Chili met stoofvlees

Chili met stoofvlees

Jaaa!! Koning Winter is eindelijk gearriveerd. Te laat door zijn eigen veroorzaakte vertraging bij de NS. Want één sneeuwvlok en het hele Nederlandse spoor is uiteraard ontregeld. Dat is ook de reden dat er in Scandinavische landen en Oostenrijk en Zwitserland geen treinen rijden. Want hoe moet je de sporen daar onderhouden met al die meters sneeuw. Nee een trein, dat is een exotisch vervoermiddel alleen bedoelt bij zon en bewolking. Want regen, bladeren of sneeuw en ai. Je kan het schudden. Ja dat was cynisch ja. Hoe we het elk jaar toch weer voor elkaar krijgen dat we door wat bevroren water direct niet meer kunnen forensen gaat kennelijk mijn intellect te boven.

Zijn jullie de kerstdagen een beetje goed doorgekomen? Genoten van geliefden om je heen, spelletjes of alleen van lekker eten of van mooie films? Allemaal levend en met alle ledematen terug gekomen uit de supermarkt die langzaam leek te veranderen in een slachthuis van “last minute” kopers die al vechtend over de rollades schoven? Want zoals elk jaar rond de kerst leek de gehele inventaris van de supermarkt wel gratis. Zo druk was het. Tot je natuurlijk op je bonnetje keek. Ik vind het heerlijk die kerstgekte. Wij hebben in ieder geval genoten. Van de traditionele kerstwandeling, kerstlunch, een romantische film en al het goeds dat kerst brengt.

En dan als extra na de kerst toch nog sneeuw. Gisteren zag ik al meteen de eerste foto’s op Facebook van de plaatsen die wel al een plens sneeuw kregen. Bij ons in het midden van het land bleef het lange tijd miezeren. En dus besloten wij met onze seizoenskaart van Dierenpark Amersfoort maar eens het dinopark te bezoeken. Met drie ingepakte sneeuwmannetjes en één grote sneeuwman en sneeuwvrouw trokken wij door het stille park. Genietend van de eerste echte sneeuw en koning winter die onze neuzen en vingertoppen prikkelden. Om bij de dino’s te komen moesten we door het park. We gingen nietsvermoedend een bocht om. Opeens stonden we daar oog in oog met een tijger. Daar stond hij. Tussen twee pilaren. Nieuwsgierig keek deze koning van de jungle ons recht aan. Mijn grootste meid van 5 rende naar voren. Mijn kleinste riep “Mauwwwww.” De tijger kwam op ons afgelopen. “Dag tijgertje” riep mijn grootste zonder angst. En toen ze bijna neus tegen neus stonden was daar de klap. Ze liep vol tegen het glas aan dat de katachtige en mijn kleine meid scheidde van de onverstandige knuffel. Enkele tranen later en toch ook wel een lach van haar en mamma en pappa was het leed geleden. Bij dit incident zijn zowel het dier als kind niet beschadigd geraakt. Hoogstens gekrenkt.

Daarna zijn we als ijspegeltjes thuis gekomen en hebben we direct de open haard aangezet. Het voelt nu eindelijk echt als winter. En daar hoort dit gerecht uitstekend bij. Het is zo’n gerecht dat je eet als als de kou tot in je boten voelt. Een chili met stoofvlees die te gek is op een koude dag als deze. Met heerlijk zacht vlees, verwarmende pompoen en erwten en zoveel pit als je zelf wenst. En hou je niet pompoen of erwten? Dan vervang je die door een groente naar keuze en laat je die op het laatst meekoken tot ze gaar zijn. Broccoli, wortel, courgette. Het kan allemaal prima hierbij. En gemakkelijk dat dit gerecht. Het hoeft alleen een paar uur te stoven. En voor een zomers tintje is het heerlijk wat guacamole er bij te doen. Eet dit heerlijke maal met tortilla’s, rijst of brood. En geloof me, de winter wordt nog een stukje mooier.

Wat heb je nodig:
750 gram runderriblappen

1 eetlepel (gerookt) paprikapoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemalen koriander
1 teen knoflook geperst of 1/2 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel komijnzaad
2 rode uien grof gesneden
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de saus
1 blik tomaten van 400 gram
250 ml runderbouillon
1 theelepel lichte basterdsuiker
2 laurierbladen
2 puntpaprika’s, zaden verwijdert en gesneden in grove stukken
Zout
Peper

Overige:
1/2 flespompoen in blokjes
1 blik kikkererwten a 400 gram, uitlekgewicht 240
balsamicoazijn of rodewijnazijn
Chilipoeder naar smaak

Eventueel: Yoghurt, guacamole

De how to:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Doe de kruiden voor het vlees bij elkaar (dus niet de uien en olijfolie) en roer even door. Leg het vlees op een snijplank. Snijd aan de bovenzijde wat inkepingen in het vlees in de lengte en de breedte (snijd het niet door maar snijd het enkel in). Bestrooi het vlees met de kruiden en met zout en peper en wrijf het goed in de inkepingen.
Chili met stoofvlees1
Besprenkel het vlees daarna met olie en veeg met de onderkant van het vlees de rest van de kruiden op van de snijplank. Zet een koekenpan op hoog vuur en leg het vlees nu met de inkepingen aan de onderkant in de koekenpan en laat het dichtschroeien. Snijd ondertussen de twee uien grof. Draai het vlees om als de kruiden mooi zijn gekarameliseerd en voeg dan de uien toe om ze even mee te laten bakken.
Chili met stoofvlees2
Zet een braadpan op middelhoog vuur en doe alle ingrediënten voor de saus in de braadpan. Als ook de onderzijde van het vlees mooi is dichtgeschroeid leg je vlees in de braadpan en duw je het een beetje onder. Doe een scheutje kokend water in de koekenpan en gebruik een spatel om de vastgekoekte kruiden los te krabben. Doe dit in de braadpan.

Breng de saus aan de kook en zorg dat het vlees onder staat. Draai het vuur laag en laat het saus en de vlees met een deksel op de pan 3,5 a 4 uur sudderen. Voeg de laatste drie kwartier van de kooktijd de flespompoen toe en twintig minuten voor het einde de uitgelekte kikkererwten.

Als de kooktijd voorbij is trek je het vlees uit elkaar met twee vorken en voeg je naar smaak rodewijnazijn of balsamicaoazijn toe en breng je de chili op smaak met zout en peper en chilipoeder.

Serveer met een klodder yoghurt, eventueel wat guacamole en een tortilla, flatbread, rijst of stokbrood.
Chili met stoofvlees3

Share

One thought on “Chili met stoofvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *