De man zijn Flammkuchen in drie variaties

Als puber ging ik met mijn ouders op één van mijn laatste vakantie met mijn ouders naar Duitsland. Mijn broers waren inmiddels al het huis uit dus het was mijn ouders en ik. We huurden een verdieping op een huis op een heuvel in Duitsland in een dorp met een ziel of vijftig. Een dorp waar het leven net iets langzamer gaat en de mensen nog zelf alles in en om het huis doen. Waar het restaurant het buurthuis, café en trouwzaal tegelijk is. Een modern idyllisch dorp waar het leven net even wat rustiger aanvoelt maar toch keihard wordt gewerkt. Waar de mannen in het weekend nog zelf gaan jagen op herten, konijnen en everzwijnen en wild dan ook volop verkrijgbaar is.

In dat huis, onder de verdieping die we huurden, at ik bij de eigenaren van het huis mijn eerst Flammkuchen. In een houtgestookte buitenoven werden in rap tempo in enkele minuten per keer de heerlijkste Duitse pizza’s getoverd. En zoals Duitse grundlichkeit werkt ging ik rollend terug naar de bovenverdieping. Nog jaarlijks gaan mijn ouders terug naar deze fijne vakantieplek. Ook mijn heldin en ik zijn met de kinderen regelmatig op bezoek geweest. En elke keer komen de Flammkuchen terug op tafel en is de gastvrijheid ongekend. Ik kom er nog maar heel weinig maar mis dit soort gastvrijheid af en toe wel. En de smaak, de smaak ook hahah. Naar Duits recept waagde ik zelf een poging voor deze heerlijkheid.

Mijn kinderen en heldin waren erg blij met deze nieuwe variatie op de pizza en ook ik proefde een hap vakantie. Het deeg is wel wat stugger dan bijvoorbeeld regulier pizzadeeg dus het kneden vergt wel wat handwerk. Zie het als gratis fitness.

Kies één van de drie variaties voor deze flammkuchen waarbij beleg 1 de “standaard” versie van dit recept is en geniet van een stukje van mijn vakantiegevoel.

Wat heb je nodig:
Voor 5 Flammkuchen
500 gram bloem
200 ml lauw water
4 theelepels olijfolie
1 theelepel zout
400 gram Crème fraîche
Zout
Peper

De how to:
Pak een mengkom en doe het bloem erin. Maak een kuil in het midden en doe daar water zout en olie in. Roer met een vork steeds wat bloem bij het water tot het het mengsel te stug wordt. Ga dan voor het betere handwerk en kneed in 10 minuten een egaal deeg.

Doe het deeg in een met bloem bestoven kom en leg er een vochtige theedoek overheen. Laat het deeg 30 minuten rijzen/rusten.

Verwarm de oven voor op 210 graden voor een elektrische oven (200 graden hetelucht). Verwarm een bakplaat mee. Haal het deeg na dertig minuten uit de kom en kneed het nog een minuut. Verdeel het deeg in vijf ballen ter grootte van een vuist. Rol elke bal uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een pizza van circa 3 mm dik. Leg het deeg daarna op een snijplank waar je eerst een vel bakpapier op hebt gelegd (hiermee krijg je hem makkelijker in de oven straks).

Meng de crème fraîche in een kommetje met een snuf zout en peper tot het mooi romig is.
Besmeer de pizza met twee eetlepels crème fraîche en houd de buitenste centimeter van het deeg vrij van saus. Beleg de flammkuche daarna met:

Beleg 1) Halve dunne ringetjes gesneden ui en stukjes gerookt spek (meebakken in oven)
beleg 2) Rucola en rosbief en zongedroogde tomaat en zout en peper (toevoegen na het bakken)
Beleg 3) Gerookte kip en in plakjes gesneden teen knoflook (meebakken) daarna halve avocado in plakjes met wat citroensap.

Open de oven en laat de pizza met bakpapier van de snijplank glijden op de hete bakplaat. Bak elke flammkuche in circa 15 minuten goudbruin.

De man zijn Flammkuchen3

De man zijn Flammkuchen2

De man zijn Flammkuchen1

Share

One thought on “De man zijn Flammkuchen in drie variaties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *