Chocolademousse met speculaas, noten en witte chocolade en gezouten karamel

Chocolademousse met speculaas, noten en witte chocolade en gezouten karamel

Er zijn tegenwoordig zoveel lekkere desserts maar chocolademousse blijft toch een klassieker. Ik wilde deze klassieker weer eens “uit de kast” trekken maar dan wel weer in een ander jasje stoppen. Want oude jasjes zijn mooi maar soms is het goed iets meer met de mode mee te gaan.

Ik maakte een ander jasje door potjes en glazen te vullen en daarin chocolademousse, speculaas, noten en witte chocolade en gezouten karamel te combineren. Ow en de chocolademousse bevat dan voor de goede orde stukjes noot en witte chocolade. Niet moeilijk dit recept, wel enorm lekker. De karamel en speculaaskruimels kan je al prima voorbereiden. Ik maakte de mousse ook al eerder op de dag en bewaarde de chocoladepotjes in de koelkast. Alleen dan wordt de mousse wel behoorlijk hard. En dus raad ik aan de karamel wel al te maken, evenals de koekkruimels. Maak de mousse dan voor het serveren. Dan blijft het hele potje mooi vloeibaar en goed schepbaar. Goed weekend allemaal! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 5-8 personen (afhankelijk van je trek en grootte van de portie)
Voor de karamel:
200 g suiker
1 eetlepel honing
75 g crème fraîche
Klontje boter
Snuf zout

voor de speculaaslaagjes:
15 speculaasjes

Voor de mousse:
50 – 75 g witte chocolade en wat extra ter decoratie
100 g notenmix
200 g pure chocolade 70% cacao
1 theelepel vanille-extract
50 g lichtbruine basterdsuiker
300 ml slagroom

Nog meer nodig:
5 tot 8 mooie potjes of dessertbakjes
Keukenmachine
Mixer
Spatel

De how to:
Voor de karamel:
Doe 200 gram suiker, eetlepel honing en 3 eetlepels water in een steelpan op middelhoogvuur. Laat de suiker onder af en toe zwenken (niet roeren) van de pan smelten en bubbelen tot het een goudbruine kleur krijgen.

Pak de pan met een theedoek om je hand en houd deze boven de wasbak (ivm spetteren).

Voeg de crème fraîche toe en roer om met een garde tot de crème fraîche volledig is opgenomen. Mocht je klontjes krijgen zet de pan dan weer terug op het vuur en laat zachtjes doorkoken. Voeg de boter toe en een flinke snuf zout, roer nogmaals om en giet in een bakje. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Warm eventueel in de magnetron weer een beetje op om het weer vloeibaar te maken.

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Zet de fijngemalen kruimels opzij. Doe de witte chocolade en noten in de keukenmachine en maal grof. Zet ook dit opzij. Bewaar beiden eventueel afgedekt tot het opmaken.

Als het tijd wordt om de toetjes op te maken:
Breek de pure chocolade in stukjes. Zet een steelpan met een laagje water op het vuur en plaats er een hittebestendige kom op. Doe daar de chocolade in. Breng het water aan de kook en laat de chocolade au bain marie smelten. Roer af en toe door. Laat de chocolade 5 minuten afkoelen voordat je deze verwerkt.

Doe de slagroom met het vanille-extract en de suiker in een mengkom en klop met een mixer tot er zachte pieken ontstaan. Klop in 30 seconden de chocolade erdoor en spatel de noten en witte chocolade erdoor. Je mousse is klaar. Je kan deze nu eventueel 30 minuten tot een uurtje in de koelkast bewaren om wat af te koelen maar hoe langer je deze bewaart hoe harder deze wordt. Dus bewaar hem niet te lang.

Voor het opmaken:
Warm de karamel eventueel nog kort op. Doe de chocolademousse in een spuitzak of pas het uit de losse pols toe.

Begin in een mooi potje of schaaltje met een laag speculaas, laagje karamel en dikke laag chocolademousse. Eindig met eventueel nog wat karamel, speculaas en rasp er wat witte chocolade over. Serveer direct.

Chocolademousse met speculaas, noten en witte chocolade en gezouten karamel

Chocolademousse met speculaas, noten en witte chocolade en gezouten karamel

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *