Jamaicaanse jerk met varkenshaas

Had jij voor deze blog ooit wel eens gehoord van jerk saus? Deze Jamaicaanse kruidenmix wint aan bekendheid in Europa. Al is hij in Canada, Engeland en Amerika al veel bekender als hier. Waar Jamaicanen wonen komt de jerk vanzelf. En dan niet dat we iemand uitschelden. Jerk komt voor in drie vormen. Als kruidenrub, pasta, of saus en kenmerkt zich door een tweetal vaste kenmerkende ingrediënten. Piment en scotch bonnet pepers. En hoewel ik wat hitte zelf heerlijk vind, vind ik het minder geschikt om mijn bende van drie vlammend aan tafel te hebben. Ik zie mijn kleinste nog krabbend aan haar tong toen ze een keer een pepertje at. En de andere twee bekers water drinkend en rood uitslaan. Nee, ze zijn er nog niet helemaal klaar voor. En dus bedacht ik deze variatie op de vele soorten jerk saus die er zijn waar ik de hitte voor mijn kinderen uit liet. Maar uiteraard staat het je vrij wel lekker veel peper toe te voegen (aan te raden). Mocht je geen scotch bonnet kunnen vinden, gebruik dan madame Jeanette pepers. Begin met een stukje in de saus, proef en voeg dan eventueel toe. Eruit halen is nou eenmaal lastig.

Jerk saus is een heerlijke zoetige en kruidige saus die heel lekker is bij kip en varkensvlees. Maar vis en tofu schijnt ook heerlijk te zijn. De marinade en rub varianten zijn uitstekend geschikt voor de bbq. De saus is heerlijk om bij je vlees te serveren of je vlees er een paar minuten in mee te bakken. Ik serveerde er notenrijst, coleslaw en mais bij en genoot met het hele gezin van heerlijk varkensvlees met een Caribisch tintje. Wees zelf geen jerk en probeer het eens. Ja man!

Wat heb je nodig:
Voor circa 3 a 4 personen
Voor de saus:
3 eetlepels sesamolie
3 eetlepels maple syrup of 2 eetlepels honing
1 theelepel piment
2 eetlepels sojasaus
4 tenen knoflook
6 cherrytomaatjes
Scheutje water
3 lente-uien in grove stukken gehakt
Zoveel scotch bonnet (of madame Jeanette) als je durft
Snufje zout

Verder nodig:
Varkenshaas voor 3 a 4 personen
Olijfolie.l

De how to:
Pak een staafmixer en doe alle ingrediënten voor de saus met een scheut water in een kom of maatbeker. Blender tot je een egale saus hebt. Gaat het moeilijk? Voeg dan eventueel nog een scheut water toe. Zet een koekenpan op het vuur en laat de saus circa tien minuten zachtjes koken tot hij donkerder kleurt en ingedikt is. Proef en breng eventueel op smaak met wat zout.

Snijd de varkenshaas in plakken van circa 3 centimeter en sla ze een beetje plat. Bestrooi met zout en peper en bak de varkenshaas in een pan met een scheutje olijfolie tot de gewenste gaarheid. Leg de varkenshaas, als hij gaar is, nog een minuutje in de warme jerk saus en wentel ze nog even door de saus. Serveer met de rest van de saus en geniet.

Lekker met notenrijst, coleslaw en gegrilde mais.
Jerk varkenshaas1

Jerk varkenshaas2

Jerk varkenshaas3

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *