Chocolademousse tiramisu

Chocolademousse tiramisu

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een recept met chocolade plaatste en jullie kennen mij, daar moet niet te lang tussen zitten. Dus is het vandaag tijd voor chocolademousse tiramisu. Zeker nu de donkere dagen er na het vele mooie weer toch aan zitten te komen is een stevige chocoladekick een stevige opkikker als de blaadjes vallen. Voor dat ik verder ga met dit heerlijke recept even een kleine kookboekupdate. Mijn kookboek ligt inmiddels 6 maanden in de winkels. De balans is dat ik lovende recensies heb ontvangen (yeah) maar de 1e druk nog niet is uitverkocht. Dat die 1e druk nog niet uitverkocht is baart mij en de uitgever overigens geen zorgen want de feestdagen komen eraan en wie weet leidt dat tot een extra verkoopboost. Voordeel is dat ik niet ingezet heb op een bepaald thema met mijn boek (kerst of een voedingstrend) en dus is het wat mij betreft tijdloos.Grappig is dat ik de recensies altijd het spannendste van het hele uitgeven vond. Want het is toch een soort keuring en het is leuk als je mede recensenten het werk waarderen dat je ergens in hebt gestoken. Maar zo zie je dat lovende recensies niet altijd automatisch leiden tot meerdere drukken.

Ik had natuurlijk graag nog een 2e druk gehad (en wel een 10e wat mij betreft) maar een 2e ook vooral om wat kleine aanpassingen te doen (er zijn toch wat kleine foutjes in het boek geslopen en als perfectionist, ach u kent me). Maar, ik ben vooral nog steeds enorm trots. Ik heb een boek geschreven, toffe recensies en the fat lady heeft nog niet gezongen en er komen nog mooie feestdagen aan. Ik hoop vooral dat degene die het wel hebben er erg veel plezier aan hebben. Ik ben verder hartstikke tevreden over de stand van zaken tot nu toe en heeft u mijn boek nog niet? Dan is het nog steeds te bestellen 😉

Maar genoeg over boeken, koken zullen we. Vandaag een heerlijke chocolademousse tiramisu dus. Een heerlijk recept dat je meteen na de opmaak kan eten, dan is de mousse nog heerlijk zacht en romig en de lange vingers zijn iets harder. Of, je wacht even een uur of twee en laat het in de koelkast staan om de mousse iets te laten opstijven en afkoelen en de lange vingers lekker zacht te maken. Aan u de keuze. Laat die blaadjes maar vallen mensen, er zit chocolade genoeg in dit recept. Goed weekend en kookon!

Wat heb je nodig:
250 g pure chocolade
1 grote kop sterke koffie
1 flinke shot amaretto of 1 flinke eetlepel suiker
3 eiwitten
Zout
500 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
175 g lange vingers
Circa 500 g aardbeien
Cacao

Nog meer nodig:
Hittebestendige kom
Twee beslagkommen
Mixer
Spatel
Grote kom
Vershoudfolie

De how to:
Zet een steelpan met enkele cm’s water op middelhoog vuur en zet er een passende hittebestendige kom op. Breek de chocolade in stukjes en leg in de kom. Smelt de chocolade onder af en toe roeren, haal de kom van de steelpan en laat de chocolade 10 minuten afkoelen.

Zet een grote kop sterke koffie en meng met een flinke borrel amaretto of de suiker en laat afkoelen in een kom. Proef wel even. De koffie moet lekker zoet zijn. Voeg anders nog wat suiker toe.

Scheid de eieren en doe de eiwitten in een droge beslagkom met een snufje zout. Klop de eiwitten stijf en zet opzij. Doe in een andere kom de slagroom en vanillesuiker en klop tot er zachte pieken ontstaan. Meng met een spatel de afgekoelde chocolade erdoor tot het een egaal geheel is. Spatel dan voorzichtig de eiwitten erdoor zodat je een luchtige mousse krijgt. Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien op enkel na ter decoratie, in plakjes.

Tijd om de tiramisu op te maken. Begin met een laagje chocolademousse op de bodem van je kom. Doop de lange vingers in de koffie en leg in één laag op de mousse. Spatel hier weer een laagje chocolademousse op en leg er vervolgens de plakjes aardbei op. Eindig met een laagje chocolademousse en vervolgens met wat cacao als decoratie. Gebruik de overgebleven aardbeien als decoratie. Dek de schaal af met vershoudfolie en zet circa 1 a 2 uren in de koelkast (niet te lang omdat de mousse dan heel stevig kan worden).

Chocolademousse tiramisu

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *