Chinese tomatensoep van opappa

Chinese tomatensoep van opappa

Om verwarring voor mijn bende van drie te voorkomen noemde wij thuis onze grootouders opappa en omama. Helaas zijn mijn opappa en omama van mijn heldin haar kant in 2016 kort na elkaar overleden. Opappa was de kok in huis en maakte altijd heerlijke Chinese tomatensoep als wij daar gingen eten. Het recept van deze soep is helaas met opappa mee gestorven maar ik heb het vanuit herinnering en de herinnering van mijn heldin en haar familie geprobeerd na te maken. Ik denk dat ik er redelijk mee in de buurt kom.

Omdat opappa deze soep vaak als voorgerecht serveerde en omdat ik er een maaltijdsoep van wilde maken voegde ik er extra kip, tomaat en ei aan toe. Ook is een schaal rauwkost erg lekker bij deze soep want dat heeft dit recept als maaltijd nog wel nodig. Mijn versie van opappa zijn soep. Als eerbetoon en omdat hij en zijn kookkunst nog steeds worden gemist.

Wat heb je nodig:
Olijfolie
2 tenen knoflook
140 g tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten (400 g)
4 eetlepels gembersiroop
2 kippenbouillonblokjes
1 eetlepel ketjap
1 kipfilet (circa 120 -170 g)
4 ½ eetlepels suiker
2 middelgrote eieren
4 theelepels maïzena
Een klein handje gebroken mihoen
Beetje sojasaus
Snuf peper

Optioneel:
Lente ui in ringetjes
Ringetjes rode peper

Nog meer nodig:

Staafmixer

De how to:
Breng iets meer dan 1,25 liter water aan de kook.

Doe een scheutje olijfolie in een soeppan. Zet de pan op middelhoog vuur. Pers de tenen knoflook uit in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit circa 1-2 minuten en roer goed door. Voeg het blik tomaten toe. Voeg dan de gembersiroop, kippenbouillonblokjes en ketjap toe. Roer door en voeg 1,25 liter kokend water toe en zet het vuur hoog. Pureer de soep nu glad. Snijd de kipfilet in de lengte in 3 flinke repen en voeg toe. Breng de soep aan de kook en voeg de suiker toe. Zet het vuur nu laag en laat 10 min op zacht vuur koken zonder deksel en roer af en toe door.

Roer ondertussen de 2 eieren met een scheutje water los en bak deze in een koekenpan met wat olijfolie in een omelet. Haal de omelet uit de pan, vouw op en snijd in dunne reepjes.

Haal na de 10 minuten de kip uit de soep en pluk deze met 2 vorken uit elkaar. Doe de maïzena in een glas met een scheutje koud water en roer door. Voeg toe aan de soep en laat deze 5 minuten op zacht vuur koken en wat indikken. Voeg de mihoen toe aan de soep en laat nog 2 minuten onder af en toe roeren doorkoken (of zolang als op de verpakking staat). Zet daarna het vuur uit.

Voeg daarna de geplukte kipfilet en omelet toe. Proef en voeg naar smaak wat sojasaus en peper toe. Serveer met de optionele gesneden lente-ui en ringetjes rode peper.

Tip: Wij serveren vaak een schaal rauwkost en een dip bij deze soep. Gewoon voor een lekkere bite en wat extra groenten.
Chinese tomatensoep recept

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *