De man zijn quiche met gerookte zalm

Er zijn van die recepten waar je toch een beetje tegenop ziet. Omdat ze moeilijk lijken, of veel werk. Een quiche is voor mij altijd een beetje een hobbel geweest. Schiet mij maar in een ballonnetje maar ik weet niet waarom. Maar soms moet je hobbels die voor je liggen gewoon nemen. Even eroverheen stappen en proberen. En dus ben ik aan het quichen geslagen.

En verdomd zeg. Wat tof als je dit zelf maakt. Het ziet er gaaf uit en het smaakt zo goed! Moeilijk is het niet. Ik zou liegen als het niet een beetje werk is maar het kost tijd omdat je het in stapjes doet. Deeg maken, vulling voorbereiden en dan het moment dat je alles samen voegt het enkel in de oven schuift. Die drie stappen is hetgeen wat dan wat tijd kost. Maar als je het deeg een avond van tevoren maakt dan is het de volgende dag echt een peulenschil.

Voor mij is het proberen van dit recept wel een aanleiding om nooit meer een kleffe quiche te kopen. Want deze is echt zo de moeite waard. En als mijn vulling jou niet aanstaat, dan doe je lekker erin wat jij lekker vindt aan groenten of vlees. Als je de verhouding eieren en slagroom van het recept maar aanhoudt. Heerlijk als avondmaaltijd, lunch of als bijgerecht. En koud ook nog eens lekker. Mocht je ook wel eens het idee gehad hebben dat een quiche een hobbel is om te maken? Stap er overheen, niet op want dat is zonde van die quiche en hup die keuken in!

Wat heb je nodig:
Voor het deeg:
90 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
180 gram bloem en wat extra
Snuf zout
1 theelepel suiker
Twee eierdooiers (bewaar het eiwit voor later in het recept)
1 a 2 eetlepels koud water

Voor de vulling:
1 rode ui in plakjes
Snufje zout
7 zongedroogde tomaten in stukjes
175 gram verse bladspinazie
100 gram champignons in plakjes
100 gram gerookte zalm in stukjes gesneden
Olijfolie
Zout
Peper

Voor de quichemix:
250 ml slagroom
4 eieren en 2 dooiers
Theelepel zout
Snuf peper

Handig om te hebben:
Quichevorm (taartvorm met ribbels) van circa 26cm
Bakpapier
Deegroller
Kwastje (voor het insmeren met eiwit)

De how to:
Leg de boter, suiker en de snuf zout in een kom en roer dit door elkaar met een mixer of spatel tot er een smeuïg geheel ontstaat. Voeg dan het bloem en de eierdooiers toe. Bewaar het eiwit voor later! Roer met een spatel tot je een flink kruimelig deeg hebt. Denk aan broodkruim met grote en kleine korrels. Voeg dan 1 a 2 eetlepels koud water toe. Roer door en maak er met je handen een egale deegbal van. Ga het vooral niet teveel kneden, dit is niet nodig. Wikkel de bal in plastic en leg voor minimaal een uur, maar het liefst een nacht, in de koelkast.

Snijd de ui in ringen en bak deze op zacht vuur met een scheutje olijfolie tot ze zacht zijn. Als de ui zacht is voeg je de spinazie toe en laat je deze slinken. Voeg de zongedroogde tomaten, een snuf zout en peper en de champignons toe. Roer door, laat een minuut of twee bakken en laat afkoelen.

Als je klaar bent om je quiche te maken doe je het volgende. Vet je quichevorm eerst in met boter en strooi er dan bloem in. Zwenk zodat het bloem overal in de vorm komt. Klop overtollig bloem eruit.
Quiche met gerookte zalm1

Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk bakpapier. Bestrooi een deegroller met bloem en rol de bal zodanig uit dat hij ietwat over de quichevorm uit zal steken. Leg de quichevorm er met de bovenkant op en draai het bakpapier en de vorm om. Duw het deeg overal goed aan. Het deeg moet tot aan de randen van de vorm komen en het liefst dus ietsjes er over. Rol met de deegroller overtollig deeg van de bovenkant af. Smeer het gehele deeg nu in met eiwit en zet in de koelkast terwijl je de vulling gereed maakt.
Quiche met gerookte zalm2

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht).
Doe de eieren, dooiers, slagroom, zout, en een snuf peper in een kom en mix het kort door elkaar met een mixer.

Haal de quichevorm uit de koelkast. Leg de afgekoelde groentevulling op de bodem en leg dan de stukjes gerookte zalm eroverheen.
Quiche met gerookte zalm3

Giet nu de eieren en slagroom in de vorm en zet in de oven voor ongeveer 35 a 40 minuten tot de quiche goudbruin is en de vulling is gestold.
Quiche met gerookte zalm4

Quiche met gerookte zalm5

Share

3 thoughts on “De man zijn quiche met gerookte zalm

  1. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

  2. Pingback: Paas inspiratie - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *