Boterkoek en chocoladeboterkoek

Ik ben inmiddels alweer 4 weken terug van vakantie. En het liefste zou ik de auto volgooien, de kinderen achterin werpen en weer vertrekken. Ik slok mezelf weer op in de dagelijkse bezigheden. Ik ben na het werken, sporten, koken, bloggen en mijn dagelijkse rits aan vaste webpagina’s s’avonds weer veel voor de buis te vinden. Mijn voornemen om niet alleen meer boeken aan te raken maar ze ook daadwerkelijk te lezen is alweer volledig in de wind geslagen. Er liggen vakantiefoto’s te wachten om digitaal in een boek geplakt te worden, er staat een tuinhuis dat afgeschilderd moet worden en er ligt een tuin die gesnoeid moet worden. Maar ik heb er simpelweg niet de energie voor en automatisch dan ook geen zin in. Terwijl ik bomvol energie terug kwam en het thuis toch echt anders zou aan gaan pakken. Maar de dagelijkse beslommeringen hebben me weer in mijn greep.

Waar ik dan wel zin in heb? Om me in een slaapzak op de bank en poef te nestelen, mijn hoofd in een zak chips, bitterballen of bak ijs te begraven. Ik heb gewoon erg behoefte aan knusse kneuterigheid, aangereikte entertainment en warmte en ongezonde comfortfood. Ik ben erg moe ook deze week. Ik gok dat het de weersomslag is. Dat heeft altijd wel wat invloed op me. Schiet ook niet op als het zestig uur regent. Onze eerste echte Hollandse moesson. Daar spoel je zelfs het meest zonnige humeur wel mee weg. Zelfs de planten in de tuin lieten uit treurnis hun kopjes hangen na het eerste enthousiasme van het kostbare vocht. En die weermannen maar glunderen op tv. Sadisten.

Vind ik trouwens toch iets vreemds. Dat een weerman dan op het journaal gaat vertellen wat voor weer het die dag, die dan al bijna voorbij is, is geweest. Is toch ook niets nieuwswaardigs aan? Tenzij er echt bizarre weersomstandigheden zijn. Maar in ongeveer 90% van de gevallen is het van: Goedenavond mensen vandaag heeft het geregend. Dat ziet u hier op de foto van Bertha uit Friesland. Of het was redelijk bewolkt zoals te zien op de radar. Het waaide ook flink ziet u hier op de foto van deze windvaan. Of, wat was het warm he vandaag? Alsof ik dat zelf niet heb kunnen ervaren door tien meter te lopen en de deur te openen. Of omdat ik in de tuin zat. Of naar buiten keek. Ik blijf dat eigenlijk een raar fenomeen vinden. En dat hebben ze dan wel altijd goed he? Wat voor weer het die dag is geweest. En wij met zijn allen maar kijken ook.

Ik wilde een opmerking maken dat het net zoiets is als… maar ik kan eigenlijk niets bedenken dat zo vreemd is. Misschien als je een herhaling van het weer van een week eerder gaat bekijken ofzo. Dat is ook vreemd. Ik heb niets tegen het weer hoor. Maar ik vind de weersvoorspelling vaak het enige belangrijke. Maar dan ook maar van maximaal twee dagen vooruit. Want als je op maandag al op zondag 30 graden en stralend weer voorspeld en heel Nederland de bbq begint af te stoffen dan voel je op je klompen dat het waarschijnlijk zondag wisselvallig is 23 graden en regent. De weersverwachting zit vol teleurstellingen.

Maar goed dit weekend belooft het weer allemaal weer wat beter te worden. Zeggen ze nu he! Hoe dan ook, ik vind het bankhangen en moe zijn genoeg geweest. Tijd om weer wat energie op te doen. Iets vroeger naar bed te gaan, de bladzijdes van mijn boeken open te slaan en ook echt te lezen, de telefoon op stil te zeten en mijn digitale wereld te verruilen voor de tuin. Dit weekend ga ik maar weer eens groene vingers halen en onkruid verwijderen en mijn planten een knipbeurt geven. Even wat onthaasten en terug naar iets minder moeten. Het hoofd en lijf wat rust te geven van al die constante prikkels. Maar wel met een stukje homemade comfortfood.

Dit recept is afkomstig van mijn oma en doorgegeven aan mijn moeder. Het is een simpel en snel recept voor heerlijke boterkoek. Een hapje nostalgie dat mij terug brengt naar zonnige verjaardagen, herfstige dagen, familie, feestjes en gezellig samen zijn. Ik geef je ook meteen mijn chocoladevariant van dit recept. Zodat je een beetje keuze hebt in de keuken. En of het nu regent of niet dit weekend, dit tovert altijd wel een lach op je gezicht. Fijn weekend mensen!

Wat heb je nodig:
150 gram donkere basterdsuiker
1 groot ei geklutst
200 gram roomboter op kamertemperatuur
Snuf zout
250 gram bloem
100 gram pure 70% cacao chocolade fijngehakt
1 theelepel vanille-essence of het binnenste van één vanillestokje

Liever een neutrale versie van deze boterkoek? Vervang de donkere basterdsuiker voor 200 gram witte basterdsuiker en laat de chocolade en vanille weg.

De how to:
Pak een taartvorm van circa 24 cm. Bekleed de onderkant met bakpapier en smeer de zijkanten met boter in. Verwarm de oven voor op 230 graden (220 hetelucht).

Meng boter, bloem, suiker, snuf zout, de vanille en het grootste deel van het ei (bewaar een beetje) met een mixer door elkaar tot zich een egaal deeg begint te vormen. Hak de chocolade fijn en strooi er doorheen. Meng nu met je handen door elkaar en vorm een bal.

Druk de bal plat in de taartvorm en verdeel gelijkmatig. Smeer de bovenkant in met het resterende ei en zet voor 8 a 10 minuten in de oven. Laat je boterkoek afkoelen in de vorm en enjoy.

Optioneel:
-Voeg eens wat gember of gedroogde vruchten toe aan de koek;
-Hak wat pecannoten fijn en meng deze door het beslag.

De man zijn boterkoek

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *