De man zijn bananenbrood

Dan zit je bijna twee weken te wachten en is eindelijk de dag daar. De dag dat je met je hoofd en overigens ook de rest van je lijf, op tv zal komen. Wordt het leuk? Sta ik voor gek? Zie ik er echt zo zenuwachtig uit als ik dacht? En welke antwoorden hebben ze op de vele vragen gebruikt?

Het is de dag dat ik mijn tv-debuut zal maken. En dan, om twee uur, krijg je een mail. Vanwege ziekte is het item een week opgeschoven. Alle begrip maar zo jammer. En dus zit ik nu een extra recept te tikken om deze week nog te plaatsen. Omdat ik vind dat de mensen die me al geruime tijd steunen en leuke, lieve en bemoedigende woorden sturen en meeleven iets lekkers verdienen. Ook zij zitten immers te wachten voor de tv, uitzending gemist, recorders en Twitter. Niet dat ik zo arrogant ben dat ik verwacht dat honderden mensen hun dag hier vanaf laten hangen.

Maar ik ken wel een 5, 3 en 2 jarige die pappa op die beeldbuis willen zien. En een heldin ouders, schoonouders en broers en zussen en collega’s die toch echt wel benieuwd zijn vanavond. En dus moeten we allemaal nog een weekje geduld hebben op het item van Man bijt hond en mijn bereiding van mijn biologische kip op bierblik.

Al kijkend in mijn receptenlijst zie dat mijn recepten wachtrij op begint te raken. Afgelopen weken waren erg druk. Verjaardag van mijn jongste, de man bijt hond dag, weekend weg met familie en een hele leuke kookworkshop die ik mocht geven op mijn werk. Maar door al die drukte kwam het bedenken en uitwerken van nieuwe gerechten een beetje in gedrang. En dus ga ik vanaf volgende week weer nieuwe recepten proberen en aanpassen en op mijn site plaatsen. U/jij als lezer heeft/hebt daar weinig van gemerkt. Ik was de man die vooruit kon koken en dus al enkele recepten eerder heb gemaakt en beschreven om mijn wekelijkse recepten-spam op gang te houden.

Maandag maakte ik voor het eerst mijn versie van een bananenbrood. Omdat ik dit recept zo vaak voorbij zie komen en het redelijk gezond is en naar zeggen natuurlijk heel erg lekker. En dan wil je ook zoiets proberen te maken. Dit is dus mijn versie. Het zoete van de rijpe bananen voorkomt dat je een hoop suiker nodig hebt, de olijfolie maakt het brood lekker smeuïg en de gember geeft wat pittigs aan dit brood dat eigenlijk de structuur van cake heeft.

Mijn enige grote tip. Zorg dat je hele rijpe bananen hebt. Anders wordt het brood niet zoet genoeg. Zijn je bananen minder zoet? Doe dan wat extra suiker of honing in het recept. Hou je van zoet? Dan kan je natuurlijk altijd wat honing of suiker toevoegen. Naturel lekker maar ook erg lekker met pindakaas en/of hazelnootpasta. Mjamm!

Wat heb je nodig:
3 (hele) rijpe bananen
3 middelgrote eieren
150 gr bloem
50 gram griesmeel
2 tl bakpoeder
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel vanille-extract
50 gr pure chocola met 72% Cacao
50 gr pecannoten in grove stukken
1 duimdikte geraspte gember
Snuf zout
Optioneel: Hand rozijnen
Optioneel: 3-5 eetlepels rietsuiker of 1 eetlepel vloeibare honing

1 cakeblik

De how to:
Blender drie middelgrote bananen met vanille, gember, eieren, (optioneel dehoning en rietsuiker) en olijfolie tot een gladde pasta.

Doe in een andere kom de bloem, griesmeel, bakpoeder en een snuf zout bij elkaar en spatel door elkaar.

Voeg nu het bananenmengsel toe aan je bloemmengsel en spatel tot je een egaal beslag hebt. Voeg chocolade (optioneel de rozijnen) en noten toe en roer nogmaals door. Vet een cakeblik in met boter of bekleed het met bakpapier en giet het beslag erin. Zet voor ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 175 graden (185 elektrisch). Je bananenbrood is gaar als een sateprikker er schoon uit komt.

Laat tien minuten afkoelen en haal uit het cakeblik. Laat daarna geheel afkoelen.
healthy bananabread

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *