De man zijn MOINKballs

De man zijn MOINKballs

MOINKballs of wat mij betreft Moinkballs zijn gehaktballetjes omwikkeld met spek die je op de BBQ (of in de oven) gaart. Een heerlijk hapje voor de borrel, de hoofdmaaltijd of op een feestje. De naam Moink komt van MOO en OINK ofwel een koe en varken. Er zijn hele wedstrijden en regels voor. Maar hee, noem ze zoals je wil.

Een tijd geleden maakte ik mijn versie van deze spekballen met een zelfbedachte lekkere kruidenrub. Ik gaarde ze indirect. Dat wil zeggen kolen aan één kant van de BBQ en het vlees op de kant waar geen kolen liggen met het deksel op de BBQ . Na het garen smeerde ik ze in met een lekker sausje van honing, chilipoeder en wat olijfolie. En man o man wat is het lekker. Maar als je geen zin hebt in honing kan je ze ook insmeren met je favoriete BBQ saus. Een heerlijk zomers recept. Niet moeilijk, wel een wauw-effect.

PS het indirect garen is om te voorkomen dat het spek zwart wordt en de cocktailprikkers verbranden. De meest veilige keuze dus. Wat nog wel een lekkere variant is, is al de balletjes gaar zijn, ze nog even een minuutje op de hete kant te leggen om het spek lekker krokant te bakken en de saus extra sticky. Hoeft niet kan wel. Kookon!


Wat heb je nodig:

Voor circa 15 ballen
550 gram rundergehakt (liefst biologisch)
Deze kruidenrub (2 theelepels knoflookpoeder, 2 theelepels paprikapoeder, 1 theelepel zout, 2 theelepels salie, 2 theelepels donkere basterdsuiker en 2 theelepels mosterdzaad)
15 plakken ontbijtspek

Voor de saus:
Een flinke eetlepel honing
chilipoeder
Olijfolie
OF
Je favoriete BBQ saus

Verder nodig:
15 cocktailprikkers
Kwastje

De how to:
Mix de gehakt met de kruidenrub en kneed er 15 ballen van ter grootte van een golfbal. Rol er een plak ontbijtspek omheen en prik bij het uiteinde een cocktailprikker door het balletje. Bewaar de balletjes in de koelkast tot gebruik.

Bereid een BBQ voor op indirect grillen. Leg de balletjes op indirecte kant en leg het deksel op de BBQ. Gaar de balletjes indirect en check ze af en toe. Met circa 20 minuten zijn ze klaar. Als de balletjes gaar zijn mix je een eetlepel honing met wat chilipoeder en een klein scheutje olijfolie en smeer je de balletjes hiermee in OF met je favoriete BBQ saus. Draai ze en smeer ze helemaal in en laat de balletjes nog even garen tot de balletjes sticky zijn. De laatste fase kan je ook onder de directe kant van de BBQ doen (dus rechtstreeks boven de kolen) maar blijf er dan wel echt even bij om te voorkomen dat de saus en het spek niet verbrand. Veilige keuze is dit ook indirect te doen.

MOINKballs recept

Share

One thought on “De man zijn MOINKballs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *