tussendoor deed ik twee keer in de week een kwartier buikspieroefeningen. Overigens was het sporten geen enkel obstakel de afgelopen 7 weken. Nergens had ik te weinig energie of voelde ik me slap en lusteloos. Ik was eerder energiek en scherp.

Ik moest wel afkicken van de grote hoeveelheden suikers en de behoefte daaraan. Dat stemmetje in mijn hoofd dat telkens naar snoep en ongezondere dingen wilde grijpen was vooral de eerste week en na de befaamde cheatmeal in het weekend prominent aanwezig. Eten zit niet alleen in je lijf het zit ook grotendeels tussen je oren. Het is bij mij onmiskenbaar gelinkt aan gezelligheid, sfeer, sociale en emotionele gebeurtenissen. Ik wordt er vrolijker en gelukkiger van of soms vult het een behoefte als je een rotdag hebt. En dus werd ik er soms ook enorm chagrijning van als ik daar geen invulling aan kon geven.

Ik heb deze 7 weken echt geleerd en ervaren wat voeding met mijn hoofd en lijf doet. En alleen daarom al is het voor mij waardevol geweest. Maar goed, de resultaten. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Wat levert zeven blogs, zes maaltijden per dag en het gemis van de zakken chips en behoefte aan homemade lekkernijen op. Ten eerste zit ik echt een stuk strakker in mijn vel. Mijn broekriem is inmiddels twee gaatjes opgeschoven. Niet zo gek als er 8 cm om je buik verdwijnt. Ik heb mijn buikspieren eindelijk zichtbaar en de hoeveelheid vet rond mijn buik, armen en borst is behoorlijk afgenomen. Ook mijn heldin, die deze proef met mij heeft doorstaan, heeft een flinke jas uitgedaan. Ze is 6 kg afgevallen en is zeker 8 cm rond haar buik kwijtgeraakt. Maar praatjes vullen geen gaatjes. Hier de foto van mijn eindresultaat na 7 weken.
image (2)

En in de vergelijking:
image

Ik ben zelf retetrots op het resultaat en heb in ieder geval aan mijzelf bewezen dat een ander lichaam met hard werken en veel discipline echt te bereiken is. Maar dan moet je er dus ook wel behoorlijk wat voor opgeven. En de vraag voor een ieder die dit zou willen doen is, vind je dat voor jezelf waard. Ik wel, dubbel en dwars.

Dat wat ik nu heb bereikt, wil ik niet graag verliezen. Dus zal ik vanaf nu bewuster moeten zijn van wat ik eet en met name de hoeveelheden. Gezond eten, af en toe een suikerbom en af en toe lekker uitgebreid eten met een biertje erbij zijn dingen die prima naast elkaar kunnen bestaan. Maar ik geloof wel dat ik in een land van overvloed en overal eten binnen handbereik wel een beetje de weg kwijt ben geraakt in de mate waarin ik vooral die ongezonde dingen at. Ik moet niet meer een toetje eten en een koek bij de koffie s ’avonds en daarna nog een zak chips open trekken. Of zomaar brownies bakken of een crumble en dan ook de halve schaal naar binnen werken. En dat deed ik echt te vaak.

Ik ga dan ook, buiten de schermen van mijn blog, verder nadenken hoe ik mijn nieuwe balans ga creëren. Maar daar ga ik niet meer over bloggen. Want dit is een kookblog. En dat blijft het. Dus vanaf nu alleen weer heerlijke en (on) gezonde recepten, recensies en interviews op de man die koken kan.

Mocht je nog vragen hebben over mijn programma dan weten jullie mij te vinden. Bedankt voor het lezen, steunen en meeleven de afgelopen weken! En voor nu kookon!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.