Churros met banaan en karamel

Churros met banaan en karamel

Ow mensen, heb ik al eens verteld hoe dol ik ben op churros? Nee nou best veel dus. Ik geef churros massive karmapunten want het is wel één van mijn favoriete comfortfoods. Domweg omdat ze zoet zijn, je ze kan dippen in van alles en ze enorm verzadigen. Gezond? Nee. Maar lekker wel! Deze churros zijn gevuld met banaan en karamel en geloof me, dit is een match made in heaven. Vandaag vieren we de verjaardag van mini-me hoewel deze langzaam naar medi-me en straks naar maxi-me zal groeien. Mijn lieve kleine grote jongen wordt 7 en hoewel we soms het bloed onder elkaars nagels halen ben ik er van overtuigd dat hij één van de meest pure en ontdekkende zielen is die rondloopt. Ik ben dol op dit stoere jochie met het kleine hart. Dus liefie, een zoet gerecht, dat er stoer uitziet speciaal voor jou! Love you en kookon lieve lezers.

Wat heb je nodig:
200 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel koekkruiden
Snuf zout
100 ml karnemelk
75 g boter
1 groot ei

Verder nodig:
1 grote banaan (niet te rijp)
Chocoladedruppels (optioneel)
0,5 tot 1 liter zonnebloemolie
Kristalsuiker

Voor de karamelsaus:
50 g karamelblokjes (fudgeblokjes) of maak het zelf vers
Scheutje melk

Nog meer nodig:
Mixer
Steelpan of braadpan
Schuimspaan of pastalepel
Keukenpapier

De how to:

Doe in een kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, koekkruiden en een snuf zout bij elkaar en roer met een garde door elkaar.

Doe de melk met de boter en 150 ml water in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Laat de boter onder af en toe roeren smelten. De melk zal schiften maar geen zorgen het komt goed. Breng het mengsel tegen de kook aan en haal de pan meteen van het vuur. Roer je meelmengsel met een garde door het mengsel tot het lijkt op een soort kauwgum. Laat het circa 5 minuten afkoelen.

Doe het mengsel in een mengkom en klop met de mixer na de 5 minuten het ei er even snel door. Je beslag is klaar. Laat het mengsel nog enkele minuten afkoelen terwijl je met de banaan en olie aan de slag gaat.

Snijd de banaan in de breedte in 3 stukken en deze stukken in de lengte in 3 plakken. Snijd elke plak in stukken van circa 5 cm. Duw (optioneel) in elk stukje naast elkaar voorzichtig een paar chocoladedruppels.

Zet een bordje klaar met een flinke laag suiker.

Haal met je handen kleine beetjes beslag uit de pan. Druk het beslag plat tot circa 0,5 cm dikte en rol dit in een kokertje of vierkantje om de stukjes banaan heen. Leg de vormpjes die klaar zijn op een bord.

Doe de olie in de steelpan (0,5 liter) of braadpan (1 liter) en laat op middelhoog vuur opwarmen tot circa 180 graden. Ik doe dit altijd op gevoel. Als de churros er in gaan moet de olie lekker bruisen en moeten de churros vooral niet te snel bruin of zwart worden. Met een pan op middelhoog vuur en enkele minuten opwarmen moet dat geen probleem zijn.

Laat de vormpjes in porties van circa 3 stuks met een schuimspaan of pastalepel voorzichtig in de olie zakken en laat ze in enkele minuten rondom goudbruin bakken.

Haal ze met een schuimspaan of bijvoorbeeld pastalepel weer voorzichtig uit de olie en laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken. Rol de gebakken churros door de suiker. Herhaal het bakken met een nieuwe portie churros.

Verwarm de fudgeblokjes met een scheutje melk in een magnetronbestendig bakje circa 1 minuur op 650 watt en roer door. Herhaal dit telkens met 30 seconden verwarmen tot de karamel gesmolten is. Roer telkens voorzichtig door maar pas op voor brandwonden van de hete karamel. Druppel de karamel over de churros of serveer het in een bakje naast de churros.
churros met banaan en karamel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *