De man zijn Tomatensoep met ovengeroosterde tomaten

Na al het Sinterklaasgeweld, de zinloze slachtoffering van bergen pepernoten, chocoladeletters en marsepein is het tijd om de balans weer even op te zoeken. Mijn weegschaal is het met mij eens. Na het uitgebreid testen van mijn chocolademelk, de cheesecake voor mijn 200e volger en gisteravond mijn ultieme kerstdessert schreeuwt mijn lijf om extra vitamines. Of is het mijn schuldgevoel van twee dagen uitgebreid tafelen en snoepen? Hoe dan ook, het is tijd voor wat extra vitamines en beweging nu de Sint het land weer verlaten heeft. Nu kan ik wel heel sportief naar voetbal gaan kijken maar dat gaat niet echt helpen. Dus besloot ik vanmorgen mijn abonnement bij de sportschool maar weer eens toe te passen en de gewichten zinloos geweld aan te doen. Verder even een flinke groene smoothie achter de kiezen werken en vanavond eens een extra berg aan groenten binnen krijgen. En hoe krijg je nou beter een hele sloot aan groenten binnen dan door een goede stevige soep te maken?

Nu kan ik een blik opentrekken maar deze soep is zo gemakkelijk en lekker dat je deze gewoon prima zelf kan maken. Maak hem bijvoorbeeld al in de ochtend met de groenten erbij en voeg tien minuten voor etenstijd de pasta en gehaktballetjes toe aan een kokende pan en je kan aan tafel.

Dit is een heerlijke tomatensoep zoals een tomatensoep hoort te smaken. Met vooraf in de oven geroosterde tomaten, kruiden en knoflook. Lekker! Geen pakjes gewoon pure smaken. Is een dikkere gebonden soep meer je ding? Voeg dan circa 300ml bouillon minder toe en ook iets minder groenten en pasta omdat anders je lepel er straks in kan blijven staan. En ik ken maar weinige mensen die dol zijn op soep in brokken.

Iedereen een fijne zondag gewenst!

Wat heb je nodig?
1,3,kg rijpe tomaten (pruimtomaat, tros of roma zijn erg geschikt)
4 tenen knoflook gehalveerd
1 witte ui in grove stukken
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel oregano
½ theelepel tijm
1 eetlepel gehakte basilicum
1 theelepel donkere basterdsuiker en wat extra
1 liter (biologische) kippenbouillon
Zout
Peper
300 gram soepgroenten.
60 gram pasta naar keuze
Eventueel: Balsamicoazijn

Voor de gehaktballetjes:
200 gram rundergehakt
½ theelepel peterselie
Snuf zout
Snuf peper
Kwart theelepel uienpoeder
1 hand verse broodkruim of 1 handje paneermeel

De how to:
Haal een bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Verwarm de oven voor op 230 graden (220 voor een hetelucht oven).

Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Snijd de ui in grove stukken en halveer de (gepelde) tenen knoflook. Verdeel over de bakplaat. Bestrooi de bakplaat met de oregano, tijm en basilicum. Besprenkel met de olijfolie en strooi dan de suiker er overheen. Schuif de bakplaat voor 35 a 40 minuten in de oven.

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar en rol er gehaktballetjes van.
Haal na 25 a 30 minuten de tomaten uit de oven en doe ze over in een soeppan.
Ovengeroosterde tomatensoep2

Voeg de bouillon toe. Gebruik je bouillonblokjes? Voeg dan 1 liter kokend water en 2 kippenbouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook en pureer de soep glad met een staafmixer.

Laat de soep 5 minuten zachtjes koken zonder deksel en voeg dan de soepgroenten, pasta en de gehaktballetjes toe. Laat deze tien minuten zachtjes meekoken. Proef en breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel nog wat basterdsuiker. Voeg eventueel wat balsamicoazijn toe. Genieten maar.
Ovengeroosterde tomatensoep3

Tip:
-voeg eens uitgebakken spekjes toe in plaats van gehaktballen.
-voeg eens een extra blik tomaten toe en pureer deze mee.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *