De man zijn Subway tafel

De man zijn Subway tafel

Af en toe heb ik van die momenten dat ik terug kijk en denk sjonge, is dit allemaal nog dit jaar geweest? We zijn de laatste maand van het jaar ingezogen en dat betekent voor mij heel veel afronden voordat we weer een nieuwe start maken met 2017. Op de dagbaan moeten deadlines worden gehaald maar begint langzaam ook de uittocht van collega’s die het eind van het jaar in vrijheid afronden. Laatste afspraken worden gemaakt en ook de eerste afspraken voor 2017 staan alweer. We werken alsof er een einde komt aan wat we doen maar gaan natuurlijk op 2 januari gewoon ook weer verder.

Ook de bende van drie begint al met eindigen van het jaar. Ze hunkeren naar de kerstvakantie. Ik merk het aan alles. Na verjaardagen, Sint Maarten, de spannende Sinterklaas periode en ondertussen toch wel een druk programma op school. Ze zijn moe, net als wij overigens. Het is nog even doorzetten.

Alles voelt een beetje boel last minute in deze laatste maand van het jaar. Herkenbaar? Nog even dit regelen, nog even cadeaus bestellen, blogje schrijven, gedichtjes schrijven, ow ja ik wil nog hardlopen deze week en we moeten de ziektekostenverzekering voor volgend jaar nog gaan regelen. En de winterbanden moeten ook nog ergens om de auto. Ik noteer het. Dat is uit het hoofd en kan ik gaan afstrepen.

Dan nog even mijn planning voor de laatste recepten voor het boek uitwerken. Ow ja, dat ga ik nog maken. Maar fotografeer ik van boven, opzij, in de hand? En vervolgens zit ik weer op Pinterest te kijken naar composities. Hoe presenteert iemand anders een dergelijk gerecht? Dit is mooi, dat niet. Zo zie je niet wat er in zit en zo is het wel smakelijk. Heb ik de spullen daar ook voor? Hoe zou ik dat fotograferen? Ow, ja, venkel is ook lekker in sus en zo. Ik teken een compositie. Iets wat ik nu af en toe doe om een beeld te vormen hoe ik iets zou presenteren. En ik schrijf ondertussen een half nieuw recept voor de blog. Ik zit, peins, schrijf. En dan komt er zijdelings de vraag. Wat doen we met kerst dit jaar? Willen we nog ergens naar toe en moeten we dan niet kaartjes gaan regelen? En hop, ik zit weer met mijn hoofd in de laptop te kijken naar leuke kerst-uitjes. En ga ik dit jaar nog wat koken met kerst? En zoja wat dan? Ik dwaal al af naar een haardvuur, kerstmuziek, chocolademousse met nootjes en warme apfelstrudel.

Ik hoorde onlangs in een cursus dat we zo’n 2000 prikkels per seconde verwerken in onze hersenen maar het voelt nu af en toe alsof bij mij de poort wijd open staat. Feit is dat het meeste van deze dingen niet allemaal echt belangrijk zijn en luxe dingen zijn. Ik doe ze of wil ze graag doen omdat ik ze leuk vind. Behalve dan wellicht die verzekering uitzoeken elk jaar..

Ik zeg stop tegen mezelf. Even kappen nu met alles tegelijk. Ik pak een bak koffie, geef mijn heldin een zoen en kijk naar de bende van drie die nog even op de bank met elkaar aan het keten zijn. Ik besluit mezelf nog 5 minuten te geven en alle dingen die nu in mijn hoofd spoken op mijn lijst te zetten. Het komt allemaal goed en is het niet morgen, dan een dag later.

Ik sta op, grom als een monster. De bende kijkt verschrikt op. Ik spring op de bank en besluit de bende van drie eens flink te gaan kietelen. Ik zit in het hier en het nu. En dat is voor nu even alles wat telt.

Voor vandaag heb ik een grappige combinatie van recepten. Een leuk idee wellicht als je wat te vieren hebt. Iedereen kent wel de broodjesketen van Subway. En ik denk dat dit mede zo succesvol is omdat mensen gewoon zelf hun broodjes kunnen volstoppen met allerlei toppings en sausjes. Met een verjaardag maakte ik dan ook een tijdje geleden een “Subway” tafel. Een tafel vol met diverse broodjes, beleg, toppings en salade. Het was een groot succes. Een broodje gehaktbal en tonijnsalade zijn toch wel klassiekers bij de Subway. En dus gebruikte ik daar mijn versies van. Dus vandaag een instructie voor een heerlijke “Subway-tafel” die je vast kan gebruiken zo rond Sinterklaas, oud en nieuw en kerst. En het mooie is dat je de salade en gehaktballen gewoon de dag van tevoren kan maken en de volgende dag enkel hoeft op te warmen. De hoeveelheid personen waarvoor dit geschikt is kan je overigens zelf bepalen en daar de hoeveelheden wat op aanpassen.

Eet smakelijk en Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor veel personen 😉

Eenmaal of tweemaal het recept voor mijn meatball marinara:
Meatball Marinara

Eenmaal of tweemaal het recept voor mijn tonijnsalade:
Tonijnsalade

Diverse soorten broodjes:
Harde broodjes, stokbroodjes in stukken gesneden.

Beleg:
Plakjes kaas
Plakjes ham
Plakjes kipfilet of gerookte of gebakken kipfilet fijngesneden
Plakjes salami
Plakjes cheddar (smeltkaas)

Toppings:
Jalapenopepers in ringetjes (pot)
IJsbergsla in reepjes
Tomaten in plakjes
Augurkjes in plakjes of kleine augurkjes
Ringetjes rode uien
Geraspte wortel (of zoetzure wortels)
Olijven in plakjes
Spinaziebladeren (gewassen)
Plakjes komkommer

Sausjes:
Honing en mosterd gemengd met wat olijfolie en dille
Zoete chilisaus
Yogonaise
(of wat je zelf nog lekker vindt)

De how to:
Maak de tonijnsalade en gehaktballen de avond van tevoren. Maak op de dag van het serveren eventueel de honingmosterd saus en warm de gehaktballen op. Snijd alle toppings zoals aangegeven doe ze in aparte bakjes of op een mooie schaal. Snijd de broodjes net niet helemaal doormidden. Serveer de diverse soorten beleg op schalen of borden en laat mensen zelf hun broodjes samen stellen. Geniet van de Subway tafel.

zelf subway broodjes maken

Share

2 thoughts on “De man zijn Subway tafel

  1. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

  2. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *