De man bezoekt: Boekpresentatie van Bart’s Fish Tales – Bart van Olphen

Op vier hoog bij Scheltema op het Rokin sta ik te luisteren naar Bart van Olphen. De man achter Fish Tales. Maar ook kok, kookboekenschrijver, tv-kok op foodtube en Allerhande en belangrijker nog, strijder voor duurzame vis. Die Bart van Olphen dus, houdt zijn welkomstspeech bij de presentatie van zijn nieuwe boek “Bart’s Fish Tales.”

Voor Bart7

Bart houdt een gepassioneerd verhaal, een verhaal dat verteld, wat zeg ik, verteld moet worden. Over het feit dat er in 2045 geen consumptievis meer voorhanden zal zijn als we op deze manier door gaan met vissen. Dat we 57 miljoen ton vis per jaar aan land halen maar dat er daarnaast ook nog 38 miljoen ton vangst overboord wordt gekieperd. Bart zijn hart is verbonden aan duurzame visvangst. Hij wijst ons in zijn presentatie op het feit dat vis het laatste product is dat we uit de wildernis betrekken en niet zomaar kunnen fokken zoals we dat met dieren wel kunnen. We moeten dus zuinig zijn op de zee en wat deze ons biedt. Moeten we dan geen vis meer eten? Natuurlijk wel. Maar dan wel duurzame vangst. Dat kan van het MSC keurmerk zijn of kleine duurzame visserijen die het keurmerk niet hebben (vanwege te weinig budget) maar wel zo werken. Dat is dan wel een kwestie van nagaan.

Voor Bart13

Bart zijn boek is een pil van 400 pagina’s en voorzien van prachtige illustraties en (food)foto’s van mijn fotograafheld David Loftus. Het boek vertelt een bijzondere reis. Met verhalen over de mensen achter de duurzame visvangst maar ook over de vissoorten en zeevruchten zelf. En daarnaast bevat het meer dan 100 recepten. Het is dan ook letterlijk een reis over de wereld geweest om dit boek te maken.

Wat Bart enorm siert is zijn benaderbaarheid en bescheidenheid. Hij heeft een open en geïnteresseerde houding die ik, de twee keer dat ik hem nu heb gesproken, telkens weer ervaar. Er is tijd voor een praatje, hij is relaxed en oprecht blij met de mensen die op de boekpresentatie komen. Een verademing in de wereld waarbij sommige mensen denken dat ze boven iemand staan enkel en alleen omdat ze weten hoe ze ingrediënten in een pan samen moeten brengen. Zijn bescheidenheid blijkt ook uit zijn dankbaarheid. Voor een ieder die aan het boek heeft meegewerkt. De mensen achter de schermen en de camera’s krijgen een hoop (verdiende) eer.

Bart vertelt ter afsluiting over zijn favoriete visser, Hein Boersen. Omdat hij er niet bij kan zijn deze dag heeft Bart hem opgezocht en krijgen wij het filmpje te zien waarbij hij het eerste exemplaar uitreikt. Hein, een visser die allang met pensioen is maar het vissen niet kan laten is een man om instant te mogen. Een echte visser met baard en blauwe trui die zo uit een film lijkt te zijn weggelopen. Hij is zichtbaar ontroerd en dat ontroerd de zaal. Bart vertelt dat hij met Hein mooie verhalen en gerechten deelt, praat over het leven en over de schoonheid van het vissen. De man heeft een enorme droge humor die menigmaal in het filmpje terug komt. Het filmpje is een mooie afsluiting aan een presentatie en boekwerk waar Bart met recht trots op kan zijn. Geen lullig boekje, maar een echt kookboek.

Ik zit vandaag helaas op de klok en moet huiswaarts. Mijn vaderlijke verplichtingen roepen. In drievoud. Wel besluit ik David Loftus nog (zachtjes) aan zijn jas te trekken. Dit is voor mij een ware fotografieheld en dus vraag ik of ik nog even met hem op de foto mag. Ik praat heel kort met hem. Nou ja praten, het is eigenlijk meer verkapt bedankjes geven door mij omdat hij de tijd voor me neemt. Hij is daar immers ook te gast en met zijn gezin en ik wil de man niet storen. Maar aardig als hij is neemt hij de tijd en voor mij wederom een bucketlistmoment.

IMG_2722
Natuurlijk vraag ik ook Bart om mijn boek te signeren en ik spreek af dat we contact houden. Want ik wil nog meer weten van deze man die vis koken kan.
IMG_2725

Bart heeft een boodschap en heerlijke recepten. Dat ondersteun ik graag. En let op mijn woorden, je zult zijn naam steeds vaker tegen gaan komen. Dus wil je leren over vis, duurzame visvangst en met vis ook echt lekker leren koken, dan mag Bart’s fish tales niet in je arsenaal ontbreken.
Vanaf vandaag verkrijgbaar!

bart1

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *