De man zijn variant op Thaise Laksa (noodlesoep) met biefstuk

Het is herfst en pokkenseizoen bij ons thuis. In de bijna zes jaar dat mijn kleine grote meid deze aardkloot bekruipt, bewandeld en nu inmiddels ook befietst is zij de pokken elke keer ontlopen. Zelfs wanneer we haar bij andere pokkekinderen (wat klinkt dat naar he?) plaatste. Want het schijnt goed te zijn als ze het op vroege leeftijd oplopen.

Maar we hebben het voor elkaar hoor. Ook onze kinderen beschikken niet over één of ander anti-pokken systeem. Mini-me zit zeven weken op school en neemt de kriebelige bultjes gewoon mee naar huis alsof het niets is. En sociaal als hij is deelt hij zijn pokkevreugde natuurlijk meteen rond met mijn oudste en kleinste. En dus is het bij ons de afgelopen week een smeerboel met koude cremes en zemelenbadjes geweest. En ook wel met wat medelijden. Want ze zaten echt overal. Van oogleden tot in de oren tot op de plek waar de zon niet schijnt.

Het heeft ons wel een paar slapeloze nachten en fotomomenten gekost (nee echt zoals ze er nu uitzien dat moet je niet vastleggen. Dat geeft jeugdtraumas) maar de pokken zijn aan het terugtrekken. En gelukkig konden de kinderen er ook zelf wel om lachen. “Kijk pap, ik ben een pokkie.”, “Dit is de baas, baby, reuze, mini-pok.” Ze werden allemaal benoemt. De jeuk die ze hadden is mij alles meegevallen. Geen horror verhalen hier. Wel was het open krabben en de pijn die daaruit voortvloeide echt wel heel naar. Maar er komen weer betere tijden aan. En met een week of drie voor mijn oudste haar verjaardag kan ze dat pokloos beleven. Tijd om dit pokkeverhaal tot een eind te brengen. Want er moet gekookt.

Het is pompoenseizoen! En ik maak graag gebruik van deze oranje zoetige en hartige groenten. Enkele jaren geleden had ik geen idee wat ik met deze enorme harde bonken aanmoest. Tot ik een keer bij vrienden pompoensoep voorgeschoteld kreeg en me afvroeg waar die pompoenen mijn hele leven geweest waren. Vandaag een recept voor Thaise Laksa. Een heerlijke wat zoetige noodlesoep met pompoen en malse biefstuk. Heerlijk op een koude of wat druilerige dag en echt eens wat anders. De truc in dit gerecht zit hem wel in het meteen serveren nadat hij klaar is anders worden de noodles soppig. Dus bak je biefstuk en laat deze even rusten zoals aangegeven in het recept zodat je de laksa en biefstuk tegelijk klaar hebt. Ow en had ik al gezegd dat het heel simpel is? Go get it en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:

Het dunne deel van 1 flespompoen grof gerapt (circa 450 gram)
1 blik light kokosmelk van 400 gram
300 gram woknoedels
150 gram diepvries doperwten
Rasp van 1 limoen en optioneel sap van 1 limoen
1 groentebouillonblokje
3 tenen knoflook
1 duimgrootte stuk gember geschild
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel kerriepoeder
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels pindakaas
1 eetlepel sesamolie
Chilipoeder naar smaak
Eventueel: ketjap of sojasaus

Voor de biefstukken:
2 biefstukken (liefst biologisch)
5-spice kruiden
Zout
Peper
1 eetlepel ketjap
Olijfolie
Klontje boter

Wat heb je nog meer nodig:
Staafmixer
Keukenmachine (optioneel) of grove rasp

De how to:
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.

1: Doe 0,8 liter water met het bouillonblokje in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur daarna middelhoog. Was de flespompoen en snijd het dunne deel van de flespompoen af. Snijd dit deel in lange repen (laat de schil zitten). Rasp grof in een keukenmachine of met de hand en voeg de rasp toe aan de bouillon.

Maal de knoflook, gember, kurkuma, kerriepoeder, koriander, pindakaas, rasp van de limoen en sesamolie met een snuf chilipeper en een scheutje water fijn en voeg toe aan de pompoen en bouillon. Laat circa 5 minuten zachtjes koken (begin met het bakken van de biefstukken onder 2 en maak dan de laksa af) en voeg daarna de kokosmelk toe. Breng aan de kook en voeg de doperwten toe. Breng weer aan de kook en voeg de noedels toe. Kook 2 minuten en haal van het vuur. Breng op smaak met limoensap en wat sojasaus.

2: Bestrooi de biefstukken met zout, peper en 5- spice en bak de biefstukken in wat olijfolie en een klontje boter tot gewenste gaarheid. Voeg op laatste moment een eetlepel ketjap toe, beweeg de biefstukken erdoor en leg ze op een bord met wat aluminiumfolie erover. Laat het vlees even rusten voordat je het in dunne plakken snijd.

Serveer in een soepkom of diep bord met lekker wat reepjes biefstuk erbij.
Ook erg lekker met tofu, garnalen of kip of sugarsnaps of sperziebonen in plaats van doperwten.

De man zijn Laksa met biefstuk2

De man zijn Laksa met biefstuk1

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *