IJsbombe met gesmolten warme chocolade

IJsbombe met gesmolten warme chocolade

Kerst is voor velen de tijd van het jaar om met geliefden aan tafel te schuiven. In het meest idyllische plaatje met een uitzicht op een met wit dons begeven landschap. Een brandend haardvuur, je kinderen die rustig een bordspel spelen met opa en oma, heerlijk eten waar je als kok vele complimenten over krijgt en een goed glas gefermenteerd druivensap en dessertwijn toe. En dan na het eten, als je dromerige kids op bed gelegd zijn, tevreden in een roes van geluk naast je geliefden uitbuiken. Heerlijk die kerst.

Helaas kan het ook best zijn dat je met snotterende, kuchende kinderen te maken krijgt door al de virusjes die er heersen. Of kinderen die helemaal hyper zijn van het hele kerstgebeuren. In de keuken staat een gestreste kok met meer afwas dan eten die al mopperend in de keuken staat met de gedachte: “Is dit nou gezellig?” De familie die uren te laat komt en chagrijnig zijn door de files op de weg. Hierdoor zijn de groenten slap gekookt, is je carpaccio inmiddels vanzelf van tafel gelopen samen met je garnalensalade en is de champagne inmiddels bubbelloos. Het vlees, dat voor het eerst wordt gemaakt omdat “het met kerst iets speciaals moest zijn” is net wat teveel gecremeerd en droog uit de oven gekomen. Door het natte hout wil de haard überhaupt niet branden. De wijn heeft kurk en de net iets te aangeschoten oom hangt ineens in de kerstboom. En in plaats van wit dons buiten een smerige puree en glijpartijen van de net-niet snotterige sneeuw. Gruwelijk die kerst.

De laatste jaren doen de grote supermarktketens er alles aan om van kerst een gemak te maken. En hoe fijn ik het ook vind om een deel van mijn dag in de keuken rond te hangen, als familie en vrienden gezellig een spelletje doen, een kerstfilm kijken of gaan wandelen buiten, dan is het toch jammer als ik dat moet missen. Daarom beperk ik dit jaar mijn kerst tot het koken vooraf zodat je op de kerstdag zelf vooral kan genieten en minimaal bezig bent.

Ik geef jullie daarom binnenkort mijn favoriete kersthoofdgerecht en mijn favoriete dessert. Dan heb je alle stress vooraf al gehad en wat maakt het dan nog uit als je bezoek glibberend en glijdend binnenkomt of de haard niet aan wil? Dit eten maakt dat allemaal goed. En wil je nog iets voor, tussen of extra na serveren, dan is die keuze aan jou.

Ik begin met een heerlijk dessert dat je een paar dagen van tevoren kan en zelfs moet maken. Mijn ijsbombe gevuld met cranberry’s, cookiedough, karamel, m&m’s en nootjes. Dit juweeltje wordt overgoten met warme chocolade en geserveerd met wat rood fruit. Met recht een (calorie)bombe maar kom op mensen. Het is kerst. Laat je voor deze keer nou gewoon even lekker gaan.

En anders sluit je toch ook gewoon bij de goede voornemers aan om vanaf 1 januari die kersbombe calorieën eraf te zweten? Of maak je van tweede kerstdag een balansdag? Als je dit ultieme comfortfood maar een keer maakt. Serveer met een lekkere likeur, dessertwijn of koffie. En rond al dit zoets wellicht af met een lekker kaasplankje. Als dat er nog bij zou passen.

Wat heb je nodig?
Voor circa 6 personen
Circa 2 liter ijs (1x vanille-ijs 1x chocoladeijs)
Een flinke hand M&M’s met of zonder noot
Een flinke hand gemengde noten
Een flinke hand gedroogde cranberry’s
½ x het recept voor karamel (deels voor in de bombe, de rest kan je bij het ijs serveren)
2x het recept voor: cookie dough
50 ml slagroom
50 gram pure chocolade
Optioneel: Rood vers fruit

De how to:
Maak twee dagen voordat je het toetje wilt serveren de cookie dough en vries in.

Maak een dag voor dat je het toetje wil serveren de karamel. Laat deze wat afkoelen maar nog wel vloeibaar als je het toetje wil maken. Pak een beslagkom en bekleed deze met lange repen met vershoudfolie. Leg deze repen kruiselings over elkaar in de kom tot de hele kom bekleed is. Als het goed is hangen nu over de kom nog repen vershoudfolie en is de hele kom bekleed. Zet alle ingrediënten klaar. Snijd de cookiedough in blokjes. Laat het ijs iets zachter worden zodat deze schepbaar is. Nu is het zaak snel te werken.

Schep een laag ijs uit de twee bakken in de beslagkom en druk op de bodem en zijkant met de achterkant van een lepel aan. Bestrooi met wat noten, m&m’s en cranberry’s en druppel er een paar lepeltjes karamel langs en over. Schep nu weer wat ijs in de kom, druk aan en herhaal het proces. Ga door tot het ijs op is maar eindig met een laag ijs. Vouw de vershoudfolie over het ijs en druk aan met een bordje om de laag ijs gelijk te maken.

Vries nu voor zeker een nacht in.

Als je de bombe wil serveren warm je eerst 50ml slagroom op in een steelpan tot deze aan de rand belletjes begint te vertonen maar niet kookt. Breek de chocolade in stukjes en leg in een bakje. Giet nu de chocolade er overheen, wacht twee minuten en roer met een lepel door tot het een mooie glanzend mengsel is.

Haal nu de bombe uit de vriezer, verwijder de folie, leg op een bord en zet op tafel. Giet aan tafel nu de warme chocolade eroverheen.
IJsbombe 1

Pak een scherp mes, laat deze even opwarmen in heet water, en snijd de bombe in stukken.
Serveer eventueel met wat rood fruit.
IJsbombe 2

IJsbombe 3

Share

One thought on “IJsbombe met gesmolten warme chocolade

  1. Pingback: Mijn ultieme kerstmaaltijd: Varkenshaas in bladerdeeg | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *