Chocolade kruidnotentaart

Chocolade kruidnotentaart

Het heerlijk avondje komt er weer aan mensen. Hoewel, heerlijk avondje? Voor veel mensen is de Sinterklaastijd langzamerhand een traditionele tijd van roeptoeteren, protesteren en ingewikkelde discussies. Een discussie waar ik mij overigens niet in ga mengen. Ik ben namelijk malle Pietje niet. En bovendien wordt er al genoeg geroepen over dit onderwerp. Ik plaats dus gewoon een heerlijke chocolade kruidnotentaart ter ere van de Sint die morgen weer aankomt.

Mijn bende heeft de afgelopen jaren nergens wat van gemerkt en ondergaat het kinderfeest nog steeds in alle glorie met Pieten in alle verschijningen. Ik blijf het, buiten dus alle discussies, de afgelopen jaren toch wel knap vinden dat we dit spel van Sint en Piet zo massaal kunnen vol blijven houden en dat die kinderen er met suiker en boter(letter) in blijven tuinen. Het zal denk ik niet lang meer duren voordat het doek valt voor mijn oudste. Ze is nu 8 dus ergens zal de twijfel wel toe gaan slaan. Ze gaat ook steeds meer vragen stellen waar wij nu nog handig langs weten te varen met onze stoomboot.

Ik weet nog goed dat mijn ouders mij de waarheid vertelden. Maar ik heb toch nog zeker wel een tijd getwijfeld of het wel waar was. Dat krijg je als je er zolang heilig(man) in gelooft. Samen zijn en genieten van elkaar, gedichten en je ook toch weer misselijk eten aan de pepernoten. Dat is bij ons wel jaarlijks de essentie een beetje. En dan die bijna voelbare spanning bij de bende. Waarbij ze al hyper en van de spanning door het huis stuiteren. Nog een beetje plagen over huisjes voorbij rijden en dan uiteindelijk toch de opluchting dat ze weer niet zijn vergeten dit jaar. Ik wens jullie allemaal vooral veel plezier deze periode en houd je er niet van of vier je het niet? Dan is het gelukkig voor jou met een paar weken allemaal weer voorbij.

Om de komst van Klaas te vieren vandaag dit recept voor mijn kruidnotentaart met botercrème van chocoladekruidnoten. Een heerlijke verwarmende taart. Kopje koffie, thee of warme choco erbij en hatsee laat dat heerlijke avondje maar komen. Kookon!

Wat heb je nodig:
375 g roomboter op kamertemperatuur en iets extra om in te vetten
375 g kristalsuiker
375 g bloem
½ theelepel zout
1 eetlepel koek & speculaaskruiden
1 eetlepel bakpoeder
6 middelgrote eieren
6 eetlepels halfvolle melk
75 g chocoladepepernoten

Voor de botercrème:

175 g roomboter op kamertemperatuur
175 g poedersuiker
175 g mascarpone
100 g chocoladepepernoten en een paar pepernoten extra ter versiering

Nog meer nodig:
Springvorm van 24 cm
Bakpapier
Beslagkom
Mixer
Satéprikker
Keukenmachine of deegroller met afsluitbaar zakje
Spatel

De how to:

Verwarm de oven voor op 170 graden (160 hetelucht) zorg dat de eieren en roomboter op kamertemperatuur zijn. Bekleed de onderzijde van de springvorm met bakpapier en smeer de zijkanten in met een klein beetje roomboter.

Doe de roomboter en suiker in een beslagkom en mix in enkele minuten tot deze een beetje romig is. De suiker hoeft niet opgelost. Doe bloem, zout, speculaaskruiden en bakpoeder bij elkaar in een kom en roer even goed door. Mix per twee de eieren door je botermengsel tot ze zijn opgenomen en doe nu beetje voor beetje het bloemmengsel erbij en mix tot het één geheel is. Let op, je beslag is wat kauwgumachtig. Dit hoort. Mix als laatste de melk er doorheen maar mix het beslag daarna niet te lang door. Zorg dat het gewoonweg opgenomen is. Spatel nu de chocoladepepernoten door het beslag en giet het in de springvorm. Zet de taart in de oven en bak circa 75- 80 minuten tot deze goudbruin is of tot een satéprikker er schoon uitkomt als je deze er in het midden insteekt.

Laat de taart circa 10 minuten afkoelen en verwijder de springvorm. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster. Als de taart is afgekoeld mix je de boter en poedersuiker tot een romig geheel. Klop als laatste de mascarpone er in circa 3 minuten doorheen tot het mengsel luchtiger en romiger is. Maal de chocoladepepernoten fijn in een keukenmachine of in een afsluitbaar zakje met een deegroller en spatel door je botercrème.

Doe een klein kloddertje van de botercrème op een bord en leg de taart erop. Smeer de taart geheel in met de botercrème en laat zeker één uur in de koelkast opstijven. Versier voor het serveren met wat pepernoten.

Tip: Je kan de taart ook halveren en dan wat botercrème in het midden smeren en dan de buitenzijde insmeren. Wordt deze nog smeuïger van!

chocolade kruidnotentaart

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *