Rendang of Rendang rollen met spinazierijst

Rendang of Rendang rollen met spinazierijst

Brrr wat is het koud mensen. Tijd voor iets dat verwarmd zou ik zeggen. Een tijd geleden kookte een vriendin en ik samen een rijsttafel. En zij maakte daar een enorm lekkere rendang bij. Zo lekker dat ik haar direct om het recept vroeg. Haar versie was afkomstig van Puur eten en ik vond die “val van je stoel” lekker. Dus dank je Danielle voor dit enorm lekkere gerecht! Echt te gek! Ik wilde het ook wel eens maken. Maar dan maak ik liefst wel een eigen versie. Want dan kan ik het ook nog delen op de site.

Ik besloot mij te laten inspireren door dit recept van Puur eten en op die basis verder te borduren. Naast de klassieke versie die je eet met rijst en sperziebonen deed ik een stapje extra. Ik maakte ook nog een versie die je als diner kan eten maar ook mee kan nemen als lunch of onderweg. Rendang-rollen gevuld met heerlijke rendang en spinazierijst. Oprollen, inpakken en warm of koud opeten. Zo damn lekker! Als je ze opwarmt in aluminiumfolie en daarna in een theedoek wikkelt heb je twee uur later heb je nog steeds een warme maaltijd.

De rendang die ik maakte is genoeg voor circa 4 a 5 personen. Maar je kan natuurlijk ook de boemboe en het vlees verdubbelen en dan heb je meteen genoeg om in te vriezen voor een volgende keer. De hoeveelheid kokosmelk hoef je misschien niet geheel te verdubbelen maar ik raad aan dat een beetje op gevoel te doen. Dus koop voor de zekerheid een dubbele hoeveelheid. Het maken is echt simpel al kan de lijst met ingrediënten je wellicht wat overvallen. Ik heb gekozen voor ingrediënten die ik allemaal bij de supermarkt vond dus een bezoek aan de toko is niet nodig. Ga dan wel even naar goed uitgeruste supermarkt. Nou waar wacht je nog op? Stoven maar! Geniet en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 4 a 5 personen:
800 gram stoofvlees in blokjes (liefst biologisch)

Voor de rendangsaus
1 eetlepel santen (optioneel)
Sap en geraspte schil van 1 limoen of 4 limoenbladeren
2 blikken kokosmelk light a 400 gram

Voor de boemboe
2 theelepels Laospoeder
3 theelepels kurkuma
1 eetlepel trassi trafasie (garnalenpasta)
1 stuk gember ter grootte van een duim
1 theelepel limoengras (lemon grass) pasta (go-tan)
3 bosuitjes in ringen
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels hele komijn
1/4 theelepel kaneel
6 tenen knoflook
1 eetlepel pindakaas
Zoveel verse chilipeper als je lekker vind
Zonnebloemolie

Voor de rendang-rollen
6 a 8 kleine tortillas
Pandanrijst 180 gram (ongekookt)
300 gram verse bladspinazie
1 tomaat in stukjes gesneden
Olijfolie
Citroensap van circa halve citroen
Zout

Voor erbij:
Sperziebonen (roerbakken of koken).

Verder nodig:
Aluminiumfolie
Braadpan

De how to:
Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen. Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een maatbeker met zoveel chilipepers als je aandurft en maak er een puree van met een staafmixer. Als het moeilijk gaat gooi je er een scheutje zonnebloemolie bij.

Doe een scheut zonnebloemolie in een braadpan en bak op laag vuur de boemboe voor circa 3 a 4 minuten onder geregeld roeren. Snijd ondertussen het vlees in blokjes. Voeg toe aan de pan en zet het vuur wat hoger. Bak en roer het vlees tot het dichtgeschroeid is.

Verwarm de inhoud van een blik kokosmelk in de magnetron (niet het blik dus) of pannetje tot het warm/heet is. Voeg toe aan de braadpan met de fijngeraspte schil van de limoen en het sap en de eetlepel santen. Breng aan de kook, zet het vuur helemaal laag en laat circa 90 minuten zachtjes koken zonder deksel. Roer wel af en toe door. Het is de bedoeling dat je weer een verwarmd blik kokosmelk (de inhoud daarvan he niet het blik) bij de rendang doet als deze bijna is verdampt.

Laat nu nog circa 1,5 uur sudderen tot de melk bijna allemaal is verdampt tot een mooie saus. Na drie uur nog niet ingekookt of valt het vlees niet uit elkaar? Laat wat langer koken of, als het vlees nog niet mals is, voeg een scheutje warm water toe en kook nog circa 1 uur a 1 1/2 uur tot het vlees makkelijk met een vork uit elkaar te trekken is. Maak je niet druk als het vlees donker wordt van kleur. Dit is normaal. Als het vlees makkelijk uit elkaar valt is het klaar. Kies zelf hoe dik of dun je de saus wil (dunner door wat warm water toe te voegen, dikker door wat te laten inkoken).

Lekker met gekookte rijst en sperziebonen en wat naanbrood.

Wil je rendang-rollen maken?
Kook in het laatste uur dat het vlees staat te pruttelen de rijst en laat afkoelen. Bak ook de spinazie in een scheutje olijfolie met de gesneden tomaat, een snuf zout en wat citroensap en laat ook afkoelen. Laat het rendangvlees, als dit klaar is ook ongeveer 20 minuten afkoelen maar een beetje lauw is geen probleem.

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 voor een hetelucht).
Doe de koude rijst met de spinazie, een snuf zout en een scheutje olijfolie bij elkaar en roer door. Leg een tortilla open en beleg 3 cm vanaf de rand in de lengte met één a twee eetlepels rijst. Leg er een randje rendang naast en rol op tot een mooie rol. Leg op een stuk aluminiumfolie en rol deze nu ook op. Draai de uiteinden dicht zoals een toffee. Herhaal dit nog vijf tot zeven keer en leg de rollen circa 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Eet deze heerlijke rollen met wat extra groenten want anders is het wel wat karig aan de groene kant.

De man zijn rendang rollen1

De man zijn rendang rollen2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *