Chocoladetaart met chocopops, karamel en botercreme

Mijn lieve kleine grote meid werd zes jaar. En zoals elk jaar mogen mijn kinderen voor hun verjaardag zelf een taart uitkiezen. Mijn kleine meid wilde een taart met chocopops, want die maakte ik vorig jaar ook. Maar er moesten ook vlokken op. En dat werd even puzzelen. Want hoe kreeg ik vlokken op deze taart? En opeens wist ik het. Ik wilde de taart “inpakken.” Bedekken met een laag zodat de vlokken passen bij de taart. En als bijkomend voordeel, dat de taart een extra wauw factor krijgt. Want van buiten zou hij strak wit worden maar als je hem door zou snijden zou je opeens verrast worden met een chocolade inhoud. En zo geschiedde. Het koste wat puzzelen en het was even zoeken naar een goede smaak voor de botercrème. Ik koos voor een hint van clementineschil want chocolade en sinaasappel of clementine werkt fantastisch.

Deze taart is simpel te maken maar ik geef toe het is wat werk. Maar wil je mensen verrassen met een mega-machtige taart met een wauwfactor, dan is dit echt de moeite en smaak waard.

Je kan deze taart een dag van tevoren maken maar dan worden de chocopops wel wat zachter. Het is niet dat de taart dan niet lekker is hoor. Maar wil je dit risico verkleinen? Maak dan de chocopopsvulling en de botercrème circa één a anderhalf uur voordat je de taart gaat serveren. Hemelse combi van chocolade, botercrème, karamel en chocopops. WAUW.

Het recept voor de taart en het idee voor de gepofte rijstvulling zelf is afkomstig uit Jamie’s Comfortfood. De karamel, chocopops en botercrème vulling zijn mijn toevoegingen.

Wat heb je nodig:
Voor circa 12 personen

Voor de taart:
250 gram ongezouten boter
2 eetlepels olijfolie
250 gram fijne kristalsuiker
6 grote eieren
150 zelfrijzend bakmeel
150 gram 70% cacao chocolade
4 eetlepels cacaopoeder
Zeezout

Voor de chocopopslaag:
150 gram 70% cacao chocolade
38 gram boter
50 gram chocopops
1/2 eetlepel honing
50 ml slagroom

Voor de botercrème:
225 ml volle melk
38 gram bloem
225 gram roomboter (op kamertemperatuur)
225 gram suiker
Rasp van de schil van een 1/2e clementine
1 theelepel vanille-extract
Een pak gemengde vlokken.

Voor de karamel:
Hier het recept voor de karamel

De how to:
Verwarm de oven op op 180 graden (170 bij een hetelucht). Vet een taartvorm van 24cm in met een klontje boter en bekleed daarna de onderzijde met een laag bakpapier. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng deze aan de kook. Zet het vuur zacht en laat zachtjes pruttelen. Zorg dat er een passende hittenbestendige kom op past.

Breek de chocolade voor de taart in stukjes. Doe de chocolade met de boter, de olie en het suiker in de kom. Laat het geheel smelten tot je een glanzend mengsel hebt. Haal van het vuur en laat je mengsel circa 10 minuten afkoelen. Als in deze kom de rest van de ingrediënten passen is het prima, giet anders de warme chocolade over in een nieuwe kom. Pak een mixer en klop de eieren per twee door de chocolade tot ze alle zes geheel zijn opgenomen.

Voeg daarna, met een zeef, de bloem, cacao en een snuf zeezout bij de chocolade en klop even door tot er een egaal mengsel ontstaat. Giet het beslag in de taartvorm en zet circa 35 a 45 minuten in de oven. De taart is klaar als je een prikker in het midden steekt en deze er nog een klein beetje vochtig uitkomt. De bovenkant van de taart barst en zal wat scheuren. Dit is overigens normaal. Geen zorgen.

Laat de taart 10 minuten afkoelen, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Maak nu ondertussen de karamel volgens mijn recept en laat afkoelen. Als je deze weer vloeibaar wilt maken doe je deze even in de magnetron. Je hebt maar 4 eetlepels nodig dus gebruik de rest voor andere lekkere dingen (muesli, ijs etc.en volgens mij kan je het ook prima invriezen).

Snijd de taart in drie vingerdikke lagen. Dit gaat het gemakkelijkste als je een bosje cocktailprikkers hebt en deze rondom de taart op 1 en 2 vingerdiktes hoogte in de zijkant van de taart prikt. Snijd nu voorzichtig langs de prikkers de taart doormidden.

Bewaar in de koelkast (afgedekt) en ga pas een uur voordat je wil serveren de chocopops vulling maken en de botercreme. Of, als je het niet erg vind dat de chocopops minder knapperig zijn, nu gewoon verder met dit recept.

Voor de botercrème:
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is!

Voor de botercrème vulling verwarm je de melk en de bloem in een steelpan op middelhoog vuur. Blijf continu roeren met een garde tot het mengsel indikt (denk aan vla). Haal van het vuur en laat dit mengsel 5 minuten afkoelen.

Klop met een mixer de boter, vanille en suiker door elkaar op hoge stand tot er een wat luchtiger geheel ontstaat. Voeg daarna het bloem/melkmengsel toe met de rasp van de clementine en mix 2 a 3 minuten op hoge stand. Zet het mengsel daarna 20 minuten in de koelkast om wat op te stijven.

Voor de chocopopsvulling:Zet een pan met 2,5 cm water op het vuur. Breng aan de kook en laat daarna zachtjes pruttelen. Zet een passende en hittebestendige kom op de pan. Voeg de chocolade, honing, slagroom en boter toe en laat alles rustig smelten tot er een glanzend geheel ontstaat. Haal de kom van de pan af en zet even opzij.

Laat je mengsel circa 6 minuten afkoelen (belangrijk anders worden de pops meteen zacht) en roer er daarna goed de chocopops doorheen.

Nu wordt het even opletten! Gebruik de bovenkant van de taart als middelste laag en leg die op de kop in het midden (de egale kant naar boven gericht en dus de holle kant naar onder). Dit doe je zodat de taart straks een mooi strak geheel krijgt.

Bestrijk de eerste en tweede laag van je taart met het chocopops mengsel en houd circa 1,5 cm van de buitenrand vrij. Verdeel over elke laag chocopops nog 2 flinke eetlepels karamel. Ga nu door met de botercrème vulling.

Zorg dat je een gladde spatel, taartschep of paletmes hebt. Haal het botermengsel en de taart uit de koelkast en bestrijk de taart met circa 3/4 van de botercrème. Smeer de randen van de taart ook dicht. Zet daarna nog 30 minuten in de koelkast met de resterende botercrème en verwerk daarna de laatste botercrème over de bovenkant en zijkanten van de taart. Bestrooi de taart direct met vlokken en serveer direct (of laat hem dus een nacht in de koelkast met zachtere chocopops maar nog steeds een heerlijke taart als resultaat).
Chocoladetaart met chocopops en botercreme

Chocoladetaart met chocopops en botercreme3

Chocoladetaart met chocopops en botercreme 4

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *