Courgetti met doperwtenpesto en grote garnalen

Als man die koken kan probeer ik gebalanceerd te koken. Niet elke dag vlees maar een aantal keer in de week ook vis of vegetarisch. Vlees als het belangrijkste onderdeel van de maaltijd is ook een beetje een ouderwetse gedachte. Tegenwoordig zie je ook dat pasta en aardappels steeds meer worden vervangen door andere groenten zoals bonen of zoete aardappels. Hoewel ik gek ben op pasta ben ik altijd wel in voor iets nieuws. En door mijn schoonzus at een keer courgetti. Dat is courgette die in sliertjes is gesneden waardoor het op spaghetti lijkt. En het was echt enorm lekker.

En nu kan je courgetti neppasta noemen, geen pasta, groentensliertjes, of gewoon een bak met groenten. Eigenlijk maakt het geen donder uit. Als iets lekker is, is het lekker. En dit is een super alternatief om gewoon een hele grote hoeveelheid groenten binnen te krijgen en een keer geen aardappels, rijst of pasta te eten. En we kunnen dat best een keer missen.

En dus maakte ik deze courgetti met geraspte wortels. Hiervoor heb je wel een mandoline nodig om de courgette tot mooie sliertjes te maken. Om er een lekkere saus bij te serveren maakte ik er een doperwtenpesto bij die ook heerlijk is bij “gewone” pasta.

Op zich heb je daarmee al een lekkere maaltijd maar het mocht nog iets extra’s hebben van mij. En deze gemarineerde grote garnalen zijn de kers op het ijs. Of in dit geval de garnalen op de courgetti. Dit gerecht is echt een heerlijke lichte maaltijd. Ideaal voor het sporten of gewoon als je zin hebt in een lichte maaltijd (ja ik ben op dreef vandaag met flauwe zinnen).

Maak dit recept wel in porties klaar. En daarmee doel ik op de laatste stap waar je de courgetti en wortel met de pesto kort bakt. Dat voorkomt dat er teveel vocht per keer vrijkomt. Dit duurt maar 1,5 minuut per portie dus je kan nog steeds met elkaar aan tafel ;). Verder raad ik je aan bij dit gerecht nog een lekkere salade te serveren.

Vind je courgetti wat te spannend? Dan kook je bij dit recept er toch gewone pasta bij (houd circa 70 gram ongekookte pasta per persoon aan) niemand die het weet. Nou genoeg gezever voor vandaag. Aan het werk! Enjoy en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen (als lichte maaltijd)
1 kg courgette met een mandoline gesneden
600 gram wortels grof geraspt

Garnalenmarinade:
200 gram grote garnalen
1/2 theelepel oregano
1/2 theelepel uienpoeder
2 tenen knoflook geperst
1/2 eetlepel olijfolie
Gerookt paprikapoeder (1/2 theelepel)
Sap van een halve sinaasappel
Zout
Peper

Erwtenpesto:
200 gram doperwten
1 teen knoflook
20 verse basilicumblaadjes
3 eetlepels olijfolie
25 gram Cashewnoten
Peper
1 eetlepel magere yoghurt
70 gram Parmezaanse kaas of Gran Padano
Citroensap van halve citroen

Verder nodig:
Olijfolie
Staafmixer
Mandoline
Grove rasp
Twee koekenpannen
Keukenrol

De how to:
Doe de garnalen met alle ingredienten van de marinade bij elkaar met een flinke snuf zout en peper. Roer door en laat enkele uren marineren.

Doe de doperwten met kokend water in een maatbeker. Laat 2 minuten staan, giet af en houd een kleine scheut water over in de maatbeker. Doe alle overige ingrediƫnten voor de pesto met een snuf en peper bij elkaar en maak er een gladde massa van met een staafmixer. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap of zout en peper toe. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Ik vind het handig dit recept voor de groenten in porties klaar te maken. Dat voorkomt dat de groenten zoveel vocht verliezen dat het heel soppig wordt.

Rasp de wortels, haal de courgette door de mandoline. Verdeel in porties van 250 gram courgette en 150 gram wortel. Haal de garnalen en pesto uit de koelkast. Zet vier borden klaar.

Zet twee koekenpannen op hoog vuur. Bak de garnalen, onder af en toe husselen in circa 2 minuten gaar en doe er een snuf zout bij. Haal ze daarna van het vuur.

Doe in de andere koekenpan een klein scheutje olijfolie en doe 250 gram courgettesliertjes en 150 gram geraspte wortel per keer in de pan. Bak 1,5 minuut onder af en toe husselen. Voeg nu vier eetlepels (van een maatschep niet je eigen eetlepel) pesto toe. Haal de pan van het vuur, roer de pesto en courgetti door elkaar en verplaats naar een bord. Doe er een portie garnalen bij en doe er een klein scheutje olijfolie over. Veeg de pan schoon met een stuk keukenrol en herhaal met de overige porties. Serveer met een lekkere salade. Enjoy!
Courgetti met garnalen en erwtenpesto

Share

2 thoughts on “Courgetti met doperwtenpesto en grote garnalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *