Chocoladebrokken met noten, pindakaas en karamel

Wanneer de zon weer korter aan de hemel staat. Wanneer de bladeren besluiten het ouderlijk huis te verlaten en de straten te bezaaien in een weelderige kleurenmix. Als de natuur zijn eigen vorm van confetti. Wanneer de vlammen van mijn haard weer aan de ruit likken en de kamer verwarmen. Wanneer de regen en wind weer hevig in gevecht zijn met elkaar. En wanneer de eerste truien mijn lichaam verwarmen en de thermostaat en ik na onze rommelige scheiding in de lente het besluiten om het weer samen te proberen. Dan schenk ik mij nog een kop koffie in, ga ik op de bank liggen met een boek of afstandsbediening en heb ik een enorme behoefte er niet meer vanaf te komen.

De echte herfst. Ik vind het een heerlijk seizoen. De wind, de naderende guurheid en kou. Het wandelen en hardlopen door de bossen. Het kleurenspel van de bladeren. Het soms afzien als je door plassen en modder door de bossen rent en koud thuis komt. Om daarna onder de warme douche te mogen.

Als kind hadden wij thuis ook een houtkachel. Zo een zwarte gietijzeren. En ik weet nog zo goed het moment dat het vuur dan de eerste keer weer aan ging. Dat het koud was in de woonkamer en mijn vader hem aanstak. Het gegrom van de vlammen en het knappen van het hout. Onze hond die er bij kroop en ik er dan ook weer naast. Samen om die eerste echte vuurwarmte weer eens te voelen. De inprenting van die herinnering maakt denk ik dat ik er nog steeds warme gevoelens bij heb. Dat is ook precies de reden dat ik thuis een haard heb. Dat gevoel van warmte. En ik ben er denk ik niet alleen in. Want kijk maar eens naar al die vakantieparken waarbij de huizen bijna altijd standaard een open haard hebben. Maar waar je dan wel alleen de geperste blokken die tien minuten branden uit de veel te dure supermarkt in mag stoken. En natuurlijk niemand die dat dan doet maar gewoon zelf een zak hout meeneemt. Nutteloze cirkel. Maar goed even terug naar dat warme vuur.

Dat je dan daarbij zit. Dat knapperende haardvuur met je bak koffie, de kinderen spelend om je heen en een goed stuk chocolade. Kneuterigheid ten top. Lekker! En chocolade daar gaan we vandaag wat mee doen. Ik geef vandaag een recept voor gevulde chocoladebrokken die zo lekker zijn dat je ze het liefst helemaal alleen wil opeten.

Ik heb er inmiddels twee varianten voor en vandaag geef ik jullie er één die gevuld is met karamel, noten en cranberries en pindakaas. Helemaal niet moeilijk maar dat moet je niet verder vertellen. Het ziet er spectaculair uit en je vreet je vingers er bij op! Echt wat voor dit weekend. Dus geniet er van. Met geliefden, een vuurtje en een kop koffie! Kookon!

Wat heb je nodig:
200 gram pure chocolade 70% cacao
75 gram witte chocolade
75 gram notenmix met cranberries (mijn mix bevatte ook nog yoghurtrozijnen)
4 a 5 theelepels pindakaas
4 tot 6 volle theelepels karamel

Voor de karamel:
100 gram suiker
35 ml slagroom
25 gram boter
Beetje water

De how to:
Bekleed een cakeblik met bakpapier.

Maak eerst de karamel:
Verhit de suiker met 25 ml water in een steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan (niet op zijn kop natuurlijk maar zwenken) maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een lichtbruine gouden tint.

Haal de pan van het vuur met een ovenhandschoen en klop snel de room en boter door de karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Laat de karamel nu tien minuten afkoelen maar zorg ervoor dat deze nog wel schenkbaar is.

Was de steelpan af en doe er een laagje water in. Zorg voor een goed passende kom die je er bovenop kan zetten en doe daar de pure chocolade in stukjes in. Smelt de chocolade onder af en toe roeren au bain marie.

De witte chocolade smolt ik in een bakje dat ik onder af en toe roeren in een pan met een laagje kokend water had gezet. Dat was puur mijn gebrek aan nog een steelpan maar het werkte prima. Doe het zo of smelt ook au bain marie.

Als de witte chocolade is gesmolten laat je deze even drie minuten afkoelen.

Leg de 75 gram notenmix met cranberries eerst op de bodem van het cakeblik en giet de pure chocolade er overheen.

Verdeel kruiselings nu de theelepels karamel over de pure chocolade. Kras nu voorzichtig met een puntje van een mes door de karamel om de karamel door de chocolade te marmeren en te zorgen dat er door de hele laag chocolade karamel is verdeeld.

Verdeel hierna de pindakaas in brokjes in de chocolade. Als laatste giet je kruiselings de witte chocolade over de pure chocolade en marmer met een mesje nu ook de witte chocolade. Niet teveel marmeren. Beheers je! Want anders is het effect verloren.

Zet het cakeblik nu enkele uren in de koelkast om de chocolade uit te harden. Breek of snijd in grove stukken en geniet!

Chocoladebrokkenn met noten en karamel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *