De beste Carrotcake

De beste Carrotcake

Zijn er echt alweer twee weken voorbij sinds mijn laatste recept? Het lijkt wel of de tijd sneller en sneller gaat. Nog even en we zitten rond de feestdagen. Hoe gaan die er dit jaar uit zien? Rond juli dacht ik nog dat de gehele coronacrisis in een waakvlam zou eindigen. Af en toe een steekvlam maar geen grote uitbraken meer. En vervolgens drijven we nu op de tweede golf.

Waren de mensen eerst nog bereid te luisteren, lijkt het nu wel alsof de roeptoeters en ontkenners juist een podium krijgen. En vervolgens zaaien die alleen maar meer verwarring en oogsten ze ruis. En ruis is de doodssteek voor elke wetenschappelijke onderbouwing. Twijfel is de motor van verwarring. Dan hoef je geen gelijk meer te hebben. Het zorgt er alleen maar voor dat je elk verhaal van de ene kant met een korrel zout neemt en geneigd bent om minder de regels te volgen.

Ik geef een treffend voorbeeld. Althans dat vind ik. Een onderzoek naar frisdrankgebruik leidde tot de uitspraak dat je van teveel frisdrank dik wordt. Vervolgend kwam de fabrikant met een onderzoek dat je niet te dik wordt van teveel frisdrank maar van te weinig beweging. Even vergetende dat je waarschijnlijk wel heel veel moet bewegen om een liter frisdrank per dag extra te verbranden. De gezaaide twijfel is genoeg om een middenweg te zoeken en geen regels op te hoeven stellen of ervoor te zorgen dat mensen niet minder frisdrank gaan drinken.

Nu word in coronatijd door de tegenstanders vooral opgeroepen je “eigen” onderzoek te doen en je eigen conclusies te trekken. En daardoor hebben we er in één klap miljoenen virologen bij. Geloof wat u wil maar ik ben van mening dat de overheid geen enkel belang heeft bij het dichtgooien van de economie, het tegengaan van het vollopen van de ziekenhuizen, miljarden aan uitkeringen uitkeren en u zoveel mogelijk uit het OV en thuis te houden. Het is zomaar een gedachtegang.

Ik sluit mijn ogen niet voor schandalen wereldwijd, misbruik van macht en het laten vallen van regimes door andere landen en dergelijke. Of dat er gesjoemeld wordt met cijfers, mensenrechten worden geschonden en er verschrikkelijke machtspelletjes plaatsvinden. De voorbeelden zijn legio. Maar elke medaille kent twee kanten. En ik probeer toch vooral naar die kant te kijken waar de massa het beste met je voorheeft in tegenstelling tot de enkelen die er alleen maar zitten om zichzelf te verrijken of te beschermen.

Zodra je alle (goede) intenties en wetten en regels in twijfel gaat trekken kan je niet meer functioneren. Of je word er doodmoe van. Mijn glas is dan ook vooral vol. We gaan met goede moed verder. Hopende dat dit virus dat ons in zijn greep houdt uitdooft of bestreden kan worden.

In de tussentijd hoop ik u in ieder geval blij te blijven maken met lekkere recepten. Zoals deze versie van mijn beste carrotcake. Deze carrotcake maakte ik met walnoten, vijgen en ricotta. Omdat ricotta lekker hartig is tegenover het zoet van de dadels van deze taart. En walnoten omdat deze ook een lekkere bite hebben en houden. Deel een stukje met je buren of geliefden. Steun elkaar en wees lief voor elkaar. Is het minste wat we kunnen doen. Andere behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Kookon en tot snel weer!

Wat heb je nodig:
300 ml olijfolie en een beetje om in te vetten
300 g geraspte wortels
100 g fijngehakte walnoten en eventueel wat extra
Een grote hand fijngehakte dadels
Rasp van de schil van 1/2 sinaasappel en eventueel wat extra
250 g bloem
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 theelepel kaneel
200 g suiker
200 g lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel vanille-extract
4 grote eieren

Voor de roomkaas laag op en tussen de taart:
200 g roomkaas
250 g ricotta
1 theelepel vanille extract
65 g poedersuiker.

De how to:
Verwarm de oven voor op 175 graden (165 hetelucht). Bekleed een taartvorm van 24cm met bakpapier en vet de wanden in met een beetje olijfolie. Rasp de wortels met een rasp (duh) of in een keukenmachine. Hak de walnoten fijn met een mes op zo’n manier dat er ook nog wat grove stukjes overblijven. Week de dadels 5 minuten in een bakje warm water en hak ze fijn. Rasp de schil van een halve sinaasappel.

Doe bloem, bakpoeder, zout en kaneel in een mengkom en roer door elkaar. Doe in een andere mengkom de olijfolie, twee soorten suikers, vanille, de geraspte schil van de sinaasappel en kluts er met een mixer één voor één de eieren doorheen. Mix in totaal circa 2 minuten. Spatel (dus niet mix), daarna je bloemmengsel er doorheen tot een gelijkmatig beslag ontstaat. Spatel daarna de dadels, noten en wortels door het beslag en giet het beslag in je bakvorm.

Zet de carrotcake circa 55 minuten in de oven of tot een satéprikker er droog uitkomt als je deze in het midden prikt. Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm en haal deze daarna uit de vorm. Laat op een rooster afkoelen.

Klop, als de taart staat af te koelen, de ingrediënten voor de roomkaaslaag tot één romig geheel en zet in de koelkast tot de taart is afgekoeld. Halveer de carrotcake (in de breedte niet in de lengte slimmerd) en besmeer met de helft van de roomkaas. Leg de bovenste helft van de taart er op en besmeer ook die bovenzijde met de rest van de roomkaas. Rasp er eventueel nog wat sinaasappelschil over en bestrooi eventueel met wat walnootjes (als je over hebt).

Recept Carrotcake

De beste carrotcake

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *