De man zijn interview met Terri Salminen, ambassadeur Food Revolution Day

Terri Photo
Op 15 mei aanstaande is het wereldwijd Food Revolution Day (FRD). Terri Salminen is een van de drijvende krachten achter Food Revolution Day in Nederland en organisator van vele FRD-activiteiten. Ik sprak met haar.

Terri Salminen, superambassadeur voor de Food Revolution Day in Nederland, heeft Amerikaanse en Italiaanse roots en is een ware culinaire duizendpoot. Restaurants, foodblogs, moestuinen, foodstyling, workshops, ze doet het allemaal. En in dat drukke bestaan heeft ze ook nog tijd gevonden voor de Food Revolution Day.

Voordat we overgaan naar Food Revolution Day en jouw rol hierin, wil ik je vragen of je onze lezers eerst wat meer over jezelf kan vertellen.
“Ik ben Amerikaans van oorsprong maar opgegroeid in Noord-Italië, te midden van Renaissancevilla’s en mysterieuze Venetiaanse kunstwerken. Daar wonende ademde ik de Italiaanse levensstijl moeiteloos in. Een levensstijl waar eten, mensen en cultuur totaal met elkaar verweven zijn. Ik leerde koken van mijn moeder en zij weer van haar vriendinnen. Mijn idyllische Italiaanse verleden vormde de basis van een rijke traditie aan gedeelde familierecepten. Koken is de rode draad in mijn leven en ik schrijf al over eten, cultuur en mensen zo lang ik me kan herinneren. Op mijn 24ste verhuisde ik naar Nederland. Als universitaire afgestudeerde in filosofie was het niet eenvoudig om hier werk te vinden. Al snel realiseerde ik me dat ik het meest kon bereiken met mijn talenkennis. Al woonde ik dan in Nederland voor mij was het essentieel dat ik toch zo vaak als mogelijk naar Italië kon. Ik kreeg een baan bij de Italiaanse overheid en stapte een aantal jaren later over naar een Italiaanse modebedrijf. Vanuit Nederland kon ik daardoor toch regelmatig terug naar “huis” naar het prachtige Italië. Na de geboorte van mijn zoon realiseerde ik me dat ik niet steeds meer wilde reizen en besloot ik te gaan koken voor mijn werk. Ik bereidde in mijn eigen keuken de Italiaanse klassiekers die ik ooit in Vicenza had geleerd en verkocht ze op de markt. Ik kon dit prima combineren met moeder zijn. Ik ontdekte op dat moment pas dat koken mijn ware passie was. Vanuit mijn Italiaanse opvoeding ben ik niet anders gewend dan dat eten mensen en culturen samenbrengt. In die jaren dat ik kookte en op de mark stond, was mijn keuken een waar smaaklaboratorium.

Kookschool
Een aantal jaren geleden heeft mijn leven een aanzienlijke wending gekregen. Ik stopte met mijn kookwerk op de markt en begon helemaal opnieuw. Koken is en blijft mijn passie en door mijn ervaringen op de markt had ik geleerd dat niet iedereen opgevoed is met de gewoonte van handgemaakte pasta en verse bereide bouillon. Ik besloot om kookdocent te worden om mijn kennis door te geven aan anderen. Ik werd manager van een kookschool. Vanuit deze positie was het mijn taak om telkens wisselende menu’s en workshops te creëren, te plannen, presenteren en uit te voeren. In het begin vond ik het heel erg spannend om mijn persoonlijke levens- en kookervaringen te gebruiken als leidraad voor kooklessen. Al snel ontdekte ik hoe bijzonder het is om de simpele technieken van de Italiaanse keuken over te mogen brengen aan anderen.

Blog
Met het plezier dat ik had in het overdragen van mijn kennis van koken startte ik in 2012 de blog Recipe Writings. Mijn blog is een digitaal dagboek van recepten die voor mij een bijzondere betekenis hebben. Ook omdat zij een bepaalde herinnering oproepen. Behalve schrijven, fotografeer ik mijn culinaire werk al een jaar of vijf. Met het fotograferen ontdekte ik mijn tweede grote passie. Sinds vorig jaar oktober ben ik de creatieve chef in de biologische seizoenskeuken van een internationaal interieurbedrijf. Ik maak elke dag één gerecht helemaal van “scratch” met lokale ingrediënten. In een prachtige open keuken komen stylisten, inkopers en designers bij elkaar aan de lunchtafel. De gesprekken aan tafel worden steeds levendiger naar mate iedereen in de keuken zit. Dit is voor mij het ultieme voorbeeld hoe eten mensen bij elkaar brengt, ongeacht het werelddeel of de cultuur waar ze vandaan komen!”

Food Revolution Day (FRD) vindt dit jaar al voor de 4e keer plaats. De wereldwijde initiatieven en het enthousiasme voor deze dag groeien ieder jaar. In 2014 waren er ruim 10.000 initiatieven in 121 landen. Hoe ben jij eigenlijk betrokken geraakt bij de FRD?
De hele wereld vers laten koken is een soort ultiem creatief doel. Het zou heel veel mensen gelukkig kunnen maken. Daarom heb ik me in juli 2012 bij Food Revolution aangesloten als ambassadeur. Ik deel mijn kennis met anderen in de hoop daarin een verschil te kunnen maken in onze wereld.

Iedereen leeft toe naar 15 mei. Maar in jouw rol als superambassadeur ben je daar eigenlijk al het hele jaar mee bezig. Kan je ons vertellen wat je hiervoor zoal doet?
Het is voor mij elke dag van de week Food Revolution Day. Ik heb de eer om onderdeel uit te maken van het ‘super’ambassadeurteam omdat ik de missie van de Food Revolution in mijn dagelijkse werk en leven uitdraag. Voor de vierde editie van FRD2015 ben ik al sinds de herfst van vorig jaar bezig. Ik organiseer niet één maar een hele reeks aan activiteiten om aandacht te krijgen voor Food Revolution Day.

FRD wil voedingsleer en praktische kennis van voeding terug krijgen op de scholen. Hoe gaat FRD daaraan bijdragen en wat houdt dit concreet in voor Nederland?
Jamie Oliver is op 29 maart een petitie gestart met een simpele stelling en boodschap. Dat ieder kind het recht heeft op voedseleducatie. Met zijn petitie probeert hij voldoende handtekeningen te krijgen om die aan de G20 landen te presenteren gedurende de G20 top van komende oktober. Hiermee wil Jamie de regeringen zover krijgen voedseleducatie een prioriteit te geven. Concreet gezien is Nederland geen lid van de G20. Hopelijk raakt Nederland wel geïnspireerd om voedseleducatie, van de moestuin tot op het bord, onderdeel te laten worden van het basisleerplan op scholen.

Gezonde voeding en vers koken is tegenwoordig weer helemaal hip. Je kan geen blad openslaan of het gaat over vers koken, gezond of superfoods en smoothies. Is het in Nederland echt zo slecht gesteld met ons eetpatroon?
Ik denk het niet. Ik denk dat vrijwel iedereen in Nederland met goede bedoelingen naar de supermarkt gaat om de ingrediënten voor een gezonde maaltijd te halen. Het probleem is dat mensen vaak niet door hebben dat de pakjes kruidenmixen, dressings, sausjes, sapjes en snacks heel veel chemische middelen, smaakstoffen, suikers en zout bevatten. Hierdoor krijgen zowel volwassenen als kinderen stoffen binnen die niets te maken hebben met “voeding”. In allerlei producten — zelfs bij “gezonde” smoothies, zijn er toevoegingen die simpelweg niet nodig te zijn.

Er mag in Nederland best wat minder vaak naar de supermarkt gegaan worden voor de dagelijkse boodschappen. Er wordt vaak gedacht dat het moeilijk of tijdrovend is om zelf vers te koken. Er mag dan ook best wel meer aandacht komen voor het bijvoorbeeld zelf kloppen van slagroom of het maken van een eigen tomatensaus. Een zelfgemaakte smoothie maken is lekkerder, goedkoper en gezonder dan er eentje te halen uit het koelvak van de supermarkt. Het gaat mij dus niet zozeer om het eetpatroon maar de verandering in kookgewoontes. Bovendien draagt vers en gezond koken ook bij aan een beter milieu!

Wat zijn voor jou praktische kookboeken gebleken waar ouders en volwassenen mee uit de voeten kunnen om de basis van het koken terug in huis te krijgen?
Praktische kookboeken die voor ouders ontzettend handig zijn:
-Jamie in 30 minuten
-The 52 New Foods Challenge door Jennifer Tyler Lee (alleen in het Engels verkrijgbaar) is een familiekookboek die ouders en kinderen inspireert om samen nieuwe ingrediënten uit te proberen en samen te koken.
-Een moderne kijk op eten geschreven door Anna Jones.

Mijn favoriete kookboeken veranderen van tijd tot tijd, maar ik kan iedereen aanraden om eens jamieoliver.com te raadplegen. Een andere favoriete site van mij is My New Roots , een prachtige blog van Sarah Britton. (noot van de redactie: haar boek My new Roots zal in juni bij uitgeverij Karakter verschenen)

Als mensen zich nog willen aansluiten bij Food Revolution Day, kan dat nog? En hoe kunnen zij zich aanmelden?
Het is vooral de bedoeling dat mensen simpele acties ondernemen om te laten zien dat zij het belang van gezonde, lekkere en vooral zelfgemaakte gerechten onderschrijven. Mensen kunnen meedoen door bijvoorbeeld een evenement op een school, het fitnesscentrum, buurthuis, werk of gewoon thuis te organiseren. Ik raad iedereen aan om op of rond 15 mei iets leuks en lekkers te gaan doen en foto’s op sociale media te verspreiden met de hashtag #FoodRevolutionDay. Schrijf je dan ook meteen in en teken de petitie op www.foodrevolutionday.com

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *