De man zijn pastei met flespompoen gehakt en zoete aardappel

Tsjonge mensen. Ik heb de 600 volgers bereikt op Twitter. Na een paar dagen hangen op 597 en 599 was daar eindelijk de verlossende volger: robert06_09. Hij werd nummer 600 en krijgt van mij een persoonlijk recept met een ingrediënt naar keuze. De opdracht was simpel. Verras me maar liever geen varkensvlees.

Ik morrelde al een tijdje om weer eens een pastei te maken. Mijn eerste recept op deze site was een pastei met gehakt en ui. Maar ja, dat kwam rechtstreeks van Jamie Oliver. Uit de tijd dat mijn blog niets meer dan blog was met recepten die ik zelf het lekkerste vond en nog niet mijn eigen recepten durfde te maken. Inmiddels ben ik, samen met de hoeveelheid volgers op Twitter gegroeid en bedenk ik nu mijn eigen varianten op recepten. Dus Robert, jij krijgt van mij vandaag een nieuwe variant op mijn eerste recept op deze site.

Allemaal bedankt voor het volgen en aanhoudende interesse. Gaan we voor 700 volgers? Natuurlijk!

Hierbij het heerlijke recept voor een pastei met champignons, zoete aardappel, gehakt en pompoen. Het recept van de deegkorst komt van Jamie Oliver uit het boek “bespaar met Jamie” omdat dit deeg in deze samenstelling gewoon ontzettend makkelijk en lekker is. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:
100 gram volle kwark
200 gram bloem en wat extra
100 gram boter zo uit de koelkast in grove stukken
Zout

350 gram rundergehakt (liefst biologisch)
1 eetlepel bloem
150 gram champignons grof gehakt
1/2e flespompoen, gewassen en in blokjes van 2×2 cm
1 zoete aardappel geschild en in blokjes van 1 x 2 cm
1 theelepel dijonmosterd
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel salie
1 teen knoflook in plakjes
1 groentebouillonblokje
1 ei groot ei losgeklopt
Zout
Peper
Chilipeper (naar smaak) ik deed een halve fijngehakt (zaadjes verwijderd) of laat het weg als je niet van pit houdt
Olijfolie
1 theelepel maizena

De how to:
Snijd eerst de pompoen in blokjes en schil de aardappel en snijd ook deze in blokjes. Snijd de champignons in grove stukken. Pak een braadpan, zet hem op middelhoogvuur en doe er een scheutje olijfolie bij. Voeg de rozemarijn, knoflook, champignons en gehakt toe en bak het gehakt rul. Voeg daarna de chilipeper (naar smaak), aardappel en pompoen toe en bak dit mengsel onder af en toe roeren nog circa 5 minuten.

Voeg nu de mosterd toe, de salie en de eetlepel bloem en roer even goed door. Verkruimel het bouillonblokje en voeg 600 milliliter water toe. Breng aan de kook en laat de saus nu 30 minuten (zonder deksel) op zacht vuur koken of tot de saus wat is ingedikt.

Maak nu het deeg voor de korst. Doe bloem, kwark, boter en een flinke snuf zout in een keukenmachine en pulseer een aantal keer tot het deeg als in de vorm van kleine kruimels is gepulseerd.

Of snijd de boter in blokjes en wrijf dit door de overige ingrediënten. Breng het deeg het snel met je handen bij elkaar en vorm er een bal van maar kneed niet te lang want anders wordt het taai.

Doe het deeg over van de keukenmachine op een met bloem bestoven snijplank of aanrechtblad en maak er een bal van. Wikkel in vershoudfolie en leg in de koelkast.

Inmiddels zijn de dertig minuten wel om. Voeg een theelepel maizena toe dat je met een scheutje koud water hebt gemengd om de saus voor de pastei goed te laten indikken. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Haal van het vuur.

Verwarm, als de saus klaar is, een oven voor op 180 graden (170 voor een hetelucht). Doe de vulling in een ovenbestendige kom met een omtrek van circa 25 cm. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven vlak uit tot hij net iets groter is dan de kom.

Klop het ei even in een kommetje en bestrijk de rand van de kom ermee. Rol het deeg over de kom uit (bijvoorbeeld door het eerst om een deegroller te rollen en dan over de kom uit te rollen). Haal het overhangende deeg eraf en knijp het deeg om de randen dicht. Gebruik de restjes deeg bijvoorbeeld voor een leuk vormpje. Kwast het deeg goed in met losgeklopt ei en zet de schaal in de oven voor circa 30 minuten tot het deeg goudbruin is. 45 minuten als de vulling al eerder gemaakt is en dus koud.

Pastei met gehakt en pompoen1

Pastei met gehakt en pompoen2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *