Chocoladetaart met aardbeienmascarpone

Mini-me werd onlangs 4 jaar. En omdat ik eigenlijk elke verjaardag een nieuwe taart wil introduceren laat ik de bende van drie iets kiezen. Als chocoladegek viel de keuze op een chocoladetaart. Maar dan wel met aardbeien. Met die twee ingredienten kon ik wel wat en na wat broeden kwam er dit recept uit. Een chocoladetaart met aardbeienmascarpone en chocoladesaus. Want van chocolade kan je nooit genoeg hebben. De romige aardbeienmascarpone breekt de chocoladesmaak. En ach aardbeien en chocolade? Wat kan daar nou mis mee zijn? Mocht je nou niet zo dol zijn op aardbeien dan kan je deze altijd vervangen voor (onbevroren)banaan, en bevroren mango, framboos of bosvruchten. Een lekker veelzijdige chocoladetraktatie dus. Enjoy ennuh kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 12 personen

Voor de taart:
250 gram ongezouten boter
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel vanille-extract
300 gram fijne kristalsuiker
6 grote eieren
150 zelfrijzend bakmeel
150 gram 70% cacao chocolade
4 eetlepels cacaopoeder
Zeezout
10 aardbeien, gewassen en van het kroontje ontdaan.
Witte vlokken

Voor de chocolaag:
75 gram 70% cacao chocolade
75 milliliter slagroom

Voor de aardbeien mascarpone:
225 a 250 gram diepvries aardbeien
250 gram mascarpone
2 eetlepels kristalsuiker

Overigen:
Taartvorm van 24cm

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden of 170 graden bij een hetelucht. Vet een taartvorm van 24 cm in met een klontje boter en bekleed de onderzijde met een laag bakpapier. Doe dit voor zowel de bodem als de rand. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng deze aan de kook. Zet het vuur zacht en laat zachtjes pruttelen. Zorg dat er een passende hittenbestendige kom op past.

Breek de chocolade voor de taart in stukjes. Doe de chocolade met de boter, de olie en het suiker en vanille-extract in de passende kom en zet op de pan met water. Laat het geheel smelten tot het mengsel glanst. Haal van het vuur en laat je mengsel circa 10 minuten afkoelen. Als in deze kom de rest van de ingrediënten passen is het prima, giet anders de chocolade over in een nieuwe kom waar ook de rest van de ingrediënten voor de taart in passen. Pak een mixer en klop de eieren stuk voor stuk door de chocolade tot ze geheel zijn opgenomen.

Voeg daarna, met een zeef, het bakmeel, cacao en een snuf zeezout bij de chocolade en klop even door tot er een egaal mengsel ontstaat. Giet het beslag in de taartvorm en zet circa 40 a 50 minuten in de oven. De taart is klaar als je een prikker in het midden steekt en deze er nog een klein beetje vochtig uitkomt. De bovenkant van de taart barst en zal wat scheuren. Dit is normaal.

Laat de taart 10 minuten afkoelen, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster. Bewaar de taart na het afkoelen tot gebruik in de koelkast in vershoudfolie tot je hem gaat opmaken.
Maak wel alvast het mascarponemengsel en bewaar dit ook in de koelkast tot je de taart gaat opmaken.

Voor de mascarpone:
Laat de diepvries aardbeien circa tien minuten ontdooien en mix ze daarna met een mixer met de suiker en mascarpone door elkaar tot een egaal mengsel. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.

Snijd de taart horizontaal door zodat je twee helften hebt. Verdeel het mascarponemengsel over de bodem. Snijd circa 5 aardbeien in plakjes en leg die op de mascarpone. Leg nu de bovenkant van de taart erop.

Verwarm de slagroom in een steelpan tot hij net niet kookt (tot je belletjes ziet aan randen van het pannetje). Breek de chocolade in stukjes en leg in een kommetje. Giet daarna de warme slagroom over de chocolade. Wacht één a twee minuten en roer door tot je een mooi egaal geheel hebt. Spreid /schenk dit uit over de bovenzijde van de taart en strijk glad. Sprenkel er witte vlokken bovenop en decoreer met stukjes van de resterende aardbeien. De taart kan je hierna tot gebruik in de koelkast bewaren of natuurlijk direct eten. Bewaar je hem in de koelkast? Laat dan voor het eten wel even 5 a 10 minuten op temperatuur komen.

Chocoladetaart met aardbeienmas1

Chocoladetaart met aardbeienmas2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *