Cheesecake met merinque

Cheesecake met meringue

 

Oke mensen, ik heb al heel wat cheesecake recepten op deze site staan. Van no-bake, tot chocolade, karamel, nutellacheesecake, cheesecake met kokos. Allemaal heerlijk, neem dat van mij aan. Maar al die tijd ben ik zelf op zoek geweest naar wat voor mij HET cheesecake recept is. De cheesecake zoals ik die de allereerste keer at. Compact, romig, stevig en wat zurig en zo lekker dat je niet weet wat je overkomt. En eindelijk, eindelijk heb ik het recept. Cheesecake met meringue!

Ik speurde wat Amerikaanse sites af en rekende voor de vulling de maten om. Daarom zie je ook een gekke hoeveelheid roomkaas van 680 gram. Daarna paste ik de inhoud van de vulling, de soort bodem en de bovenkant aan. Dit is de cheesecake zoals ik mij herinner. Goddelijk. Echt, de andere op mijn site zijn ook fantastisch lekker en allemaal de moeite van het maken waard. Maar dit is wel de cheesecake zoals ik hem ooit zocht.

Ik besloot de cheesecake met Italiaanse meringue met limoenrasp te versieren. Italiaanse meringue is meringue die gaart doordat je er verwarmde suiker doorheen mengt en dus hoef je niet bang te zijn voor het “ow jee, ik eet rauwe eieren” verhaal. De ideale temperatuur voor de suiker is 121 graden maar ik heb gemerkt dat het tussen de 115 en 121 ook prima gaat (eigenwijs he).

Het geheel is een zachte smeuiige meringuelaag en dan het fijne compacte van de cheesecake en de heerlijke koekbodem. Echt mensen. Dit is zo goed! Wil je ooit “mijn” cheesecake ervaren en zoals ik vind dat hij moet smaken? Dan moet je deze (echt niet al te moeilijke) cheesecake proberen! Enjoy mensen en alsjeblieft kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 12 personen
Vulling:
700 gram roomkaas
400 gram crème fraiche
240 gram rietsuiker
5 grote eieren (liefst biologisch)
30 gram bloem
1 flinke theelepel vanille-extract
Limoensap van halve limoen

Koekbodem:
360 gram digestive
150 gram roomboter

Italiaanse meringue:

3 eiwitten van middelgrote eieren (liefst biologisch)
150 gram kristalsuiker
Circa 30 a 40 ml water
Rasp van 2 limoenen

Nog meer nodig:
Mixer
Thermometer (vleesthermometer die tot de 120 graden gaat, of een suikerthermometer)
Keukenmachine (of een theedoek met deegroller)
Bakpapier
Springvorm van 24 cm

De how to:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 165 graden (155 hetelucht) en zet een rooster in de oven. Zet een trede lager een bakplaat in de oven. Die bakplaat heb je nodig om het vet straks op te vangen.

Zet een hoge taartvorm van 24 cm klaar. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en voeg dan de in blokjes gesneden boter toe. Maal, roer met een lepel de koekkruimels van de zijkant en maal weer. Herhaal tot je één mooi mengsel hebt. Stort de koekjes in de taartvorm en kneed een bodem en taartrand tot 1 cm onder de bovenrand van de springvorm. Zet tot gebruik in de koelkast.

Mix de roomkaas romig in een beslagkom. Voeg de suiker toe en mix tot alles verdeeld is (Circa 1,5 minuut). Mix dan één voor één de eieren door de roomkaas en voeg pas een nieuw ei toe tot het andere opgenomen is. Doe nu de vanille, het limoensap en beetje voor beetje het bloem bij het beslag terwijl je blijft mixen. Voeg als laatste de zure room toe en mix dit ook glad. Til de beslagkom op en zet een aantal keer rustig neer om de belletjes uit het beslag te halen.

Doe het beslag in de springvorm tot deze net onder de rand zit van de springvorm. Het geeft dus niet dat het beslag net iets boven de koekrand komt. Til de taartvorm op en set enkele keren zachtjes neer om de belletjes uit het midden van het beslag te halen.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat onder het rooster en zet de taart nu circa 75 minuten in de oven of tot hij gestold is. Let op, de taart zal rijzen maar dit geeft niet. Hij zakt weer in elkaar als de oven uit gaat.

Als de vulling is gestold zet je de oven uit en de deur van de oven op een kier. Laat de taart nog een uur staan in de oven. Haal uit de oven, laat een halfuur afkoelen en laat daarna een uur of vier of liever een nacht in de oven opstijven.

De laatste stap is de meringue.
Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Zo stijf dat als je de kom omdraait je geen wit hoofd krijgt! Doe de suiker met een laagje water in een steelpan (net genoeg dat het bedekt is) en breng het water aan de kook. Zwenk af en toe de pan en laat je suikermengsel opwarmen en pruttelen tussen de 115 a 121 graden. Giet hierna al mixend de gesmolten suiker bij de eiwitten en klop op hoge snelheid tot de eiwitten zijn afgekoeld en de meringue zijdezacht is. Wrijf een beetje tussen je vingers. Dit moet zijdezacht en niet korrelig aanvoelen. Spreid het daarna over de bovenkant van de cheesecake en maak met een vorkje leuke piekjes.

Bestrooi de meringue met limoenrasp van circa 2 limoenen en je kan genieten. Enjoy!

Meringue Cheesecake

Meringue Cheesecake

Share

One thought on “Cheesecake met merinque

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *