Chocoladebroodpudding met karamel

Chocoladebroodpudding met karamel
Het was een bijzondere week en dat was het. Ten eerste is vandaag mijn kleinste van de bende van drie jarig. Drie jaar wordt ze alweer. Belachelijk hoe snel die tijd gaat. Nog een jaar en ze gaat naar school. Alle clichés van het ouderschap zijn waar maar vooral dat de tijd door je handen glipt. Een verjaardag is voor mij reden om uit te pakken. Ook voor de jarige maar ik doe dat in de keuken. Dus staan er vandaag drie taarten klaar, procureur, atjar ketimoen, twee salades, pesto en nog meer lekkers. Ik vind het heerlijk als de tafel zo klaar staat en voel me altijd enorm rijk als ik mijn gasten iets dat zelfgemaakt is kan bieden. Dat is het romantische beeld achteraf trouwens want bij de derde taart en weer een afwas is het laatste vleugje romantiek vaak op dat moment wel echt vervlogen. Dan ben ik er ook wel weer even klaar mee tot de volgende verjaardag ;).

Verder was het deze week een week van een belangrijke keuze. Keuzes met betrekking tot mijn dagbaan, waarbij ik de keuze heb gemaakt niets te veranderen. Sommige uitdagingen zijn praktisch niet haalbaar hoe groot de uitdaging ook is. De keuze tussen de man worden die het vlees snijdt, en het niet meer zelf kan koken. En de man die de kinderen regelmatig enkel nog een kus voor het slapen kan geven, is eigenlijk geen keuze. Mijn gezin gaat voor. Dat heb ik inmiddels wel geleerd.

Na deze low van een best moeilijke keuze nog een enorme high. Het bezoek aan de boekpresentatie van Bart van Olphen waar jullie al alles over hebben kunnen lezen deze week. Het was weer een moment waarom ik weet waarom ik schrijven zo leuk vind, kookboeken zo mooi en de mensen met een passie erachter zo leuk. Een moment waarin ik mij realiseer dat ik als blogger met bescheiden succes een enorm geluk heb dat er dit soort krenten in mijn pap vallen. Zoals gezegd, vandaag is het feest na een bewogen week. Dus, taart!

Broodpudding is echt een onderschat gerecht. Ik kende het enkele jaren geleden ook niet en wellicht is dat maar goed ook want als ik het in de koelkast heb staan is het iets waar ik maar moeilijk vanaf kan blijven. Traditioneel maak je een broodpudding met oud brood om de restjes op te kunnen maken. En het heeft dan ook veel weg van wentelteefjes waar je ook een combinatie van melk en eieren gebruikt en dan oud brood bakt.

Ik heb zelf eigenlijk nooit oud brood voorhanden want wij eten brood altijd uit de vriezer. Natuurlijk ontdooien we het wel eerst wijsneuzen. Dus als jij dat ook doet, wees dan niet bevreesd, met vers brood kan het ook. Omdat ik dol ben op rozijnenbrood (liefst met roomboter) gebruik ik in dit recept krentenwegge maar gewoon brood kan ook. Broodpudding of breadpudding kan je met fruit maken, noten, rozijnen, gedroogd fruit en eigenlijk heel veel diverse vullingen. Deze broodpudding is er niet zomaar één, maar een echte goddelijke chocoladebroodpudding met karamel. Deze versie baseerde ik losjes op een recept van Nigella Lawson die het met croissants maakte. Alleen wilde ik het graag in een taartversie. Het is ongelooflijk lekker en eigenlijk heel simpel. Wat wil je nog meer? Eet deze taart warm of koud en met of zonder slagroom, bolletje ijs of wat custard. Je zal zeker niet teleurgesteld raken. Niet de mooiste taart en dus geen uitblinker in schoonheid maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de te gekke smaak! Prettig weekend allemaal en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 12 personen

500 gram krentenwegge
150 gram suiker
50 gram pure chocolade in brokjes
1 eetlepel cacao
1 theelepel vanille-extract
250 ml slagroom
250 ml halfvolle melk
4 liefst biologische eieren
Klein beetje boter
Schepje suiker
Snuf zout

Nog meer nodig:
Vlaaivorm van 24 cm
Steelpan
Beslagkom
Diep bord

De how to:

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht).

Vet de vlaaivorm in met wat boter en besprenkel met wat suiker. Bedek de taartbodem met plakken krentenwegge en stop de gaatjes dicht met stukjes. Scheur de rest van het brood in stukjes en verdeel over de vorm. Pak de chocolade. Breek in kleine stukjes en leg deze er ook tussen.

Doe de suiker met een klein scheutje water (drie eetlepels) in een steelpan en breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Zet het vuur laag en laat rustig doorkoken en zwenk regelmatig de pan. Ga niet roeren want dan krijg je de karamel niet meer goed van je spatel en mogelijk klontjes. Proef ook niet want dat geeft brandwonden(!). Blijf verwarmen, koken en zwenken tot de karamel een mooie goudbruine kleur krijgt. Dit zal enkele minuten duren. Zodra de suiker begint te kleuren gaat het snel dus blijf erbij.

Doe melk en slagroom in een kom of diep bord en verwarm deze voor verwerking even 1 minuut in de magnetron en roer door. Als het mengsel te koud is zal dit bij het toevoegen aan de karamel meteen hard kunnen worden en dat is niet de bedoeling. Het moet handwarm zijn.

Voeg daarna de vanille en cacao toe aan je melk-slagroom-mengsel en roer met een garde. Breek de vier eieren in een apart bakje en kluts die even door.

Als de karamel mooi goudbruin is haal je deze direct van het vuur. Voeg een scheutje van je slagroom-melk-mengsel toe aan de karamel en roer tegelijkertijd met een garde stevig door. Gebruik een ovenhandschoen om te roeren want het kan spetteren. Roer nu beetje voor beetje de rest van het mengsel erdoor en blijf roeren met de garde. Doe daarna een klein beetje van dit karamelmengsel bij de eieren (om het temperatuurverschil te overbruggen). Roer door en voeg nu alle eieren toe aan de rest van het karamelmengsel. Doe er een snufje zout bij. Klop dit nu met de hand een minuutje door en giet het mengsel dan over het taartblik en zorg dat al het rozijnenbrood goed bedekt is. Laat dit even intrekken (circa 1 a 2 minuten).

Zet de taart voor circa 30 minuten in de oven. De taart zal flink opbollen (is niet erg) maar zal inzakken als hij uit de oven komt. Dit hoort dus. Hij is klaar als hij in het midden nog wat drillerig is (denk pudding). Zet de taart minimaal 10 minuten op een rooster om af te koelen voordat je hem aansnijdt. Eet hem lauw of koud, en na een nacht in de koelkast is hij ook ontzettend lekker.

Broodpudding met chocolade en karamel1

Chocoladebroodpudding met karamel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *