De man test: De BK Nature Wokarang inclusief een heerlijk wokrecept #spon

De man test: De BK Nature Wokarang inclusief heerlijk wokrecept #spon

Zoals jullie weten mag ik af en toe leuke nieuwe producten testen. En deze week heb ik een gave nieuwe wok van BK mogen uitproberen. De BK Nature Wokarang van 30 cm. Het is namelijk Woktober (guitig) bij BK. En dus besloot ik met deze wok een heerlijk nieuw wokrecept voor jullie uit te proberen. Een zware klus, ik weet het, maar ik offer mij graag op. Maar niet alleen voor mij was dit leuk want ik heb ook nog een leuke winactie binnenkort rond dit product maar daarover over een tijdje meer nieuws ;).

Het product:
Wat mij bij het uitpakken direct opvalt aan de Wokarang en hem anders maakt dan de conventionele wok is dat hij komvormig is en een flinke opstaande rand heeft. Het idee hierachter is dat je hierdoor met een spatel heel gemakkelijk de ingrediënten door de pan kan scheppen. Het eten valt dan met het scheppen tegen de rand, valt om en valt terug in de pan. Daarom heet dus de naam Wokarang, afgeleid van het boemerang effect. Die komvormige rand scheelt menig slordig husselaar of schepper (ik niet hoor, ahum) dan zeker een hoop rotzooi op het fornuis. Ook omdat je door deze rand de pan niet meer hoeft te tillen of er mee te husselen dus.

Bk noemt dit “De wok voor het leven” en onverwoestbaar. Door het materiaal van de pan (carbonstaal/plaatstaal) krijgt deze, zo lees ik, na het inbranden een natuurlijke anti-aanbaklaag die steeds sterker schijnt te worden hoe vaker je de wok gebruikt. Voor gebruik moest ik de pan dan ook eerst even een aantal keer goed inbranden met wat olie en daarna kon ik aan de slag. Deze wok is niet geschikt voor de vaatwasser, ik vermoed mede door de houten greep. Dit doet natuurlijk wel wat af aan de term “onverwoestbaar.” Ik zet overigens mijn anti-aanbak koekenpannen ook nooit meer in de vaatwasser omdat ze hier ook vaak enorm van slijten en van anti-aanbak naar aanbak gaan. Dus dat deze pan er niet in mag zie ik niet als een probleem. Schoonmaken is wel erg gemakkelijk. Na gebruik is het een kwestie om met heet water en een borstel schoon te maken (geen sop), af te drogen en je bent klaar voor het volgende gebruik.

Naast het wokken op hoge temperaturen kan je de wok gebruiken voor stomen (met een mandje), braden of sudderen en frituren. Voor enkele van deze toepassingen zal je dan wel de optionele deksel erbij moeten komen. Qua fornuizen is deze geschikt voor gas, elektrisch, inductie, keramisch en halogeen kookplaten.

De wok ligt lekker in de hand en heeft een mooie houten greep. En, mede door het gewicht, staat hij als een huis op je fornuis. Tot zoverre de technische kanten. Het laatste wat ik nog niet heb besproken is de de prijs. Deze is in de webwinkel van BK € 42,95 en dat is een redelijk gangbare prijs voor een wok (voor het middensegment). Maar nu de praktijk. Hoe houdt deze pan zich met koken?

Ik besloot een flink wokrecept voor 4 personen te maken om de Wokarang het vuur eens goed aan de schenen te leggen. Ik maakte lichtzoete woknoedels met ananas, nasivlees, champignons, sugar snaps en Chinese kool. Een heerlijk recept waar je van blijft eten. En ik dus ook deed. Je vindt het recept onderaan deze blog.

De test:
Na het inbranden ging ik met de wok aan slag. Zoals het hoort met een wok wordt de Wokarang snel warm en loeiheet. Het omscheppen met een spatel en het boemerang effect werkte erg goed maar ik kon het niet laten om toch ook even te proberen te husselen zonder omspatelen. Ook dat werkt met de komvormige wok erg fijn zolang hij niet te vol zit (!) Zit hij aardig vol? Dan moet je het niet proberen want dan vliegt je eten namelijk wel uit de pan. Dit heb ik proefondervindelijk ervaren en dat krijg je als je eigenwijs wil zijn. Niet husselen dus. Met een spatel en zelfs met een hele volle wok bleef alles netjes binnen de randen en ja, dat scheelt rotzooi. Wel had ik wat vetspettertjes op het fornuis maar wel zo klein en in zeer geringe mate dat ik met één veeg mijn fornuis schoon had. Tijdens het koken twijfelde ik even of de wok wel groot genoeg was toen ik de Chinese kool toevoegde en daarna mijn noedels maar toen de kool slonk en ik de noedels toevoegde had ik ruimte zat voor een echt flink gerecht voor 4 personen.

Winactie win de BK Nature Wokarang #Spon
Foto: Ik deed echt mijn best maar de groenten vielen tijdens de beweging steeds terug in de Wok en er niet overheen.

Mijn conclusie:

De BK Nature Wokarang is echt een fijne wok. Hij wordt lekker snel heet en door die ietwat gekke vorm maakt hij het omscheppen inderdaad heel gemakkelijk en hoef je hem dus echt niet op te tillen (gewoon niet doen dus). De term onverwoestbaar is wellicht een iets te overmoedige gekozen term door het gebrek aan vaatwasserbestendigheid maar als je je simpelweg aan de handleiding houdt lijkt me dit zeker een hele degelijke pan die vele jaren mee zou moeten gaan. Daarnaast ligt hij door de ronde greep prettig in de hand, staat hij stevig en is hij gemakkelijk te reinigen. Dit is zeker een pan die ik vaker uit de kast zal trekken en ik ben dan ook benieuwd hoe hij omgaat met frituren of sudderen. Ik ben enthousiast over deze wok en voor een bedrag van € 42,95 slaat deze zeker niet een te diep gat in je portemonnee! Aanrader dus.

Binnenkort komt er trouwens nog een leuke winactie met deze wok online. In de tussentijd heb ik al een lekker nieuw wokrecept voor jullie om alvast in de stemming te komen. Kookon, of moet ik zeggen wokon!

Lichtzoete woknoedels met ananas, nasivlees, champignons, sugar snaps en Chinese kool.
Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:
1 duimgrootte stuk gember geschild
Zonnebloemolie
½ Chinese kool
140 g ananas op sap (uitlekgewicht)
200 g gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons
248 g woknoedels
2 tenen knoflook
300 g nasi/bami vlees
2 eetlepels sojasaus
½ eetlepel sesamolie
2 eetlepels mirrin
150 g sugarsnaps
3 eetlepels honing
Zout
Optioneel: Sambal naar smaak

De how to:
Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook.
Schil en snijd het stukje gember in plakjes. Snijd de plakjes in hele dunne lucifers. Snijd de Chinese kool in de breedte in dunne reepjes, was de stukjes, laat goed uitlekken en zet opzij. Giet de ananas af en snijd in kleine partjes. Maak de paddenstoelen eventueel schoon en snijd enkele fijn en enkele in grove stukken. Kook de woknoedels volgens de verpakking, giet af en spoel af met koud water en zet even opzij.

Nu tijd om alles lekker snel te wokken:
Zet de wok op hoog vuur. Doe een scheut zonnebloemolie in de wok en voeg de gember toe. Knijp de tenen knoflook uit boven de wok en voeg het nasi/bamivlees toe. Roer om. Zodra het vlees bruin wordt voeg je de paddenstoelen toe, de sojasaus, sesamolie en mirrin. Schep en roer alles om. Bak circa 3 a 4 minuten en roer af en toe goed door om de saus wat te laten verdampen en indikken.

Voeg nu de sugarsnaps toe, de uitgelekte ananas en de Chinese kool. De kool lijkt heel veel maar zal heel snel slinken. Voeg na circa 3 minuten de honing toe. Als het goed is, is er door de kool flink wat vocht vrijgekomen dus tijd om dit wat te laten verdampen. Bak en roer nu tot alles gaat glanzen en laat flink wat van het vocht verdampen (circa 4 minuten) en voeg nu de woknoedels toe. Haal de wok van het vuur, roer alles goed om en voeg eventueel een snuf zout toe en wat sambal.

lichtzoete woknoedels met ananas, nasivlees, paddenstoelen, sugar snaps en Chinese kool

Deze blog is in samenwerking met BK tot stand gekomen. De wok is mij ter beoordeling toegezonden en deze recensie betreft slechts mijn eigen mening.

Share

2 thoughts on “De man test: De BK Nature Wokarang inclusief een heerlijk wokrecept #spon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *