De man zijn pasta met knoflookgarnalen met of zonder bechamelsaus

Leuk om te lezen dat mensen steeds meer reageren op mijn recepten en blog! Dat wordt enorm gewaardeerd. Tips om te ontspannen, wat jullie van recepten vinden, wat jullie van de bijgeschreven tekstjes vinden. Allemaal leuk en leerzaam.

Ook mijn “suiker” blog van onlangs werd goed gelezen, mede door het lekkere recept dat er bij zat denk ik haha. En toch ga ik er nog wat over zeggen. Geen zin in? Sla dan de volgende drie paragrafen over. Wel zin in? Even doorlezen dus. Inmiddels heb ik van de week ook Jamie Oliver zijn documentaire gezien met de titel “Sugarrush.” Erg indrukwekkend dat er 26000 kinderen in de UK zijn die jaarlijks voor rotte tanden moeten worden behandeld. En de 7000 amputaties die plaatsgevonden hebben vorig jaar puur als behandeling voor type 2 diabetes. Ook de invloed van frisdrankmerken in vaak arme gebieden waar weinig schoon drinkwater is maar wel goedkope frisdrank vond ik behoorlijk heftig. Baby’s die aan de borst en daarna rechtstreeks aan de cola gaan. Het maakt indruk.

Ik snap dat sommige van jullie denken dat ik door weer een dergelijke blog anti-suiker ben. Of denken, daar heb je hem weer. Maar ik wil nogmaals aangeven dat ik zeker niet anti ben. Wel anti de verborgen hoeveelheden in eten waarin je het niet verwacht. Vleeswaren, brood, sojamelk (zelfs de ongezoete), noem maar op. Ik was er niet altijd bewust van. Dat neemt niet weg dat ik in het weekend ook geniet van een biertje, chips of een stuk zelf gebakken taart. Maar ik probeer er wel bewust mee om te gaan. Ook voor mijn kinderen. Want wat is het gevolg op de lange termijn als zij al dagelijks over de volwassenen hoeveelheden gaan? Suiker wordt nu meer een traktatie. En door veel vers te koken en bijvoorbeeld frisdrank niet te gebruiken en zoete brood beleggen bewuster te gebruiken scheelt dat zeker de helft van je inname. Maar goed, genoeg goed bedoelde adviezen. Dit is voorlopig mijn laatste post hierover. Ik schrijf dit niet om het vingertje op te houden of belerend over te komen. Ik doe het vanuit een poging wat meer bewustzijn te creëren over een steeds meer groeiend probleem. Volledig uitsluiten zal je haast niet lukken wat het zit gewoon in 80% van de producten onder veel verkapte namen. Dat volledig uitsluiten moet je ook niet willen. Je lichaam gebruikt een deel van de suikers ook gewoon. Maar de enorme hoeveelheden hebben we gewoon simpelweg niet nodig.

Wil je weten wat jouw dagelijkse portie zoetigheid is? Houd voor de gein eens één dag bij hoeveel suiker je eet op een normale dag. Gewoon door de verpakkingen te lezen. Al is het maar om het eens te meten. En kijk dan eens of je boven of onder de aanbevolen hoeveelheid zit. En doe er dan verder mee wat je wil. Zo, opa is uit zijn praatstoel. Op naar het recept van de dag.

De week is weer doormidden en ik vond het wel weer eens tijd voor een gerecht met lekker veel knoflook. In Spanje at ik heerlijke knoflookgarnalen uit de oven. Die, als je er een hap van nam, meteen een enorme smaakexplosie gaven. Toen ik thuis was wilde ik proberen die smaak te evenaren.

Dit gerecht kan je op twee manieren eten, met of zonder bechamelsaus. Zonder bechamel heb je de volle kick van de knoflookgarnalen te pakken. Met saus krijg je een mildere variant en worden de garnalen gewoon een toevoeging aan een pastarecept met een bechamelsaus.
Kies dus zelf wat je het lekkerste vind in dit gerecht, met of zonder saus. Serveer er wel lekker een lichte salade bij of bijvoorbeeld nog wat extra groenten. Eet de pasta zelf met wat rucola voor wat extra pit. Ready voor wat knoflook? Stinken maar!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen

Voor de pasta:
1 ui in halve ringetjes
1 hand champignons
1/2 courgette in blokjes
1 rode puntpaprika in ringen
1 hand basilicumblaadjes (gescheurd)
1 eetlepel balsamicoazijn

250 gram tagliatelle

Voor de garnalen:
150 gram (diepvries) garnalen
4 grote tenen knoflook, gepeld en geperst
Citroensap van een kwart a halve citroen
1 theelepel oregano
Zout
Peper

Voor de bechamelsaus:
300ml melk
30 gram boter
30 gram bloem
Zout
Peper

Optioneel:
Parmezaanse kaas
100 gram rucola

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Snijd de ui in ringen en de champignons in plakjes. Bak in een scheut olijfolie en met een snuf zout en peper in circa tien minuten zacht. Voeg daarna de blokjes courgette en ringetjes puntpaprika toe en bak circa 5 minuten. Voeg als laatste de basilicumblaadjes toe en de balsamicoazijn en zet het gas uit.

Meng de garnalen, citroensap, knoflook. Een flinke snuf zout, snuf peper en de oregano door elkaar met een flinke scheut olijfolie. Doe het mengsel in een ovenschaal van 28 x 20 cm en zet in de oven voor 10 a 15 minuten.

Wil je met behcamelsaus? Doe dan het volgende:
Smelt de boter in een steelpan. Haal van het vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot je een pasta hebt. Zet de pan terug op het vuur. Voeg de melk in scheutjes toe en laat op het vuur de saus indikken. Breng op smaak met zout en peper. Saus te dik? Doe er dan een scheutje water bij.

Kook de pasta beetgaar en warm de groenten weer een beetje af. Giet de pasta af, doe de saus bij de groenten (als je voor bechamelsaus gaat), zet het vuur af en roer de pasta door de gebakken groenten en saus. Haal de garnalen uit de oven, doe er een scheutje olijfolie bij en meng door de pasta.

Lekker met een handje rucola en wat Parmezaanse kaas.
pasta met knoflookgarnalen

Share

2 thoughts on “De man zijn pasta met knoflookgarnalen met of zonder bechamelsaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *