De man zijn kipburgers met extra proteïne

Ik geef het toe, ik ben behoorlijk serie verslaafd. Het nieuwe televisieseizoen is begonnen en bij ons staat de beeldbuis toch regelmatig, zij het niet bijna elke avond, te branden. Holland House Rules, Fear the walking dead, Ik vertrek, Penoza, Flikken Maastricht, Jeuk. Het is een hele opgave deze verslaving bij te houden. En als deze seizoenen afgelopen zijn, zijn het weer The walking Dead, game of Thrones en Vikings die beginnen. Zo schrijvende schrik ik eigenlijk wel van de hoeveelheid series. Dat zijn een hoop uren in de week van het verzetten van de zinnen. Tv en films zijn naast het koken mijn tweede grote hobby. En ja, een hobby kost tijd. En daarmee heb ik de verkwanseling van deze uren van stilzitten en rust voor mezelf weer redelijk recht gepraat.

Op de bank naast de open haard met de heldin, wat lekkers erbij en gewoon vermaakt worden na een werkdag en de dagelijkse polonaise van thuis komen, koken, eten, hond uitlaten, badderen, verhaaltjes lezen, de bende in bed leggen en de ontplofte keuken en woonkamer opruimen. Ik vind het heerlijk.

Natuurlijk kan ik heel wat nuttigere dingen doen. De gang nu eindelijk eens behangen. Schilderen. Dat fotoboek afmaken een cursus volgen. Maar ja, je moet ook wat overhouden om te doen. Die klusdrang die komt wel weer zoals die eens in de zoveel tijd opeens opduikt. Dat we in een weekend opeens een kamer helemaal strippen en weer opbouwen. En die studie ook wel. Laat de herfst nu maar komen, de bank staat er klaar voor. Cocoonen? Ik heb er zin in.

Voor dit weekend plaats ik mijn recept van kipburgers. Niet die gepaneerde separatorvleesschijven uit de winkel maar gewoon verse lekkere burgers. Ik vul ze niet alleen met kip maar ook gedeeltelijk met bonen. Voor wat extra (ongemerkte) proteïne, vezels en stevigheid. De gedroogde tomaten geven wat zoets en de gerookte paprika de rookessence.

Ik at de burgers met mijn recept voor pesto maar een knoflookyoghurt of wat zoete chilisaus doen het hier ook zeker goed bij. Een burger die verdomd lekker en gezond is. Maak er nog een lekkere salade bij voor een complete maaltijd. Erg lekker bij een voorgenomen avondje op de bank bij een warm vuurtje. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:

Voor 4 burgers

300 gr kipfilet (liefst biologisch)
150 gram uitgelekte zwarte oog bonen
5 zongedroogde tomaten
2 eetlepels bloem en wat extra om te bestuiven.
Snuf Peper
Snuf Zout
1 theelepel gerookt paprikapoeder
Zoveel verse chilipeper als je lekker vindt.
50 gram polenta
Olijfolie

Voor erbij:
1 rijpe avocado
4 meergranenbroodjes of bruine bollen
1 tomaat

De how to:
Maal alle ingrediënten behalve de zout, peper en polenta in een keukenmachine tot het lijkt op gehakt. Haal het uit de machine, maak er een bal van en laat het circa 1 uur in de koelkast wat opstijven.

Haal na een uur je mengsel uit de koelkast. Bestuif je handen met bloem en maak er vier ballen van die je platdrukt tot hamburgers van circa 2 cm dikte. Bestrooi met zout en peper. Doe de polenta in een diep bord en rol de hamburgers erdoor.

Bak de burgers goudbruin en gaar in een koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur.

Snijd de broodjes doormidden en grill ze eventueel even in een grillpan of koekenpan. Besmeer met pesto of wat knoflookyoghurt of zoete chilisaus.
Beleg met tomaat, de burger en plakjes avocado. Enjoy!
De man zijn gezonde kipburgers1

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *