De man zijn Pulled Pork lasagne of een recept voor klassiekere lasagne

De man zijn Pulled Pork lasagne of een recept voor klassiekere lasagne

Oke, Pulled pork is hot. Je komt het tegenwoordig overal tegen. In de supermarkt ligt het al zelfs. Kant en klaar zelfs of in de diepvries. En mensen kopen opeens massaal procureur in om het te maken. Wist je voorheen niet wat je moest doen met een varkensnek/schouder nu wordt je er mee om de oren geslagen. Pijnlijk, dat slaan. Om de oren.

Mijn recept voor Snelle pulled pork uit de oven is niet voor niets het meest populaire recept van mijn site. En terecht overigens. Want hoewel ik niet graag een arrogante statement maak is die gewoon echt heel lekker. En omdat jullie er zo van houden volgt er daarom heel snel nog een tweede variant van pulled pork op deze site waar je ook lekker mee aan de slag kan.

Maar goed, daar gaat deze blog niet over. Het ging over pulled pork an sich. Als je dan de moeite neemt 2 a 3 kg van dit vlees te maken, wat moet je dan met de restjes? Snoepen uit de koelkast, weggooien (niet doen niet doen), aan de hond geven? Ik zou de restjes gewoon invriezen. Want daar kan je echt alle kanten mee op. In de nasi, wraps, door een eitje, op een broodje, pizza en in de lasagne. Met wel een kleine mits. Mits je de pulled pork niet met teveel saus hebt doordrenkt. Dan kan je het nog steeds overal ingooien maar krijgt het gerecht wel een heel specifieke saus-smaak. Al zal een pizza met bbqsaus en pulled pork ook niet te versmaden zijn gaat het mij erom dat je daar rekening mee houdt als je iets wil maken dat dus niet smaak mee krijgt. Hoe dan ook, het vlees is een te gekke smaakmaker. Maar zei ik nou lasagne? Ja, ik zei in de lasagne. Lasagne…..is lekker.. Pulled pork…… is lekker.. Lasagne en pulled pork? Hemels! En omdat ik zelf al een tijdje een lekker recept wilde maken voor een lasagne met tomatensaus en bechamelsaus en ik ook nog een flinke portie pulled pork over had, maakte ik deze variant.

Wil je liever een klassiekere versie van lasagne dan beschrijf ik dat in dit recept ook nog even voor je. Want daarvoor heeft dit gerecht maar een kleine aanpassing nodig. Maar eerst pleeg ik Italiaanse heiligschennis. Scusa! Lasagne met een heerlijke tomatensaus met in wijn gesmoorde groenten. Daarna mag de pulled pork een uur in de saus sudderen. Daarbij een simpele bechamelsaus aangevuld met gesmolten kaas. En dat dan in de onmiskenbare lasagnelaagjes. Als topping gebruikte ik een goede buffelmozzarella. Puur omdat mijn heldin niet zo gek is van heel veel Parmezaanse kaas. En ik vond dit ook een subtiele afsluiter van de lasagne. Wil je klassiek? Sluit dan af met Parmezaanse kaas.

Wat moet ik je nog meer zeggen om dit recept eens te proberen? Gaat pulled pork maken en bewaar wat restjes en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 4 a 6 personen:
2 eetlepels olie
2 tenen knoflook
Een theelepel rozemarijn
1 rode ui, fijngehakt
2 wortels of 4 bospeentjes, gewassen en fijngehakt
2 stengel bleekselderij, gewassen en fijngehakt
350 a 400 g pulled pork zonder bbq saus
2 blikken a 400 gram tomaat (en 2 blikken gevuld met water)
1 volle eetlepel tomatenpuree
250 ml rode wijn (bijvoorbeeld chianti)
375 g verse lasagnebladen of 275 gram gedroogde lasagnebladen
20 gram parmezaanse kaas
Zeezout
Peper
1 bol buffelmozzarella in plakken
1 eetlepel rodewijnazijn

Voor de bechamelsaus
75 g boter
75 g bloem
750 ml melk
100 gram geraspte gran pardano
Een flinke snuf versgemalen nootmuskaat
Zout
Peper

Nog meer nodig:
Ovenschaal van 28 x 20 cm

De how to:
Wil je een klassieke lasagne? Vervang dan de pulled pork met 500 gram gemengd gehakt (varkens en rund) dat je bakt VOOR je de blikken tomaten er aan toevoegt en bestrooi de lasagne voor het in de oven gaan met een laagje Parmezaanse kaas in plaats van mozzarella.

Snijd de ui, wortel en bleekselderij fijn. Zet een braadpan op matig vuur. Pel 2 tenen knoflook en snijd in plakjes. Doe de olie in de pan met de knoflook en de rozemarijn. Als de knoflook goudbruin wordt voeg je de groenten toe. Bak de ui, wortel en bleekselderij, onder regelmatig roeren, op matig vuur tot de ui zacht is. Giet nu de wijn er bij en laat dit inkoken (reduceren). Voeg daarna de pulled pork toe. Laat een minuutje meebakken en voeg dan de tomatenpuree en de blikken tomaten met 2 blikken water toe. Druk de tomaten in stukken met een spatel. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat dit mengsel circa 1 uur sudderen zonder deksel. Mocht het te droog worden (gebeurde bij mij niet) voeg dan nog wat water toe. Voeg na een uur de kaas toe, roer door en breng het daarna de saus op smaak met zout, peper en 1 eetlepel rodewijnazijn. Haal van het vuur, en laat afkoelen totdat je de lasagne gaat opmaken.

Nu is het tijd om de bechamelsaus te maken. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Roer de bloem erdoor met een garde tot er een soort pasta ontstaat en klop dan gelijk de melk er steeds in beetjes door met een garde. Als de melk op is en de saus wat begint in te dikken (denk vladikte) haal je de pan van het vuur en voeg je de kaas toe en peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Zet de saus nu afgedekt met vershoudfolie weg tot je de lasagne gaat opmaken. De vershoudfolie zorgt er overigens voor dat je geen velletje op je saus krijgt.

Als het tijd is om de lasagne op te maken verwarm de oven voor op 180 graden (170 voor een heteluchtoven).

Vet een ovenschaal van 28 x 20 cm in met boter. Kijk even naar de bechamelsaus. Is deze te dik geworden om gemakkelijk te smeren? Verwarm hem dan even (eventueel met een klein scheutje water) om het uitsmeren gemakkelijker te maken. Leg een dun laagje vleessaus op de bodem. Leg er wat eetlepels bechamelsaus op (genoeg voor een dun laagje) en smeer deze uit met de achterkant van de lepel. Spreid de lasagnebladen er over uit. Druk ze voorzichtig aan. Ga verder met een laagje vleessaus, bechamel en lasagnebladen tot de schaal bijna vol is en eindig met een laagje van zeker 1 cm bechamelsaus. Leg er de plakken mozzarella op, bestrooi met zout en peper en schuif de lasagne voor 30 minuten in de oven. Laat de lasagne na deze tijd 20 minuten afkoelen voordat je deze gaat uitserveren en sprenkel er nog wat verse basilicumblaadjes over.

Serveer met een salade bijvoorbeeld van verse spinazie en uitgebakken spekjes
Lasagne met pulled pork2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *