“De man” zijn hamburger

In de loop der jaren heb ik heel wat hamburgers versleten. Toen ik geen cent te makken had en nog een tiener was ging ik in de zomer vaak met vrienden BBQ-en. De diepvrieshamburgers van tien in een doos en een paar centen waren toen niet aan te slepen. Natuurlijk wisten we toen nog niet dat dit niets te maken had met een echte hamburger. En het lezen van een verpakking deden we al helemaal niet. Goedkoop en snel en wegspoelen met veel bier was het motto. Later werden de diepvriesburgers met een groeiend budget en kennis van voedsel vervangen door echte verse rundvleesburgers en inmiddels maak ik mijn burgers het liefste zelf met biologisch rundvlees. Inmiddels heb ik vele varianten en recepten geprobeerd. Met broodkruim, paneermeel, ei, mosterd, bier, kaas, pepers, bacon en noem maar op. Inmiddels heb ik er zoveel geprobeerd dat het tijd werd voor een eigen creatie. Een hamburger, waarvan mijn lief zegt dat ze er in een restaurant zo vijftien euro voor wil betalen. Nu is zij natuurlijk niet helemaal onbevooroordeeld maar het was een ultiem compliment. En liefde voor lekker eten moet je delen. Daarom deel ik mijn recept voor deze burger graag met jullie. Bak hem in de pan of op de BBQ en geniet van dit rommelige maar heerlijke geheel.

Wat heb je nodig:
Voor vijf hamburgers:
450 gram biologisch rundergehakt
1 flinke theelepel gemalen mosterdzaad
Een theelepel zout
Een theelepel gerookte paprika
Halve theelepel venkelzaad
Halve theelepel peterselie
(Voor wat extra pit halve theelepel peper)
1 ei
2 bruine boterhammen zonder korst
1 rode ui gesnipperd
Olijfolie

Beleg:
3 tomaten in schijfjes
Augurken
5 plakjes cheddar
5 plakken spek
5 kaiserbolletjes
Paar blaadjes sla
Hand champignons in plakjes gesneden

Voor de saus:
2 eetlepels yogonaise
1 flinke theelepel ketchup
Kneepje citroensap
Halve theelepel harissa

Handig om te hebben:
Keukenmachine
Sateprikkers

De how to:
Doe de vier boterhammen zonder korst in een keukenmachine en maal totdat je fijn broodkruim hebt. Snipper de rode ui en bak deze in een scheutje olijfolie met de plakjes spek op zacht vuur totdat de ui zacht is en de spek krokant. Doe de ui in een bakje en laat afkoelen. Laat de spek uitlekken op een stuk keukenpapier. Als de ui is afgekoeld meng je deze met het gehakt, broodkruim, ei, peterselie, gemalen mosterdzaad, zout, paprika (optioneel de peper) en venkelzaad. Kneed goed door en zet voor vijftien minuten in de koelkast.

Bak nu de kaiserbolletjes volgens de verpakking en houd ze warm onder een theedoek. Snijd de tomaat, augurk en champignons in plakjes en was de blaadjes sla. Meng alle ingrediënten voor de saus. Proef. Hij moet wat zoetig, zurig en pittig zijn.

Haal het gehakt uit de koelkast en zet een pan op het vuur. Verdeel het gehakt in vijf ballen. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan. Als je de burgers op een BBQ bakt wrijf dan de ballen een beetje in met olijfolie. Pak een bal en druk hem tussen je handen plat tot deze enkele centimeters dik is en leg hem in de pan/of op de BBQ. Bak de burgers tot ze goudbruin zijn. Voeg na enkele minuten bakken de champignons toe aan de pan en bak deze mee totdat ze zacht zijn. Zijn de burgers klaar? Zet het gas uit of laag en leg de afgekoelde spek met een plak cheddar op de burger. Doe een deksel op de pan om de cheddar te laten smelten.

Tijd om de burger op te maken. Snijd de broodjes doormidden en grill ze eventueel nog even in een grillpan. Leg een paar blaadjes sla op de onderzijde en wat plakjes augurk. Leg nu je warme burger er op. Dan volgen een paar schijfjes tomaat, wat plakjes gebakken champignons en een klodder van je heerlijke saus. Dreigt de burger om te vallen? Steek er een sateprikker in. Nu is het aan jou de uitdaging dit monster te verschalken. Succes!

Serveer met een frisse salade, coleslaw of maïskolf.
De man zijn hamburger

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *