“De man” zijn gemakkelijke lasagne

“De man” zijn gemakkelijke lasagne

Lasagne is een gerecht waar ik met warme gevoelens aan terug denk. Vooral omdat ik het in mijn jeugd vaak thuis at. Het is een nostalgisch gerecht voor mij. Mijn moeder maakte het altijd met melk en gehakt en een beetje hulp van Knorr. Dat gaf altijd een stevige lasagne in laagjes. Hele borden kon ik er van wegwerken.

Toen ik onlangs op zoek was naar een nieuw recept dacht ik aan die oude vertrouwde lasagne van mijn moeder. Ik bedacht daarop deze eigen makkelijke, verse en groenterijke variant. En omdat ik niet zo van bechamelsaus houd laat ik die eruit. “De man” zijn lasagne is er één gevuld met verse pastasaus, geruld vlees van saucijs, gebakken champignons en geraspte wortel en courgette. Ik maak deze af met plakjes buffelmozarella. De lasagne is wellicht niet zo stevig als die ik vroeger at maar de laagjes blijven netjes op elkaar en verrukkelijk en makkelijk is hij wel.

En wil je hem vega? Vervang dan de saucijs voor garnalen of laat de vis helemaal weg en voeg wat extra groenten toe.
Maak voor het gemak de lasagnesaus wat eerder en laat deze afkoelen. Dan is het afronden en in de oven schuiven een eitje. Serveer de lasagne eventueel met een lichte salade.

Wat heb je nodig?
Voor de saus:
Olijfolie
3 tenen knoflook (in plakjes)
Flinke bos basilicum (grof gehakt)
3 blikken gehakte tomaat van 400 gram
Zout
Peper

Voor de lasagne:

Gedroogde lasagnebladen
8 a 10 champignons in plakjes
250 g spiraalworst of 2 (Italiaanse) saucijzen
½ winterpeen of drie kleine wortels grof geraspt
½ courgette grof geraspt
1 bol buffelmozzarella
½ theelepel oregano

Nog meer nodig:
Staafmixer
Ovenschaal van circa 30×20 cm
Keukenmachine met grove rasp of een handrasp

De how to:
Snijd de tenen knoflook in plakjes en bak deze kort, op laag vuur, met de grof gehakte basilicum in een flinke scheut olijfolie. Laat de plakjes knoflook niet verbranden maar bak ze goudbruin. Voeg na enkele minuten de tomaat toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de saus daarna met een staafmixer tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.

Als het tijd wordt de lasagne te maken vet je een ovenschaal van circa 30 x 20 cm in met wat olijfolie en laat je de oven voorverwarmen op 220 graden (210 voor een heteluchtoven).
Snijd de champignons in plakjes.

Zet een koekenpan op het vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe. Snijd het vel van de spiraalworst of saucijs in en knijp het vlees eruit. Doe dit vlees in de pan en bak rul en gaar. Voeg na enkele minuten bakken de plakjes champignons toe en bak even mee. Rasp de winterpeen en courgette bij elkaar in de keukenmachine.

Het is nu tijd om je lasagne op te maken.

Doe een laagje saus in de ovenschaal en smeer uit tot de bodem is bedekt. Leg er nu een laag lasagnebladen bovenop. Voeg nu weer saus toe tot de bladen licht bedekt zijn. Voeg nu een laag geraspte groente toe gevolgd door weer een lepel saus en smeer deze weer uit tot de groenten licht bedekt zijn. Volg met een laag lasagnebladen en druk een beetje aan. Volg wederom met een laagje saus en daarna de worst en champignonsen weer een laagje saus. Voeg nu nog een laag lasagnebladen toe, druk een beetje aan en dek het geheel af met saus. Snijd de mozzarella in plakjes. Leg bovenop de saus de plakjes mozzarella en verdeel de oregano over je lasagne. Schuif de schaal in de oven en laat deze 30 minuten bakken (zie achterzijde lasagnebladen hoelang deze nodig hebben).

Laat de lasagne na het bakken 15 minuten rusten en eet smakelijk.
lasagne 3

lasagne 4

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *