Appeltaart met blauwe bessen, pecannoten en spijs

Appeltaart met blauwe bessen, pecannoten en spijs

 

Toen mini-me jarig was wilde ik wederom een nieuwe taart proberen. En wat is er nou lekkerder dan appeltaart? Misschien wel heel veel maar ik heb er echt een zwak voor. Als iemand appeltaart maakt (zelf maakt he!) op een verjaardag, dan is die voor mij. Daar kan geen chocoladetaart tegenop. Ik vind alleen altijd het appels schillen zo een gedoe. Ik weet het, ik ben een luie bakker. Maar omdat er zoveel recepten en variaties zweven voor appeltaart op het net wilde ik een eigen recept bedenken. Ik maakte er één met heerlijk peccan-notendeeg, amandelspijs en blauwe bessen. De kaneel en gember geven iets spicey aan de taart en ik moet zeggen dat deze verrassend goed gelukt is. Al moet ik eerlijk bekennen dat deze taart bijna niet bestond. Weg creatie, weg de inzet.

Toen ik het deeg maakte in de keukenmachine en ik een kruimelig deeg verwachte bij het pulseren werd het één smeuïg geheel. Maar, bedacht ik, dat gaat wel over als ik het deeg in de koelkast leg. Na een uur koelkast probeerde ik het deeg uit te rollen op een met bloem bestoven werkvlak. Het werd een zooitje. Het plakte aan alles. De deegroller, werkblad, handen, alles. Bijna had ik de moed opgegeven en de boel weggegooid. Maar op dat moment ging er een lampje branden. Ik kwakte het plakkerige deeg terug in de vershoudfolie en gooide het voor ongeveer een uur in de vriezer. Dit was de gouden truc om het genoeg op te laten stijven en te verwerken als appeltaartdeeg. En wat ben ik blij dat ik dat deed want mensen deze waanzinnig lekkere en hoge appeltaart is echt een monster! Probeer dit bakbeest eens en geniet! Ik hoor graag wat jullie er van vinden. Ow, voor de appels gebruikte ik een combi van zuur en zoetig maar kies jouw favoriete appeltaartappels. Die van mij zijn slechts een suggestie. Enjoy!

Wat heb je nodig:
200 gram gemalen pecannoten
1 groot ei (gesplitst)
400 Gr zelfrijzend bakmeel
200 Gr witte basterdsuiker
350 gram ongezouten boter plus wat extra
4 goudreinet of granny Smith in blokjes van 2×2 cm
2 Royal gala of kinzi in blokjes van 2×2 cm
30 Gr rietsuiker
150 gram blauwe bessen
1 tl kaneel
1 theelepel gemberpoeder of een klein stukje geraspte verse gember
150 gram spijs
2 eetlepels abrikozenjam
1 snuf zout
Citroensap
Taartvorm van 24 cm

De how to:
Maal de pecannoten fijn tot kruimels in een keukenmachine of staafmixer.

Meng de noten met het bakmeel en de suiker en zout in een kom of keukenmachine tot fijn kruim. Splits het ei maar bewaar het eigeel ook (!) Snijd de boter eerst in 5 stukken en leg het in de bloem. Snijd met 2 messen de boter door het bakmeelmengsel totdat een kruimelig deeg ontstaat of, zoals ik het deed, mix het in de keukenmachine. Mix tot er een wat smeuïg deeg ontstaat. Leg vast een stuk huishoudfolie klaar waar je straks het deeg in kan verpakken. Let op het deeg is wat nattig en plakkerig. Dit hoort dus.

Voeg het eiwit toe aan het deeg pulseer nog één a twee keer of meng het deeg met je handen even snel door. Stort het kleverige deeg op een met bakmeel bestoven werkvlak en kneed het met bakmeel bestoven handen snel samen tot een deegbal. Verpak het deeg in vershoudfolie en druk de bal plat. Leg 45 minuten tot 1 uur in de vriezer tot het stevig is (denk aan de structuur van boter in de koelkast) maar zeker niet bevroren is.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis er uit. Snijd de kwarten in blokjes van 2 bij 2 cm en doe ze in een kom met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan. Meng de kaneel, rietsuiker, gemberpoeder/verse gember en de blauwe bessen er door en zet weg tot je klaar bent om het deeg te gaan rollen.

Vet de taartvorm geheel in met boter. Haal het deeg uit de vriezer en snijd twee derde van het deeg af en bewaar de rest in de vriezer. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal ruim met bakmeel. Rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dik die ruim over de taartvorm zou vallen. Steek eerst met de taartvorm een cirkel uit het deeg. Verwijder de rest van het deeg er omheen. Rol de cirkel om een deegroller en leg die snel op de bodem van de vorm. Bekleed de randen van de taartvorm met je handen tot aan de bovenkant van de taartvorm met het restant van het eerder uitgerolde deeg. Werk snel anders wordt het deeg te plakkerig. Te weinig? Haal dan nog een klein stukje deeg uit de vriezer.

Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrische oven) en 160 graden voor een heteluchtoven.

Meng de helft van het overgebleven eigeel door het amandelspijs en verkruimel met je handen over de bodem van de taart. Schep nu de bessen en appels erop.

Pak het restant van het deeg uit de vriezer. Rol dit met je handen in “wormpjes” die je in ruitvorm over de taart kan leggen. Leg een “wormpje” neer en druk ze telkens iets plat zodat het wat meer op plakjes lijkt. Ga door met beleggen tot je een mooie ruitvorm hebt. Bestrijk de bovenzijde met het laatste beetje van het eigeel. Bak de taart in circa 40 a 50 minuten af tot hij mooi goudbruin is. De ruitvorm zal nog iets meeveren als je er op duwt maar dit hard nog uit. Bekwast de taart na het bakken meteen met de jam.

Laat de taart tien minuten afkoelen in de taartvorm en verwijder dan, na het voorzichtig los snijden van de randen, voorzichtig de taartvorm (niet de bodem). Laat de taart een uurtje afkoelen als je hem lekker warm wil eten. Bewaar hem anders, met voorkeur weer in de hele taartvorm, in de koelkast. Ik vond het zelf erg lekker deze koud te eten en een nachtje in de koelkast op te laten stijven. De volgende dag even in de oven opwarmen kan natuurlijk ook 🙂

Serveer met custard, vanille-ijs of slagroom.
De man zijn appeltaart1

De man zijn appeltaart2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *