Hemelse donuts (oven of gefrituurd)

Het is druk. Ik hoor je denken. Ja bij wie niet. Dat klopt ook. We zijn denk ik allemaal wel redelijk gezegend of vervloekt met drukte. Maar het punt is, bij mij dus ook. Er komt een bijzonder drukke week aan waar ik erg veel zin in heb. Volgende week heb ik het interview met Metro op het programma staan, een boekrecensie die af moet en ook de verjaardag van mijn kleine grote meid komt er bijna aan. En ik ben nogal een streber met verjaardagen als het aankomt op het serveren van zelfgemaakte dingen.

Het is de kans om nieuwe dingen te proberen en wat bijzondere dingen op tafel te zetten. Dus ga ik ruim twee weken van tevoren al even goed nadenken welke taarten, hapjes en lunchgerechten er die dag geserveerd moeten worden. En ik moet polsen welke wensen er liggen bij de kleine meid qua eten. Het is ook voor mij een extra manier om te zorgen voor haar en mijn gasten. Liefde gaat door de maag dus stop ik er graag met dit soort gelegenheden wat extra liefde en aandacht in.

Buiten deze dingen op kookgebied vraagt de “dagbaan” ook echt even alle aandacht. Dat is niet erg, het is mijn taak en ik krijg er voor betaald, maar de deadlines naderen. En dus moet ik even wat stappen extra zetten volgende week en op andere vlakken wat stappen terug doen. Daarom kan ik volgende week beter even niet afgeleid worden nog door mijn eigen deadlines van allerlei recepten die nog uitgewerkt moeten worden. En dus zijn de recepten voor volgende week vast klaar voor jullie. Zodat ik oktober tevreden en met twee nieuwe recepten, kan inruilen voor november. Jullie merken er niets van maar mij geeft het wat gemoedsrust.

Voor vandaag heb ik echt een juweeltje op het programma staan. Mijn versie van donuts. Als ik donuts zie verander ik altijd meteen in Homer Simpson. De term “mmmm donuts” in een Homer stem vliegt mijn mond uit. Ik kan me met deze ronde deegbroodjes altijd maar moeilijk beheersen. Een pak met vijf stuks gaan er zo doorheen. Met een enorme sugarrush en een man die druk kan doen als gevolg.

Ik wilde deze lekkernijen al een tijdje zelf maken. De trigger kwam toen de blog Smulpaapje onlangs een recept plaatste en dat voor mij het teken was om zelf ook eens mee aan de slag te gaan. Ik las diverse recepten en bereidingsmethodes en maakte dit ervan. Om de donuts extra luchtig te maken laat ik ze twee keer rijzen. Kost wel wat meer wachttijd maar het is het waard.

Deze donuts kan je bakken in de oven (ietwat gezonder) of afbakken in de frituur. De ovenversie is ook echt heel erg lekker maar de gefrituurde hebben net iets meer dat luchtige van de donuts uit een winkel. Niettemin gingen beide porties die ik maakte in no time op. Voor deze versie gebruik ik kant en klare broodmix. Scheelt weer werken met rare hoeveelheden gist. Dit is echt enorm leuk om te maken en leuk om met bijvoorbeeld kinderen te rollen en te versieren. Dus probeer het eens. Lekker joh!

Ik gebruikte als plakmiddel voor de versiering wat gesmolten boter waarmee ik de donuts inkwast. Daarna rol ik ze door bijvoorbeeld (kaneel)suiker, spikkels, poedersuiker of kokos. Maar je kan ook wat appelmoes gebruiken zoals smulpaapje doet of chocoladeglazuur.
De variaties zijn eindeloos!

Laat deze donuts niet te lang liggen als je ze klaar hebt. Dan worden ze taai en snel oud. Bewaar desnoods je deeg na het rijzen in de koelkast onder wat vershoudfolie tot je ze bakt maar eet de gebakken donuts lekker vers. Goed weekend allemaal en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 10 donuts
250 gram witbroodmmix
Wat bloem (om te bestuiven)
1 tl bakpoeder
½ tl zout
35 gram gesmolten boter en nog 35 gram extra om de gebakken donuts mee te bestrijken
1 ei losgeklopt
100 ml halfvolle melk
1 tl vanille-extract
30 gram poedersuiker
1/2e theelepel kaneel

Als topping (inspiratie):
Chocoladeglazuur: Doe 70 gram pure chocolade, 50 ml water en 70 gram suiker in een pannetje en laat het samen smelten. Roer goed door en laat iets afkoelen. Dip de donut erin en bestrooi met gehakte nootjes, spikkels, kokos, hagelslag etc.

Of smeer de donuts in met wat gesmolten boter (of appelmoes):
Daarna dippen of bestrooien met: Kokos, suiker en gehakte nootjes
Kaneel met suiker
Gehakte nootjes
Spikkels
Chocoladeballetjes
Poedersuiker
Etc.etc.

De how to:
Zeef het witbroodmix, kaneel, poedersuiker en bakpoeder bij elkaar in een kom. Smelt de boter in een steelpan op zacht vuur en doe deze met alle overige ingrediënten bij het bloemmengsel.

Meng met een vork tot het deeg samenkomt. Als het deeg samenkomt stort je het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed je het in circa 5 minuten tot een soepel deeg. Leg in een met bloem bestoven kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg nu 45 minuten rijzen.

Kneed het deeg na het rijzen even door elkaar en rol er een worst van. Deel in tweeën en elke deel weer in vieren. Nu heb je 8 porties. Maak met een deegroller ronde lapjes van circa 0,5 cm dikte. Steek de donut uit met een brede beker of kommetje van circa 8 cm en steek daarna het middelste met een borrelglas of bijvoorbeeld een dopje van een stroopfles waarmee je het rondje met het glaasje er bovenop uitdrukt.

Voeg de restjes deeg bij elkaar en rol er opnieuw rondjes van. Laat de rondjes nu op een stuk bakpapier nog circa 45 minuten rijzen onder een stuk keukenfolie dat je hebt bestoven met wat bloem.

Verwarm een oven voor op 200 graden (190 voor een hetelucht). Verwarm een bakplaat mee. Bestrijk de donuts na het rijzen in met gesmolten boter en bak de rondjes in een voorverwarmde oven op ingevet bakpapier voor circa 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Draai halverwege om.

Voor het frituren: Frituur de donuts dan op 175 graden ongeveer 30 seconden tot 1 minuut per kant en draai ze om. LET OP! Dit kan heel snel gaan dus blijf erbij en draai ze als ze goudbruin worden! Laat de donuts uitlekken op een stuk keukenrol, laat ze klein beetje afkoelen. smeer in met wat gesmolten boter en rol ze door suiker of andere lekkere toppings. Of dip ze bijvoorbeeld in chocoladeglazuur en bestrooi met gehakte nootjes.

Voor de ovendonuts geldt dat je ze een minuutje kan laten afkoelen

Het versieren:
Smeer de donuts in met wat gesmolten boter en rol ze door suiker of andere lekkere toppings. Of dip ze bijvoorbeeld in chocoladeglazuur en bestrooi met gehakte nootjes. Of bestrooi ze eventueel met wat poedersuiker. Doe gek.

De man zijn Donuts3

De man zijn Donuts1

De man zijn Donuts2

Share

4 thoughts on “Hemelse donuts (oven of gefrituurd)

  1. Dit ligt vast niet aan het recept, maar ik heb ze geprobeerd uit de oven, en was er al een beetje bang voor, maar ze smaken dan meer als bagles dan als donuts – het recept is per slot ook een gistdeeg. Volgende keer ga ik ze eens gefrituurd proberen, hopen dat het dan meer de typische donut smaak heeft.
    Neemt niet weg dat de ‘bagles’ ook wel smaakten, maar dus meer als een zoet broodje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *