De man bezoekt: Jamie’s Italian Markthal Rotterdam

Als Jamie fan heb ik enorm geluk gehad dat ik af en toe extra krenten in mijn pap krijg als foodblogger. Zo werd ik enkele weken geleden uitgenodigd om de nieuwe menukaart van Jamie’s Italian in de Markthal in Rotterdam te komen proeven. Een uitnodiging die ik echt niet kon laten liggen. Mede omdat het restaurant al een tijdje op mijn verlanglijst staat.

Jamie’s Italian, waarvan de eerste vestiging in 2008 opende heeft inmiddels zo een 50 vestigingen wereldwijd. Italiaans eten waar Gennaro Contaldo, Jamie’s mentor een flinke vinger in de pap heeft en waar de menu’s worden samengesteld vanuit de gedachte: “Traditie gecombineerd met innovatieve ideeën en een Jamie twist.” In 2015 opende het restaurant van Willem Tieleman en Souad el Hamdaoui. Zij mochten onder de naam van Jamie het restaurant  openen. Een restaurant waarbij de belangrijkste personeelsleden acht weken in London zijn opgeleid en waar les is gegeven in de Italiaanse kookstijl maar ook in het concept dat Jamie’s Italian heet. Een concept waar Jamie Oliver achter de schermen nog steeds bij betrokken is.

Italiaans eten met een Jamie twist staat garant voor een Engelse invloed. Toch een soort fusion eigenlijk. De start, eind 2015 in de Markthal heeft her en der nog wat stof doen opwaaien. Er zou geruzie zijn met Italiaanse concurrenten in de hal en er speelde een zaak over het niet toelaten blindengeleidenhonden. Overigens zijn die nu (wel) welkom in het restaurant. Buiten dat zijn er vooral veel positieve recensies. Een korte blik op “Iens” levert een gemiddelde van 7,5 op waarbij de recensies van “hemels” tot “teleurstellend” reiken. Ligt de lat bij sommige bezoekers zo hoog dat die eigenlijk niet meer haalbaar is? Of zit er een kern van waarheid in. Al lezende word ik nieuwsgieriger en nieuwsgieriger. Tot zover mijn korte onderzoek naar de achtergrond van de eerste Jamie’s Italian in Nederland. Het wordt tijd het eten en de sfeer proefondervindelijk mee te gaan maken. Ik mag eten bij Jamie.

Jamie's Italian4Jamie's Italian5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfeer:
Ik ben drie kwartier te laat als ik Jamie’s Italian binnen kom. Half Nederland heeft besloten tegen elkaar aan te rijden en dus zitten de overige gasten al ruim aan tafel. De aankleding (beneden gezelliger dan boven) voelt sfeervol. Als een Italiaanse/Engelse huiskamer met warme kleuren. En over warm gesproken, dat is het er. Heel warm en stampvol. Wel gezellig maar ook wel erg luidruchtig. Je moet dicht bij elkaar zitten om elkaar goed te verstaan, zeker als tien man achter ons komt zitten en behoorlijk luidruchtig worden. Als je met zijn tweeën bent en een lekker tafeltje in een hoek hebt zal het je vast een zorg zijn. Grootste minpunt is dat het restaurant het grootste deel van de avond blauw staat op de tweede verdieping. Niet fijn. Een vraag aan de bediening leert dat het zeker niet normaal is en aan het eind van de avond is het probleem, wat het ook geweest was, opgelost. Fijn is het zeker niet, alsof je thuis aan het gourmetten bent. Het geurtje van Jamie’s Italian neem ik in ieder geval mee naar huis. De bediening verdient verder wel een pluim. Netjes, niet opdringerig, vriendelijk en de service is goed en snel.

De prijzen:
Wat kan ik zeggen over de prijs? Anti-pasti zijn tussen de €4,- en €8,50 euro. Een hoofdgerecht kost tussen de €11,50 en € 26,50 euro afhankelijk van wat je bestelt en een grote pasta kost rond de €14 euro. Desserts zijn €7,50 euro en een kindermenu is voor kleine kinderen inclusief salade en drankje €8,75 euro en voor grotere kinderen €9,50 euro. Een kinderdessert is een kleine €1,75 euro Het zijn redelijke prijzen en daarbij moet je in het achterhoofd houden dat de kwaliteit van de producten een zwaarwegende factor is en daardoor de prijs hoger ligt. Vlees is er enkel met drie sterren beter leven keurmerk en vis die traceerbaar is tot de boot waar deze is gevangen. Al met al vind ik de prijzen niet buitensporig hoog en in principe voor elk budget wat wils.

Leuk vind ik dat de kindermenu’s ook echt kwaliteit hebben. Je voelt hier een hand van Jamie in. Ze bestaan zeker niet uit de standaard friet met kroket en frisdrank. Nee er is fruitwater of biologische sap of melk. Hulde. En de gerechten? Een wrap met regenbooggroenten en fruit, zalm in een pakketje, kip lollies en natuurlijk pasta met gehaktballen. Wel opvallend is dat drie van de zes kindermenu’s een zelfde tomatensaus bevatten (wel dan weer met 7 groenten).

Wat heb ik gegeten?
Ik heb me tegoed gedaan aan een flinke selectie van gerechten. Natuurlijk at ik van niet alles een heel bord maar proefde ik wel heel veel.

Jamie's Italian2 Het voorgerecht was een proeverij van diverse gerechten:
Ambachtelijke melkbroodjes met knoflook: Heerlijk zacht en een rijke knoflooksmaak.
Bruschetta met krab en avocado: Ik ken krab eigenlijk niet zo goed en omdat ik laat binnenkwam dacht ik in eerste instantie dat het tonijn was. Beviel me erg goed die krab en als losstaand gerecht heb je ook een behoorlijke hap.
Garnalen met knoflook uit de oven: Erg lekker en vol van smaak maar wel wat gepiel om de dwars doorgesneden garnalen uit de schaal te wurmen.
Penne carbonara met prei, citroen en een traditionele carbonara saus: Lekker romig en de pasta was goed al dente.
Rigatoni Pomodori met zoete tomatensaus met knoflook, basilicum, mascarpone, mozzarella, Bella Lodi en gekruid broodkruim: De saus was echt verrukkelijk maar de pasta was echt te al dente.Jamie's Italian3 Jamie's Italian7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als hoofdgerecht at ik:
Jamie’s Italian Burger: Een gegrilde beefburger met mortadella, balsamico uien, tomaat, provelone, pickles en chili: De burger zelf was stevig en goed op smaak en bevatte nog wat grove stukken vlees. Echt een bite dus. De burger was nog licht rosé en je proefde de kaas die er bij zat ook goed. De uien waren lekker zoet maar de pepers mij wat te groot. Gewoon hele pepers er op en ik heb ze toch liever in ringen. Jammer dat burger wel echt wat droog was en ik miste echt een saus erbij. Dit om het geheel net wat smeuïger te maken. Ik ben niet iemand die in een restaurant ergens saus bij vraagt maar in dit geval had het echt een goede toevoeging kunnen zijn. Uiteindelijk is dit wel een burger van €16 euro en dan mag hij voor die prijs ook echt wel een extra factor hebben. Qua presentatie ziet hij er echt goed uit en het is een bakbeest van een burger dus zal hij je voor dit bedrag ook echt wel vullen maar ik miste de wauw-factor.
Polenta frites: Lekker krokant gebakken en met de kaas erbij een heerlijke traktatie. Ook hier miste ik nog iets om in te dippen.

Jamie's Italian9

Ik proefde verder ook nog de Siciliaans gekruide aubergine die gevuld is met een linzenragout, tomaten, rozijnen en gerookte paprika met een knoflook-amandelyoghurt dressing en geroosterde pijnboompitten, rucola en granaatappel: Echt verrassend lekker. Ik zou dit zo bestellen als ik er nog een keer ben.

De desserts:
Als dessert kregen we een selectie aan nagerechten. Ik at van al deze gerechten (een beetje):
Cheesecake met citroenmerengue: Een schot in de roos. Hoe lekker is dit. Fluweelzachte merengue en een romige cheesecake. Wat een gerecht.
Chocoladetaartje met gesmolten chocolade, geserveerd met caramel ijs & praline: Ik ging dood en belandde in de chocoladehemel.
Oranje Bloesem Polenta Cake: Lekker, iets teveel sinaasappel voor mijn smaak maar hee, ik had al happen gegeten van de vorige desserts dus dat was lastig te toppen.
Warme fudgebrownie met vanille-ijs & gekarameliseerde popcorn: Ja hoor, nog zo een showstopper. Ongelooflijk romig en echt te lekker.

Wat dronk ik:Jamie's Italian8
Huisgemaakte limonade met munt, suiker en citroen: Een soort mojito zonder alcohol maar wel heerlijk fris.

De presentatie:
Kan niet anders zeggen, er wordt veel aandacht aan de opmaak van de gerechten besteed. Alles ziet er uit om op te eten, wat natuurlijk ook de bedoeling is.

Conclusie:
Wie bij Jamie’s Italian gaat eten en verwacht dat hij in een sterrenrestaurant gaat eten komt bedrogen uit. Maar dat is ook niet wat dit restaurant beweert te zijn. Jamie werd beroemd met zijn toegankelijke gerechten die in principe iedereen zou moeten kunnen maken. Bij Jamie krijg je gewoon lekker eten. Eten met goede verse ingrediënten en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Italiaans en minder Italiaanse gerechten maar wel altijd met een Italiaans tintje. Gerechten die met liefde en passie worden gemaakt.

Ik ben als eindconclusie verdeeld positief. Dat komt door mijn burger die net iets miste en één van de pasta’s die net te kort was gekookt. Maar daar tegenover staan weer een hoop geproefde gerechten, waaronder ook een andere pasta, die wel heel goed smaakte. Dus zit ik in een tweestrijd. Het restaurant bestaat nog niet zo lang en ik geloof zeker dat ze nog midden in de groeicurve zitten. In zoverre begrijp ik de verdeelde recensies op internet dus ook wel dat Jamie’s Italian de hoge verwachtingen wellicht nog niet altijd waarmaakt. Maar buiten mijn twee minpunten heb ik gewoon echt lekker gegeten en waren de desserts echt ongekend lekker.

Jamie’s Italian is een bezoek zeker waard en ik ga er zeker nog een keer terug want ik wil die groeicurve wel verder meemaken. Ja, het is er stampvol en luidruchtig maar het is er ook sfeervol en gezellig. Zoek een tafel in een hoekje en laat je verrassen. En als je weet wat goed voor je is laat je zeker ruimte over voor een dessert. Daar zal je nooit spijt van hebben.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *