De man zijn Erwtensoep

De man zijn Erwtensoep

Koning Winter weet ook niet wat hij wil. De ene keer staat hij kwispelend voor je met de tong uit de bek en vervolgens rent hij met de staart tussen zijn poten weer weg. Hebben we een dag sneeuw is het vervolgens weer 7 graden. En ik heb niets tegen sneeuw persoonlijk. Maar ik houd niet zo van dat geblubber en net wel of net niet. Dan maar met bakken uit de hemel en even goed doorvriezen. Jullie lijf ook zo aan het laveren tussen al deze biologische schommelingen? De mijne wel. De virussen zijn bij ons thuis niet aan te slepen. En aangezien we nogal knuffelig zijn in dit huis kunnen de virussen met feestmutsen en roltoeters door het huis. Het is feest voor ze. De ene na de andere valt om. Spugen, koorts, hoesten, spierpijn, slapeloze nachten, zweten, koud, warm, weinig eten. We hebben alle ingrediënten in huis voor een fijne besmetting. Ook ik moest afgelopen weekend het onderspit delven. Leuk. De kinderen uit logeren. Alleen de kleinste thuis en de heldin, val ik om en de kleinste. Daar sta je dan met je plannen. Vervolgens komt mini-me ook ziek thuis en krijgt de heldin keelpijn. Hoezee. Roltoeters uit dus.

Gelukkig lijkt het ergste over in ons huis maar volgens de nieuwsberichten komt er weer een weersomslag aan. En als ik deze blog plaats zou het weer wat kouder moeten worden. Dus mensen, wapen je goed tegen die virussen. Sjaal om, handschoenen aan en bij koud weer stevig en verwarmend eten. En dus wordt het tijd voor erwtensoep. Al heb ik geen koud weer nodig als excuus voor erwtensoep. Ik vind het altijd lekker. Ik ben zo’n mafkees die met korte broek en 25 graden een doos ijs en een blik erwtensoep haalt. Gewoon omdat ik het zo verdomde lekker vind. Maar ik ben van de blikken af. Kees de Boon (@KeesdeBoon) en zijn recept voor erwtensoep inspireerde mij het nu toch eens zelf te gaan maken. Ik weerhield mij hier altijd van omdat ik de enige thuis ben die erwtensoep lekker vond. Maar hee, gun een man ook zijn verzetje. Dus na wat zoeken en vergelijken van recepten kwam ik uit op mijn versie van erwtensoep. Ik noem het geen snert want daar krijg ik altijd zo een gevoel bij van verkouden mensen met loopneuzen en groene zakdoeken. En dan hoef ik al niet meer.

Deze erwtensoep is enorm rijk van smaak, geur en vlees. Lekkere hamschijf (of sparerib), spek en worst en gevuld met enorm veel lekkere groenten. Voor het beste resultaat laat je de soep nog een nachtje rusten en warm je hem de volgende dag heel rustig op om aanbranden te voorkomen. Ik maakte veel teveel dus voordat ik de soep liet rusten vroor ik al ruim de helft in, in éénpersoonsporties. Voor die momenten dat ik de drang naar erwtensoep niet kan weerstaan. Dus kom maar op koning Winter. Lets dance.

Wat heb je nodig:
1/2 selderijknol geschild en in blokjes gesneden
2 winterpenen of 1 grote in blokjes gesneden
2 aardappels, geschild en in blokjes gesneden
1 ui gesnipperd
500 gram spliterwten
1 prei in de lengte doormidden gesneden en dan in dunne ringen ( na snijden wassen)
500 gram hamschijf of spareribs
100 gram spek in blokjes
1 rookworst in plakjes
2 runderbouillonblokjes of 1 liter runderbouillon
1 laurierblad
Zout
Peper

De how to:
Was de spliterwten in een vergiet. Doe de erwten in een soeppan met de hamschijf, spek, de runderbouillonblokjes en het laurierblad. Voeg 1,5 liter kokend water (of 1 liter runderbouillon en 0,5 liter water) toe. Breng aan de kook en laat vervolgens 1,5 uur heel zachtjes koken met een deksel schuin op de pan. Vang af en toe met een lepel het schuim af van de soep. Roer af en toe door om te voorkomen dat de bodem aankoekt.

Snijd een halfuur voordat de kooktijd voorbij is alle groenten. Vergeet niet de prei na het snijden even af te spoelen. Na anderhalf uur haal je de hamschijf of spareribs uit de soep. Verwijder het bot en snijd het in blokjes. Kies zelf of je het vet behoudt of weg doet. Het is waar je voorkeur zelf ligt.

Doe het vlees daarna weer terug in de soep samen met alle gesneden groenten en nog eens 200ml kokend water. Laat de soep nu nog een uurtje zachtjes koken. Roer af en toe tegen aankoeken en voeg het laatste kwartier de rookworst toe.

Vis het laurierblad uit de soep en breng de soep eventueel nog op smaak met zout en peper. Wil je delen invriezen? Dan is nu het moment. Laat de soep afkoelen en een nacht opstijven om alle smaken nog intenser te maken. Warm de soep rustig op om aanbranden te voorkomen. Ik at er een lekkere bruine boterham met geitenkaas bij. Mjammm.
De man zijn Erwtensoep-snert

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *