Chocolade cheesecake met pecan, karamel en oreobodem

Chocolade cheesecake met pecan, karamel en oreobodem

Dit weekend had ik een kookafspraak met een vriend en vriendin van ons. Het idee bestond al een tijdje om een keer een rijsttafel te maken. De kookafspraak was al eens eerder gemaakt maar de griep dacht daar toch echt anders over. Dus na flink wat verzet, overgave aan de griep en het verzetten van de datum konden we dit weekend toch aan de slag. De afspraak was daarbij wel dat ik het toetje moest maken met iets van gezouten karamel erin. Want mijn vriendin werd toch wel erg blij van dat ingrediënt. Ik kon niet zeggen dat ik dat nou heel erg vond want dat gaf mij weer de kans een nieuw dessert te proberen. Ik speurde het internet af en kreeg van mijn vriendin een foto doorgestuurd van een chocoladecheesecake met een karamellaag. Dat recept kwam van Oh my foodness. Gelukkig kennen wij elkaar van Twitter en had ik al snel toestemming haar recept aan te passen en hier te plaatsen. Dus Sabine van Oh my foodness dank voor de inspiratie!

Mijn voorpret van de kook-avond begon dan ook al een dag eerder toen ik deze goddelijke cheesecake mocht maken en mij sterk moest beheersen de bak met beslag leeg te lepelen. Ik paste het recept van Oh my foodness aan door de karamellaag te vervangen door warme gezouten karamel, “mijn versie” van een oreo bodem en gemalen pecannoten toe te voegen aan het beslag. En daarmee is mijn versie geboren van deze chocoladecheesecake met pecannoten en warme karamel.

Maar voordat we aan dit toetje konden mochten we eerst genieten van het koken van de rijsttafel en daarna de beloning van het eten daarvan. En wat was dat genieten zeg. Onze rijsttafel bestond uit een noodlesalade met tofu, garnalen met cashewnoten, babi-pangang, de lekkerste rendang die ik ooit at, witte rijst en atjar ketimoen. We hebben echt, maar dan ook echt heerlijk gegeten. Daarna hebben we het eten nog even laten zakken, toch nog wat gegeten en toen lekker uitgebuikt.

Na het bier werd er koffie en thee gedronken, nog een half uurtje wachten en toen was het toch echt tijd voor deze cheesecakebom. Met recht was dit een heerlijk avondje te noemen. Met als plus ook nog eens goed gezelschap. En wat een goede kok die vriendin van mij. Die rendang.. wauw. Dat recept ga ik nog even lospeuteren. Maar eerst….cheesecake! Enjoy!

Wat heb je nodig?
2 rollen oreo’s a 154 gram
80 gram gesmolten boter
900 gram monchou
190 gram suiker
4 eieren
1 theelepel vanille-extract
200 gram pure chocolade (70% cacao)
100 gram peccannoten (fijngemalen) en een paar extra als garnering.

Voor de karamel:
200 gram suiker
75 ml slagroom
50 gram boter in blokjes
1/2 theelepel zeezout
50 ml water

Springvorm van 26 cm

Handig om te hebben:
Keukenmachine

De how to:
Zorg dat de eieren en monchou op kamertemperatuur zijn voordat je begint met bakken.

Vet de springvorm in met boter. Maak nu eerst de bodem. Smelt de boter op zacht vuur in een steelpan tot deze vloeibaar is. Maal de oreo’s fijn en voeg de boter toe tot het goed is verdeelt. Doe dit mengsel in de ingevette springvorm en druk de oreo’s overal goed aan. Zet de bodem tien minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden (150 graden bij een heteluchtoven).
Doe de monchou, gemalen pecannoten, vanille extract en suiker in een kom en klopt dit met een mixer tot het romig is. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix tot ze goed zijn opgenomen. Mix niet te lang omdat het dan kan gaan schiften.

Smelt de chocolade onder constant roeren au bain-marie op zacht vuur en laat, als dit gesmolten is, ongeveer 5 minuten afkoelen. De chocolade mag warm zijn maar niet gloeiend heet. Giet kleine beetjes chocolade door het monchoumengsel en spatel dit door elkaar. Doe dit tot de chocolade op is en er een egaal mengsel ontstaat.

Doe het “beslag” in de springvorm en egaliseer. Bak de taart ongeveer 45 minuten tot hij is opgesteven maar nog een beetje (!) wiebelig is in het midden. Laat de taart afkoelen op een rooster en zet deze daarna minimaal 6 uur maar het liefst een nacht in de koelkast. Maak de volgende dag de warme karamel.

Verhit de suiker met 50 ml water in een grote steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan (niet op zijn kop natuurlijk maar zwenken) maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een donkere gouden tint.
Haal de pan van het vuur met een ovenhandschoen en klop snel de room en boter door de karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Klop dan het zout erdoor en laat afkoelen tot lauw.
Snijd de taart in de hoeveelheid punten die je wil gaan serveren (kleine punten want hij is machtig)en giet wat van de warme karamel er overheen. Bestrooi met wat pecannoten en geniet.

PS: De karamel die over is kan je twee dagen in de koelkast bewaren en over de stukken cheesecake doen die je over hebt. Ook erg lekker over wat ijs of over een notenmix of havermout. Heerlijk.
Chocladecheesecake met pecan5

Chocladecheesecake met pecan2

Share

One thought on “Chocolade cheesecake met pecan, karamel en oreobodem

  1. Pingback: No bake oreo en kokos cheesecake | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *