Chili sin carne

Chili sin carne

Als flexitarier vind ik het tegenwoordig heel normaal vleesloos te eten. Sinds kort heb ik af en toe ook veganistische dagen in om gewoon de dierlijke producten even te laten voor wat het is. Ik heb niets tegen vlees of dierlijke producten maar ik begin langzaam wel een beetje te geloven dat teveel vlees wel wat tegen ons heeft. Nou ja, ik niet alleen, de WHO (world health organisation) inmiddels ook en dat sijpelt weer door naar de waarschuwing niet teveel bewerkt vlees te eten: “Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid. ” (Bron: Voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx). Ik ben geen voedingsdeskundige en nu wil ik helemaal geen preek gaan houden. Daar zijn kerken en andere gelegenheden voor.

Het geeft stof tot nadenken. Zonder al te samenzweerderig te zijn geloof ik best dat er veel (economische) belangen spelen om producten op de menukaart te houden terwijl ze wellicht in grote mate of op de lange termijn niet goed voor je zijn. Het voorbeeld dat een frisdrankfabrikant ooit zei dat mensen niet dik worden van teveel frisdrank maar van te weinig bewegen vind ik een mooie omgekeerde redenering daarin. En ik kan mij voorstellen dat mensen roepen: “Ja ik ben daar ook groot op geworden en ik mankeer (nog) niets” of “Je mag tegenwoordig niets meer.” Maar ik ben wel van mening dat diezelfde zinnen ook in het begin werden gezegd bij roken en inmiddels weten we ook beter.

Mijn simpele punt met dit verhaal? Geniet zeker van eten maar eet alles met mate en het liefst in zo goed mogelijke kwaliteit als je jezelf kan veroorloven. Ik stop niet met dierlijke producten eten of het maken van recepten daarmee maar ik doe mijn best er bewuster mee om te gaan. Sowieso beter voor het milieu. Nou ja, dat had ik natuurlijk ook gewoon kunnen schrijven in plaats van het deprimerende nieuws dat ik u net voorschotelde. Mijn excuses daarvoor. Maar je hebt maar één lichaam en daar zo goed mogelijk voor zorgen (al kan ik dat soms zelf ook niet) lijkt me niet onbelangrijk. In het kader van af en toe vleesloos daarom vandaag een recept voor een heerlijke chili sin carne. Ofwel, de chili con carne maar dan sin vlees dus. Een heerlijke voedzame groenteschotel waarbij je het vlees heus niet zal missen. Laat je de kwark of zure room weg dan ook nog vegan. Eet deze met rijst of stokbrood en kookon!

Wat heb je nodig:
250 g kastanjechampignons
2 paprika’s naar keuze
3 tenen knoflook
1 wortel
1/2 tot 1 rode peper
Olijfolie
15 g koriander
1/2 groentebouillonblokje
1 blik tomatenblokjes van 400 g
1/2 eetlepel komijnzaad
1/2 eetlepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel suiker
2 eetlepels rodewijnazijn
Sap van 1/2 citroen
1 of 2 blikken kidneybonen (circa 250 – 500 g uitlekgewicht net hoeveel bonen je lekker vindt)
Zout
Peper

Optioneel:
Lente-ui
Magere Franse kwark of zure room

De how to:
Snijd de kastanjechampignons in plakken en grove stukken. Snijd de paprika’s na het verwijderen van de zaadlijsten in 1 cm dikke reepjes en de tenen knoflook in plakjes. Snijd de wortel in blokjes. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd in dunne ringen (gebruik zoveel als je wilt, met 1 rode peper wordt het redelijk pittig). Doe de groenten met een flinke scheut olijfolie in een braadpan of diepe hapjespan met deksel en laat op hoog vuur onder af en toe roeren circa 5 minuten bakken. Hak ondertussen de koriander inclusief steeltjes fijn.

Voeg na de 5 minuten de koriander, het bouillonblokje, tomatenblokjes, 200 ml water, komijn, paprikapoeder, suiker en rodewijnazijn toe. Breng al roerende aan de kook, zet het vuur helemaal laag en laat met het deksel op de pan in circa 35 – 40 minuten pruttelen en inkoken.Voeg daarna de uitgelekte kidneybonen, citroensap en naar smaak zout en peper toe.

Serveer met eventueel wat in ringetjes gesneden lente-ui en wat zure room of magere Franse kwark en rijst of stokbrood.

chili sin carne

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *