Shoarma van de BBQ

Shoarma van de BBQ

Na bestudering van enkele boeken en websites kwam bedacht ik deze ongelooflijk lekkere shoarma van de bbq. Echt zo een recept dat het zo waard is om de bbq voor aan te steken en rustig van te genieten in een zonnetje.

Als je geen bbq hebt kan je dit ook klaarmaken in een grillpan maar het vuur en de rook voor vlees is het zo waard. Om dit recept echt even naar een ander niveau te tillen maakte ik er zelfgemaakte hummus en tomatensaus bij. De tomatensaus is er zo één die enorm lijkt op de saus die je krijgt bij de shoarmazaak. Maar het is wel zaak die zelf goed op smaak te brengen met citroensap en zout en peper.

Geen recept zoals je dat normaliter in beschonken staat naar binnen schuift na een avond waarbij je je meest sexy dansmoves hebt laten zien. Wel een recept dat liefde en aandacht, goede muziek, vrienden een relaxte sfeer verdient. Kookon!

Wat heb je nodig:
600 gram kippendijfilet
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel zeezout
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
3 geperste tenen knoflook
2 eetlepels magere Franse kwark of yoghurt
1/2 theelepel zwarte peper
3 eetlepels olijfolie

Voor de tomatensaus
3 rijpe tomaten in blokjes zonder vruchtvlees
1 rode ui in snippers
1 flinke theelepel gehakte peterselie
Citroensap (naar smaak)
3 eetlepels olijfolie
1 a 2 verse chilipepers fijngehakt
Zout (naar smaak)

Voor de hummus
2 eetlepels tahin
Citroensap van halve citroen (of meer naar smaak)
350 gram kikkererwten (uit blik)
2 a 3 theelepels vers gehakte koriander
Olijfolie (1 eetlepel)
Snuf zout
Peper naar smaak
2 tenen knoflook

De how to:

Doe alle kruiden en ingrediënten voor de shoarma in een kom. Meng de olijfolie en yoghurt erdoor en doe dit mengsel, samen met de kippendijfilet in een diepvrieszak. Masseer goed in en laat 4 uur maar liever een nacht marineren in de koelkast.

Doe de kikkererwten met de tahin, citroensap, olijfolie, zout, koriander, teen knoflook en een scheut water in een maatbeker en mix tot deze zacht en romig is met een staafmixer. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap en zout toe.

Snijd de tomaten voor de tomatensaus, nadat je het vruchtvlees hebt verwijdert, in stukjes. Pel en snipper de ui en voeg deze met de citroensap, peterselie, olijfolie en chilipepers samen in een bakje. Breng op smaak met zout en laat een uurtje marineren.

Als het tijd wordt om te eten haal je de kip uit de koelkast. Maak een bbq gereed voor indirect grillen (of verhit een grillpan). Haal de kip uit de diepvrieszak, schud een beetje uit en leg boven het vuur. Als het vuur gaat vlammen sluit je de deksel van de bbq. Als de kip mooi is dichtgeschroeid verplaats je deze naar de indirecte kant. Bak tot gaar en goudbruin. Voor de grillpan is de opdracht de kippendijen te bakken tot gaar en goudbruin.

Eet de shoarma met de hummus en tomatensaus op een lekker pitabroodje of homemade flatbreads en wat sla, tomaat en komkommer. En dan? Ongelooflijk genieten.
De man zijn bbq shoarma

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *