De man bezoekt: De Foodhallen Amsterdam

Foodhallen1
Het is vrijdagavond half zeven en mijn lief en ik lopen vanuit de parkeergarage van De Hallen de voormalige tramremise binnen. We zijn op zoek naar hal 3. Daar is de foodcourt gevestigd en sinds 21 oktober ook “De Foodhallen.” De Foodhallen zijn geïnspireerd op de indoor food markets zoals de Mercado de San Miguel in Madrid. Wie eraan denkt om hier met zijn boodschappentas zijn inkopen te gaan doen komt echter bedrogen uit. Zo een markt is het niet. Je moet het zien als één groot restaurant waarbij je bij verschillende “kraampjes” lekkere en bijzondere gerechten kan kopen die je ter plekke op kan eten.

Het vinden van De Foodhallen is een eitje. Volg je neus, het geluid of de grote drommen mensen die je voorgaan. We komen een hal binnen die voelt als één warme, gezellige en hippe kroeg. Overal zitten of staan mensen te eten, drinken en te kletsen. Wat me direct opvalt, is de diversheid aan bezoekers. Gezinnen, ouderen en jongeren zitten en staan door elkaar heen. Het zal mede te maken hebben met het diverse aanbod aan eten. Want als je hier niets lekkers kan vinden dan zijn je smaakpapillen echt aan gort. Van kazen, authentieke broodjes, vegetarisch, pasta, pasteitjes, sushi, steak sandwiches, iberico ham, bitterballen, gebakjes en burgers. Noem maar op.

Ik zie borden, planken, plates en drankjes voorbij komen en werp een eerste blik op de aanwezige stands. Mijn maag geeft aan dat ik op de juiste plek ben en een hebberig gevoel overvalt me. Ik wil alles wel proeven. Maar waar begin ik? Ik besluit deze recensie te wijden aan de stands die ik bezoek. Daarmee wil ik geen van de andere standhouders passeren. Er was gewoon te weinig tijd en te weinig ruimte in mijn maag. Dus kom ik daarvoor graag nog eens terug.

Gelukkig heb ik hulptroepen bij me om te delen in de vreugde. Mijn zwager en schoonzus sluiten bij ons gezelschap aan en we besluiten eerst een rondje te maken langs de 21 standhouders die De Foodhallen rijk zijn. Naast de grote diversiteit aan stands heeft elk concept zijn eigen unieke uitstraling. The Rough Kitchen heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een rauwe stoere uitstraling. Bij Pasta di mamma waan je jezelf direct in Italië en komen de geuren van de verse kruiden je tegemoet.
Foodhallen2
Le Big Fish geeft je het gevoel dat je jezelf aan de Franse riviera waant en bij Shirkan heb je even het idee dat je op een straathoek in India bent. Het is slechts een greep uit de indrukken die je tegemoet komen.
Foodhallen8
Eén ding hebben alle standhouders gemeen. Ze staan voor hun eten en hun producten. Vers en met liefde voor een authentieke bereidingswijze en respect voor de ingrediënten. Uit de grappige teksten bij de diverse stands zoals “Give peas a change” bij Maza of “Your sausage is our business” bij Bulls and dogs blijkt dat humor en genieten van al dit moois een belangrijke plaats inneemt. Goed eten is een serieuze zaak maar er mag ook gelachen worden. Het draagt allemaal bij aan de relaxte sfeer die er hangt.
Foodhallen7
Na een eerste ronde is het tijd om te gaan tafelen. Hoewel tafelen? De Foodhallen zijn afgeladen. En dus is het even wachten op een plekje. Met een biertje in de hand, gehaald bij de bierbar en een wijntje van de wijnbar wachten we geduldig af. Zodra er een tafel vrijkomt, is het zitten en de plek voor onze maaltijd blijven bezitten. Eén van de standhouders informeert me dat het aantal zitplaatsen vanaf deze week uitgebreid zal worden. Geen overbodige luxe want De Foodhallen zijn sinds de opening duidelijk in trek.

We beginnen met een prachtige anti pasti van Pasta di mamma met onder andere heerlijke gedroogde ossenhaas met kaas, stukjes knoflooktoast, artisjok, plakjes worst en gegrilde paprika. De lege plate zegt twee dingen. We hebben trek en hebben genoten.

Ik besluit naar The Rough Kitchen te gaan. Ik heb zin in stoer vlees waarbij de gebruikte varkens tevreden ter ruste zijn gegaan. Ik ben op de juiste plek.
Foodhallen17
Maar waar moet ik uit kiezen? Ik maak een babbel met het personeel en ga voor de “best of pork” zodat mijn medegasten ook kunnen meegenieten. Ik krijg een flinke borrelplank mee met onder andere crispy en sappige varkensbuik, smeuïge pulled pork, plakjes worst, broodjes spek en wat coleslaw. Het eerlijk delen is moeilijk. We genieten van de diversiteit aan mooie producten en wie ooit zijn neus ophaalt voor het “normale” varken moet hier maar eens een stuk kwaliteitsvlees halen.
Foodhallen18
We stomen door. We gaan nu voor iets vegetarisch en halen een mezze plank XL van Maza. Onder andere heerlijke krokante maar van binnen compacte falafel ligt tevreden op ons te wachten. We eten het met zoete couscous met kaneel en diverse soorten hummus. Zo dip ik mijn falafel in de wasabi hummus en paprika granaatappel en walnoot hummus. Te gek.
foodhallen 15
Deze week zag ik een foto op Twitter van Le Big Fish met krab in een gestoomd broodje. En dus besluit ik die een poging te geven. Maar ik wordt afgeleid van de oesters. Iets wat ik nog nooit heb gegeten. Elke zichzelf respecterende foodblogger moet dit een keer eten maar ik twijfelde altijd. Wat als je het na één hap niet lust en met een bord vol oesters blijft zitten? Maar deze oesters worden in porties vanaf drie verkocht en vers voor je neus bereid.
Foodhallen10
Ik besluit de stoute schoenen aan te trekken en bestel er vier. De eigenaar maakt tijd voor een korte babbel. Hij zegt me: Als je nog nooit oesters hebt gegeten, twee keer kauwen en dan doorslikken. Ik kan kiezen uit verschillende toppings maar ga voor de vertrouwde citroen.
Foodhallen9
En daar gaan we. Slurp, twee keer kauwen en doorslikken. En wat zal ik er van zeggen? Ik proef iets zachts met toch een bite en de geur en smaak van oceaan. Ik ben een ervaring rijker. Maar door mijn afleiding ben ik mooi die krab misgelopen. Ik ga daar voor terug komen.

We beginnen langzaam aan nu wel wat vol te raken. Maar een zelfgedraaide worst op een pretzelbroodje met diverse sauzen en toppings moet nog kunnen. Bulls and dogs is aan de beurt. We bestellen vier hotdogs en proeven van elk. De broodjes zijn origineel, zacht en lekker gezout. De worst van hoge kwaliteit en de toppings maken het af. Dit is een hotdog van een heel ander niveau.
Foodhallen12

Foodhallen11
We zijn tevreden en zitten vol. Maar ik moet de kip tikka proberen van Shirkan omdat ik graag een naanbroodje uit de tandoor wil proeven en de vers gegrilde kip. Ik krijg een rol gevuld met kip, knapperige groenten en ui. Die combinatie zorgt voor de juiste beleving. De kip is lekker gekruid, op een klein stukje na dat net iets te zwart is. De zoete saus is een goede toevoeging. Maar ik mis ergens nog een zuurtje of iets romigs in de vorm van yoghurt. Maar dat is puur mijn smaak. Het is niet meer dan een detail op een verder heerlijke rol.

We gaan en geven ons tafeltje op dat daarna direct weer wordt ingenomen. We twijfelen over de frozen yoghurt of verse wafels die klaarliggen maar het is genoeg. Wij gaan naar huis.

De Foodhallen zijn de hele avond ononderbroken druk geweest. De sfeer was relaxed en het publiek divers. Zoals ik zei, het is net of je in een gezellige kroeg staat. Maar dan wel voor iedereen geschikt. Overal waar ik kwam ben ik snel en vakkundig geholpen. Als ik vroeg om een foto te mogen maken en aangaf dat ik een recensie wilde schrijven waren de drukke ondernemers benaderbaar voor een praatje. Met het openen van een nieuw deel aan zitplaatsen wordt het hopelijk snel mogelijk om makkelijker een plekje te vinden. Want sommige gerechten verdienen echt het respect om zittend te kunnen eten. Het enige nadeel wat ik haal uit deze avond is dat ik nog veel meer had willen proeven van andere maar ook van dezelfde standhouders. Hier raak je gewoon niet uitgegeten. En dus ga ik zeker nog een keer terug. Zoveel diversiteit en kwaliteit op één locatie maakt De Foodhallen een beleving die je meegemaakt moet hebben.

Website: www.foodhallen.nl
Standhouders: http://www.foodhallen.nl/standhouders.html

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *