De man zijn worstenbroodjes

Worstenbroodjes zijn voor mij een simpel en nostalgisch comfortfood recept. Iets uit mijn jeugd heeft me verbonden met dit gerechtje. Als wij het thuis aten was er altijd iets bijzonders. Een feestje of bezoek. Maar mijn sterkste herinnering hierbij is bezoek van familie uit Amsterdam. We zagen ze niet vaak maar altijd was het dikke lol met mijn achterneefjes die dan meekwamen. Buiten spelen, binnen spelen, computeren. Aan een half woord altijd genoeg. En voetballen. Of nou ja, zij voetballen en ik achter die bal aan en pogingen doen de bal vooruit te trappen. Dat is niet zielig hoor. Ik heb gewoon twee linkerbenen aan twee rechtervoeten. Ik ben altijd begaafder geweest met mijn handen. Basketbal of boksen bijvoorbeeld dat ging me best af. Als ik maar niet hoef te trappen. Maar mijn sportieve zwakbegaafdheid is een heel ander verhaal en bewaar ik graag voor een andere blog.

Als de familie op bezoek kwam toverde mijn moeder altijd een toplunch op tafel. Ze maakte dan kleine sandwiches zonder korstjes en ze bakte dan kant en klare worstenbroodjes af. Je kent ze wel. Die in de supermarkt liggen met dat dubieuze vlees. En eerlijk waar, nog steeds vind ik deze broodjes met mysterievlees ontzettend lekker. En dan dippen in mosterd of ketchup. Ik eet er gerust een pak van leeg. Er is iets met het deeg en de kruidige vulling dat me direct weer terug brengt naar die tijd. En als ik even een “pick me up” nodig heb is dit een perfect medicijn.

Ik kan me natuurlijk ontzettend makkelijk van deze blog afmaken. Verwarm de oven voor, scheur de verpakking open en bak 6 a 8 minuten af. Foto er bij en klaar zijn we. Maar vooruit. Ik sloof me wel weer uit. Ik ben de keuken ingedoken en heb verse worstenbroodjes gemaakt met echt vlees. En mijn kinderen smulde er van. Dus wellicht geeft dit recept ze ook wel een mooie herinnering mee. Dat pappa af en toe ook zelf worstenbroodjes maakte als er iets bijzonders was.

Houd er met dit recept wel rekening mee dat je de broodjes goed dicht knijpt aan de zijkanten. In de oven verliest het gehakt vocht en komt er stoom uit. En dat wil er ergens uit. Het kan daarom dus zijn dat je broodjes een klein beetje open scheuren. Kan maar hoeft dus niet. Maakt voor de smaak overigens helemaal niets uit. En dat merken ze van binnen toch niet.

Het recept voor het bereiden van het deeg is afkomstig van Dit recept van smulweb Dus hulde aan de originele plaatser.

Wat heb je nodig:
Voor het deeg:
300 gram bloem
7 gram gist
7 gram suiker
5 gram (1 theelepel) zout
200 ml halfvolle melk
37 gram boter in blokjes en op kamertemperatuur
1 losgeklopt ei (om broodjes in te smeren)

Voor de worstjes
500 gram gehakt
1 beschuitje of handje paneermeel
2,5 theelepels dijon mosterd of honingmosterd
2 theelepels gedroogde of vers gehakte peterselie
1,5 eetlepel worchestersaus
Zout
Peper
1/2 losgeklopt groot ei

De how to:
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom (zonder het ei) en meng met een mixer met deeghaken tot er een samenhangend deeg ontstaat. Zet de mixer uit en kneed daarna het deeg op een met bloem bestoven werkvlak voor tien minuten tot je een mooi elastisch deeg hebt. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en doe er een vochtige theedoek overheen. Laat tien minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 225 graden (215 graden voor hetelucht). Pak een bakplaat voor de oven en leg er een vel bakpapier op. Zet deze nog niet in de oven.

Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en rol je er een lange worst van. Snijd de worst doormidden en elke helft ook weer door midden. Verdeel nu elk deel in drieën en rol hier 12 bolletjes van. Laat deze nu op de bakplaat 10 minuten rijzen (zonder theedoek).

Ga nu aan de slag met het gehakt. Doe alle ingrediënten voor het gehakt bij elkaar met een flinke snuf zout en peper en kneed hier één grote bal van. Verdeel het gehakt in twee ballen. Verdeel de twee ballen ook weer in tweeën en elk deel dat je nu hebt (je hebt nu vier ballen) weer in drie balletjes. Je hebt nu dus twaalf balletjes. Rol deze ballen uit tot worstjes van circa 10 cm lang en bestrooi nog met wat zout.

Pak nu een balletje deeg. Rol deze op een met bloem bestoven deegroller uit tot een rond lapje waar het vlees op past. Leg het worstje er op en rol het lapje op. Vouw de uiteinden dicht en vouw deze onder de onderkant. Laat de broodjes nu 20 minuten rijzen op de bakplaat (zonder theedoek).

Klop het eitje los in een bakje en bestrijk de worstenbroodjes er mee. Zet de bakplaat nu ongeveer 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Twijfel je over de gaarheid? Haal een broodje uit de oven en snijd doormidden. Serveer met mosterd en een lekkere salade of groentenmix.
De man zijn worstenbroodjes 1

Share

One thought on “De man zijn worstenbroodjes

  1. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *