De man zijn spaghetti and meatballs

Vandaag schrijf ik een recept voor een nostalgisch gerecht waar je mij wakker voor mag maken. Spaghetti and meatballs. Een comfortfood gerecht waar ik zo enorm blij van wordt. Ik schreef er al eens eerder over. Mijn moeder maakte het vaak met chilisaus, tomatenpuree, smac of dus gehaktballetjes. Verder zaten er gesnipperde ui en plakjes champignons in. Soms maakte ze het in de oven met een krokante laag kaas erover. Soms met macaroni of vlinderpasta. Maar de lekkerste variant vind ik dan toch diegene met spaghetti. Vraag me niet waarom maar met macaroni smaakt het compleet anders. Ik denk dat het iets met de structuur van al dente spaghetti te maken heeft.

Toen ik een week in Las Vegas op vakantie was wilde ik een keer een Amerikaanse Spaghetti and meatballs eten. Dat heb ik geweten. Een bord zo groot als een gezinsportie met gehaktballen die toch eerst wel in stukjes gesneden moesten worden. Maar ik genoot. Als ode aan een prachtig gerecht vol met goede herinneringen hierbij mijn variant. Gun jezelf in dit recept het beste en maak gebruik van verse basilicum. Ik gebruik ook wel eens gedroogde maar het smaakverschil met verse basilicum in deze simpele saus maakt alle verschil.

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:

Voor de gehaktballen:
1 klein ei
25 gram verse parmezaanse kaas en wat extra voor de pasta
Zout
Peper
1 hand fijngemalen broodkruim of paneermeel
300 gram rundergehakt
1 flinke theelepel oregano
1 flinke theelepel vers gehakte basilicum
½ theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 theelepel mosterd

Voor de Saus:
1 witte ui grof gehakt
Half bosje basilicum en een paar losse blaadjes die je achter houdt voor het serveren
1 teen knoflook schoongemaakt en grof gesneden
1 blik tomaten a 400 gram
1 courgette in blokjes gesneden
Olijfolie

Eventueel 250 gram grof gesneden champignons
300 gram pasta (of met grote eters iets meer)

Eventueel:
Scheut balsamicoazijn

Handig om te hebben:
Staafmixer

De how to:
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen door elkaar en draai er balletjes van.
Laat de balletjes een halfuur rusten in de koelkast om ze op te stijven of gebruik ze meteen.

Bak de balletjes in een koekenpan met wat olijfolie op middelhoog vuur waarbij je ze regelmatig keert. Bak ze tot ze goudbruin zijn. Giet daarna eventueel teveel vet af en doe dan champignons in de pan bij de balletjes. Laat deze op laag vuur bakken tot ze zacht zijn en voeg eventueel een snuf zout en peper toe. Haal de champignons en gehaktballetjes daarna van het vuur.

Terwijl de balletjes staan te bakken begin je aan de saus. Zet een braadpan of diepe koekenpan op middelhoog vuur en doe een scheut olijfolie er bij. Doe de knoflook, basilicum (in stukken gescheurd) en ui erbij en voeg, als de knoflook gelig begint te kleuren, de tomaat toe. Breng onder af en toe roeren aan de kook zet het gas laag en laat daarna enkele minuten zachtjes koken. Roer af en toe de saus door.

Als de tomaten zacht zijn pureer je de saus met een staafmixer. Is de saus erg dik? Voeg dan een scheutje water toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Voeg daarna de gehaktballetjes en champignons toe aan de saus en laat op zacht vuur staan.

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.

Doe de laatste drie minuten van de kooktijd van de spaghetti de gesneden courgette bij de saus. Zet het vuur wat hoger en roer goed door zodat de courgette ook goed heet wordt en door de saus is verdeeld.

Giet de spaghetti af en vang een paar eetlepels kookvocht op. Haal de saus van het vuur en roer de spaghetti door de saus. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe om de saus mooi te laten glanzen.

Doe de spaghetti op borden en doe er een paar losse blaadjes basilicum bij, wat parmezaanse kaas en eventueel wat balsamicoazijn.
Spaghetti and meatballs

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *