Dadeltaart

Dadeltaart

De week is weer voorbij en daarom tijd voor een nieuw recept. Deze dadeltaart met noten is weer eens een uitstapje naar echt weer wat anders. Een vrij stevige zoete taart die extra lekker is als je er nog wat stroop over giet voor het serveren. Het recept voor de heerlijke taartbodem haalde ik uit het boek van Laura’s Bakery maar de vulling is van moi.

Verder een kleine update. Want de weken verstrijken in rap tempo en wil toch even laten weten hoe het gaat. Ik voel mij gelukkig eindelijk weer wat beter. Hoewel mijn gemoedstoestand nog wel fluctueert durf ik wel te zeggen dat het laatste tijd echt weer de goede kant op gaat. Het is alsof er in ieder geval een klik in mijn hoofd is geweest waarmee ik bepaalde zaken minder groot kan maken dan ze in mijn hoofd waren. Relativeren dus. En dat geeft rust. Ook heb ik een aantal dingen die ik van mijzelf moet minder belangrijk gemaakt en op een lager pitje gezet. Al dat “gemoet” is gewoonweg niet goed voor je gemoed. Willen sporten, op je voeding letten, sociale media bijhouden. De blog. Alles een paar tandjes terugzetten en wat ballen die je hoog houdt maar gewoon laten vallen. Ik heb zolang in die modus gezeten van alles maar doen dat ik dat niet meer uit kon zetten. Maar eindelijk, eindelijk, ben ik op het punt die dingen wat meer los te laten. En dat voelt goed.

Dank jullie allemaal voor de aanhoudende steun en interesse. Het doet goed! Het komt goed en we koken on. Of moet ik zeggen kookon? Ik zeg het gewoon kookon! Maar vandaag dus met deze dadeltaart met noten en pannenkoekenstroop. Als je weer eens wat anders op tafel wil. Geniet van het weekend en tot volgende week.

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
160 g boter op kamertemperatuur
65 g suiker
225 g bloem en wat extra voor het rollen
1/2 ei
Snuf zout

Voor de vulling:
200 g dadels (zonder pit)
400 g notenmix ongezout
70 g boter
3 grote eieren
1 eetlepel cacao
Snuf kaneel
Snuf zout
1 tl vanille-extract
4 flinke eetlepels pannenkoekenstroop en wat extra

Nog meer nodig:
Vershoudfolie
Deegroller
Dichte vlaaivorm van circa 24 cm
Mixer

De how to:
Kneed met je handen de boter, suiker, bloem, ei en een snuf zout door elkaar tot het mengsel de consistentie heeft van dikke klei. Pak in vershoudfolie en zet circa 30 minuten in de koelkast

Verwijder de pitten van de dadels en laat deze 30 minuten weken in heet water.
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht).

Giet de dadels af. Hak de dadels fijn in een keukenmachine en hak daarna de noten in deels grove en deels fijne stukken in de keukenmachine.

Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die net over de vlaaivorm valt. Rol de lap om de deegroller en rol hem uit over de vlaaivorm. Druk de deegrand in de vlaaivorm en prik met een vork overal wat gaatjes in de bodem.

Smelt de boter in een steelpan en laat de boter 5 minuten afkoelen.

Klop de gesmolten boter, eieren, cacao, snuf kaneel, snuf zout, vanille-extract en stroop 1 minuut door elkaar. Spatel de dadels en noten er doorheen tot een egaal mengsel. Giet de dadel en notenmix in de deegbodem en zet voor circa 35-40 minuten in de oven tot de vulling stevig is aan de buitenzijde en net stevig aan de binnenzijde. Laat de taart zeker 30 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt en schenk op elk stukje ook nog een klein beetje stroop.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *