Cubanos van de film Chef

Cubanos van de film Chef

Zo leuke mensen, hopelijk allemaal een goed en veilig oud en nieuw gehad? Allemaal de loterij gewonnen? Lekker gegeten, gefeest en nu ook weer vol goede voornemens? Abonnement op de sportschool, cursussen die gevolgd worden of dingen die je juist niet meer of minder gaat doen? Het is jullie gegund. Stoppen met roken, drinken, vlees eten, gokken, onaardig doen, ongezond eten? Hulde aan hen die de stappen zetten en hopelijk volhouden. Maar ik moet vast mijn verontschuldigingen gaan maken. Sorry, mea culpa, het spijt me. Het betreft het voornemen voor het gezonde eten. Een voornemen dat ik overigens zelf ook heb genomen gezien de kerstkilo’s die aan mij kleven. Ik wil ook een paar kilo kwijt. Als iemand ze wil hebben laat het maar weten. Gratis af te halen en echt, nauwelijks gebruikt. Maar ik moet sorry zeggen voor u die ook wat kwijt wil of gezonder wil eten of vleesloos in 2019. Laat ik nou net vandaag, de vierde dag van het jaar al, een recept hebben dat de goede voornemens op het gebied van gezond eten in de wind gaat slaan. Ultiem comfortfood. Cubanos van de film chef.

Nog nooit gezien deze film? Het is een echte foodie film en je kijkt er met een lach en een traan naar. Dus wellicht iets voor een goed voornemen om deze in 2019 te bekijken? Maar in deze film worden cubanos gemaakt. Een recept wat mede door deze film extra aandacht kreeg in de wereld. En dus ook van mij. Wat zijn cubanos? Een cubano is een Cubaanse sandwich en is een overheerlijk stuk stokbrood met daartussen een plak gemarineerde en gebakken procureur (hetzelfde vlees waar pulled pork van wordt gemaakt), gebakken ham (want hee waarom niet meer vlees?), kaas, augurken en mosterd. En dat geheel rooster je tussen een contactgrill, in een koekenpan of tosti-ijzer. En dan? Dan gaan de engelen zingen.

Dit was eigenlijk mijn allerlaatste recept dat ik op deze site zou plaatsen maar wees gerust er komt nog meer aan. Ik wilde gewoonweg niet meer wachten met het plaatsen van deze en kreeg zelfs verzoekjes. Dus als je voornemen was om gezonder te eten, helaas, dat lukt niet met dit recept. Maar een keertje zondigen mag best. Is je voornemen meer zelf koken of juist lekker genieten van lekker eten (met vrienden of familie)? Dan is dit recept te gek. Het is wat werk en kost wat voorbereiding maar dat is het waard. En je bent wel echt aan het koken. En als je voornemen was om meer geduld te hebben in 2019 dan voldoet dit recept daar ook zelfs aan. Eigenlijk best veel goede voornemens die je kan behalen met dit recept dus. Maak er een lekkere mojito bij, zet goede muziek op en geniet. Kookon!


Wat heb je nodig:

Voor veel personen!

2,5 kg procureur uit het been zonder zwoerd

Voor de pekel:
1 liter sinaasappelsap (pak)
0,45 liter water
100 ml wittewijnazijn
100 g zout
75 g donkere basterdsuiker
12 geperste tenen knoflook
1 eetlepel dille
1 eetlepel uienpoeder
1 ½ eetlepel oregano
3 laurierbladen

Voor de marinade:
150 ml olijfolie
20 g verse fijngehakte koriander
Klein bosje verse munt fijngehakt
125 ml verse sinaasappelsap en de rasp van de schil van 2 sinaasappels
75ml vers limoensap en de rasp van de schil van 3 limoenen
6 tenen geperste knoflook
1 1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1/2 theelepel zout.

Voor de broodjes:
Franse stokbroden (1 stokbrood is goed voor circa 3 broodjes)
Gele mosterd (Amerikaanse yellow mustard)
Plakjes augurk
Plakjes goede kwaliteit beenham
Plakjes kaas (smeltkaas of licht belegen kaas) Het origineel gebruikt Emmentaler

Nog meer nodig:
Fijne rasp
Bakplaat
Alufolie
Ovenrek
Kwastje
Vleesthermometer
Koekenpan
Contactgrill,tosti-ijzer of koekenpan en deksel van een pan

De how to:
Haal de procureur uit de koelkast en snijd de eventuele aanwezige laag vet aan de bovenzijde kruiselings in.

Doe alle ingrediënten voor de pekel in een grote kom waar ook de procureur in past. Roer met een garde goed door en leg de procureur erin zodanig dat deze onder de pekel staat. Dek de kom af en laat het liefst 24 uur marineren in de koelkast.

Maak de volgende dag de marinade door alle genoemde ingrediënten bij elkaar te doen in een kom en goed door te roeren.

Dep de procureur droog, leg in een passende kom en voeg de marinade toe. Wrijf deze goed in en dek de kom af en laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (maar liever een nachtje).

Haal de volgende dag de procureur uit de kom maar bewaar de marinade. Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Leg de procureur op een rek(je) met eronder een bakplaat bekleed met aluminiumfolie. Leg de procureur op het rekje en bak de procureur circa 2 uur of tot deze eenkerntemperatuur van 74 graden heeft. Smeer de procureur elke 30 minuten in met de marinade. Haal daarna uit de oven en laat circa 1 uur rusten.

Als je de tijd hebt laat de procureur, na afgekoeld te zijn, eventueel een nachtje afgedekt in de koelkast staan om deze makkelijker te snijden. Heb je die tijd niet, of wil je niet wachten, ga dan nu verder met de rest van het recept.

Per stuk stokbrood:
Verwarm een contactgrill tot deze gloeiend heet is. Snijd een stuk van circa 15 cm van het stokbrood en snijd deze open. Besmeer de binnenzijde met een klein beetje boter. Gril de binnenzijde van het stokbrood. Snijd enkele plakjes van de procureur (circa 0,5 cm dikte) en bak deze kort in een koekenpan tot ze mooi gebakken zijn. Bak 2 plakken (goede kwaliteit) ham even kort mee.

Besmeer de bovenkant met gele mosterd. Leg de procureur op het stokbrood, de plakjes ham, 2 plakken augurk en een plak kaas in de lengte van het stokbrood. Besmeer de bovenkant en onderzijde van het stokbrood met wat boter en druk het stokbrood tussen de contactgrill en laat deze bakken tot goudbruin en tot de kaas is gesmolten.

Snijd het stokbrood in stukken en geniet. Herhaal met net zoveel stokbroden of gasten als je hebt.

Cubano van Chef

Cubano van chef

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *