De man zijn Chili con carne met gehakt of stoofvlees

De afgelopen dagen waren er weer een paar met her en der wat verrassend nieuws. Er staat weer iets leuks op het programma waar ik niet teveel over kwijt wil omdat de afspraak nog niet concreet is. Maar het kan mijn blog misschien wel een leuke boost geven. Spannend!

Ook wordt mijn mailbox de laatste dagen opeens voller met mensen die graag samen zouden willen werken. Dus wie weet waar dat weer toe gaat leiden. Misschien dat mijn blog ooit nog parttime werk kan opleveren. Hoe tof zou dat zijn? Voorlopig is het nog lang niet zo maar soms lijkt de mogelijkheid opeens op de loer te liggen. Ik ben er overigens wel erg kritisch op. Leuk die mailtjes maar soms snap ik de aanbieders echt niet. Dan wordt iets als kans gepresenteerd maar levert het mij echt niets op. Sterker nog, het kost alleen maar tijd en geld.

Ik krijg nu mails van bedrijven die bijvoorbeeld mijn blog willen delen. Met als ruil de kans op extra bezoekers. Dat vind ik erg karig. Ik zie dat voordeel niet. Ik de kosten maken, recepten bedenken, teksten schrijven, foto’s maken en iemand anders het gratis delen. Ik geloof dat de weegschaal dan maar aan één kant komt te staan. Dus dat soort boten houd ik af. Maar dat er aan je wordt gedacht is natuurlijk leuk. Dat wordt wel gewaardeerd.

Naast de vollere brievenbus mocht ik deze week weer een recensie inleveren voor Hebban. Deze keer van het veganistische kookboek ‘The Thug Kitchen”. Het eerste kookboek waarvoor ik het maximale aantal sterren geef. De recensie komt eind deze week op Hebban maar is binnenkort ook hier te vinden. Wat een gaaf boek. En aangezien ik een flexitariër ben en geloof in geregeld een vleesloze dag past dit boek daar enorm goed in. Ben er echt enthousiast over dus houd mijn Twitter in de gaten voor de recensie.

Het recept van vandaag is iets dat je trouwens prima vegetarisch zou kunnen maken maar vandaag knal ik er een heerlijke vleesrijke versie in. Chili con carne is een recept dat ik echt, ondanks alle gasvorming, enorm lekker vind. Hartig, verwarmend, veel smaaklagen, pittig en met uren gesudderd gehakt of hacheevlees en een dikke plak stokbrood of kom rijst erbij. Ik kan er van blijven eten.

Deze versie kost wat ingrediënten en suddertijd maar het resultaat is zo verdomde goed. En de restjes zijn de volgende dag heerlijk in een omelet of koud in een salade, of je vriest het in voor een snelle maaltijd voor een andere dag. Ideaal gerecht voor de dagen waarbij het blad begint af te vallen en de temperatuur omlaag gaat. Lekker bij een vuurtje met een koude Corona erbij. Of in een laatste flauw zonnetje. Get your Chili groove on en kookon mensen!

Wat heb je nodig:
Voor circa 6 personen
2 a 3 rode pepers zaadlijsten verwijdert en gesneden in ringetjes (i.v.m. mijn kinderen deed ik er maar één in maar geen peper is even sterk. Begin met een halve peper en proef telkens even of er nog meer bij moeten)
Een potje jalapeno pepers
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels oregano
1 theelepel tijm
¼ theelepel kaneel
2 theelepels gerookt paprikapoeder
2 theelepels gemalen koriander
1 eetlepel suiker
4 plakken bacon of katenspek
500 gram gemengd gehakt of 650 gram hachevlees of stoofvlees in blokjes
4 tenen knoflook geperst
1 rode ui in gehalveerd en in dunne plakjes
1 blik tomaten a 400 gram
1 blik water
1 runderbouillonblokje
1 blik kidneybonen
Sap van een limoen
Olijfolie
Zure room
Zout

Nog meer nodig:
Braadpan met deksel.

De how to:
Bak de plakken spek op laag vuur in een eetlepel olijfolie goudbruin. Haal het spek uit de pan en voeg de ui, rode peper en gehakt toe. Zat het vuur naar middelhoog. Knijp de tenen knoflook er bij en voeg de tijm, oregano, komijn, kaneel, koriander, suiker, limoensap en paprikapoeder toe. Roer door en bak tot de gehakt rul is. (Als je stoofvlees gebruikt laat het dan op kamertemperatuur komen en schroei het dan dicht op hoge temperatuur en voeg dan pas alle kruiden toe).

Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg de tomaten en 1 blik water toe. Prik de tomaten stuk, breng aan de kook en zet het vuur zacht. Doe een deksel op de pan en laat het gehakt circa 2 uur sudderen (of stoofvlees circa 3 uur of tot het uit elkaar valt). Haal daarna het deksel van de pan en laat de saus nog circa 10 minuten indikken.

Voeg de uitgelekte kidneybonen toe, hak de plakken spek fijn en voeg ook toe aan de saus. Verwarm nog circa 2 minuten. Tijd om aan tafel te gaan. Serveer de Chili con carne met zure room, gehakte jalapeno en stokbrood en eventueel plakjes avocado.

Chili con carne 092915_1

Share

4 thoughts on “De man zijn Chili con carne met gehakt of stoofvlees

  1. Ah daar is ie! Lekker he, een goede pan chili… Wat betreft al die aanbieders met zogenaamde “voordelen” voor je blog. Dat wordt alleen maar erger. Ik kan soms door de bomen het bos niet meer zien. En inderdaad kritisch blijven is essentieel. 🙂 Ben benieuwd naar je plannen!

  2. Jouw chili gemaakt voor mijn held en mijzelf,
    Voortreffelijk,al heb ik het iets aangepast .gerookte spekblokjes gebruikt en meegebakken,en gewoon mee laten sudderen een heerlijke smaakbeleving.
    Dank je wel Walter!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *