Churros balletjes met chocolade en appel

Churros balletjes met chocolade en appel

Een tijdje geleden maakte ik voor het eerst churros. En man o man dat had ik beter niet kunnen doen. Het werd vechten om de stukjes bij ons thuis. Er zijn veldslagen minder berucht dan de strijd die ons ten deel viel. “The battle of the bende” wordt hij ook wel genoemd.

Gillende kinderen, vliegende ellebogen, omvallende stoelen. Bloedneuzen, kneuzingen, chocolade overal aan de muren, vorken in de tafel. De dagelijkse strijd om de restjes wanneer iedereen vol overgave voor een recept gaat. Niet voor niets volg ik al 8 jaar af en aan boksles. Niet voor de boze buitenwereld maar de bende-oorlog achter de voordeur.

Laten we het in alle eerlijkheid op houden dat onze strijd zich vooral kenmerkte in de strijd en de loting om het laatste stukje en dat bij enkele van ons dikke tranen opleverde toen we niet het juiste nummer raadde. Ja, ik durf dat best toe te geven. Ik verloor ja maar heb me kranig geweerd in mijn emoties.

Naar aanleiding van ons churros feest besloot ik ook zelf een nieuw recept te proberen.Churros balletjes gevuld met stukjes chocolade en geraspte appel. En het resultaat leverde wederom weer een historische loting en veldslag thuis op waarbij ik met het laatste stukje en het bord hoog boven mijn hoofd rondjes om de tafel rende gevolgd door een zeer verhitte bende van drie tot wij uiteindelijk weer tot loting over gingen en ik wederom verloor. Ach als je geluk hebt in de liefde heb je geen loting nodig zullen we maar zeggen.

Churros balletjes met een gesmolten chocolade binnenkant en een klein knapperig randje en gedipt in vanillesuiker. Lekker man! Houd je nou niet zo van appel? Dan kan je deze gewoon weglaten. Is het iets gemakkelijker allemaal. Dit recept zorgt voor flink wat churros maar zie je al een oorlogsverklaring verschijnen met deze hoeveelheid verdubbel dan dit recept. Maar met twee volwassenen en drie kids heb je hier een prima hoeveelheid voor een toetje mee. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:
1 appel geraspt (van circa 150 g)
195 g zelfrijzend bakmeel
5 g cacao
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel kaneel
Snuf zout
100 ml halfvolle melk
75 g boter
1 groot ei

Verder nodig:
Een flinke hand chocoladedruppels of kleine stukjes chocolade
4 zakjes vanillesuiker
1 liter zonnebloemolie

Nog meer nodig:
Grove rasp
Mixer
Braadpan
Schuimspaan of pastalepel
Keukenpapier

De how to:
Rasp de appel inclusief schil en zet opzij. Doe in een kom het zelfrijzend bakmeel, cacao, bakpoeder, kaneel en een snuf zout bij elkaar en roer met een garde door elkaar.

Doe de melk met de boter en 150 ml water in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Laat de boter onder af en toe roeren smelten, breng het tegen mengsel tegen de kook aan en haal de pan meteen van het vuur. Roer je meelmengsel met een garde door het mengsel tot het een glad geheel is. Laat het circa 5 minuten afkoelen.

Doe het mengsel in een mengkom en klop met de mixer na de 5 minuten het ei door het mengsel en spatel als laatste de appel erdoor en je appelchuros zijn klaar.

Doe de olie in de braadpan en laat op middelhoog vuur opwarmen tot circa 180 graden. Ik doe dit altijd op gevoel. Als de churros er straks in gaat moet de olie lekker bruisen en moet hij vooral niet te snel bruin of zwart worden. Met een pan op middelhoog vuur en enkele minuten opwarmen moet dat geen probleem zijn.

Haal met je handen kleine beetjes beslag uit de pan en rol er kleine balletjes van (niet groter dan een bitterbal). Druk deze een beetje plat, doe er wat chocoladedruppels in of een stukje chocolade. Rol er een balletje van dat ongeveer zo groot is als een bitterbal of kneed er een leuk vormpje van. Laat de balletjes of vormpjes in porties van circa 5 stuks met een lepel voorzichtig in de olie vallen en laat ze onder af en toe omrollen in 2 – 3 minuten rondom goudbruin bakken.

Haal ze met een schuimspaan of bijvoorbeeld pastalepel weer voorzichtig uit de olie en laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken. Laat de olie een minuutje opwarmen en herhaal met een nieuwe portie churros.

Doe de vanillesuiker in een bakje en rol de gebakken appelchurros erdoor. Serveer ze lauw/warm.

Tip: Extra lekker met een dip zoals warme chocoladesaus of karamelsaus.

Churros balletjes met chocolade en appel

Churros balletjes met chocolade en appel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *